Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Portugal: bijna alle ic-bedden voor coronapatiënten bezet

Portugal: bijna alle ic-bedden voor coronapatiënten bezet

LISSABON (ANP/RTR) - In Portugal zijn nog maar zeven intensivecarebedden op het vasteland beschikbaar voor Covid-patiënten, melden de autoriteiten. Het land is buitengewoon hard getroffen door de tweede coronagolf. Sommige patiënten moeten nu naar Madeira worden getransporteerd.

Uit de data van het Portugese ministerie van Volksgezondheid blijkt dat 843 van de 850 ic-bedden voor coronapatiënten in het land met 10 miljoen inwoners bezet zijn. Portugal houdt vooralsnog 420 ic-bedden achter de hand voor patiënten met andere gezondheidsproblemen.

Het ministerie meldde zaterdag dat er in het afgelopen etmaal 12.435 nieuwe besmettingen waren vastgesteld, een daling ten opzichte van het recordaantal besmettingen dat donderdag werd gemeld. In de laatste 24 uur waren er in Portugal nog eens 293 coronadoden te betreuren.

Hoogste gemiddelde

Het Zuid-Europese land heeft tot dusver 12.179 coronadoden geregistreerd en 711.018 besmettingen. Het land heeft het hoogste gemiddelde ter wereld qua besmettingen en doden per hoofd van de bevolking in de laatste zeven dagen, meldt datawebsite www.ourworldindata.org.

Het Portugese ministerie van Justitie meldde vrijdag dat het instituut voor forensische geneeskunde, dat belast is met het uitvoeren van autopsies, om een koeltruck heeft gevraagd om lichamen te bewaren. Begrafenisondernemingen zouden aan hun volle capaciteit zitten. Volgens de begrafenisbranchevereniging zijn ook de mortuaria in ziekenhuizen in hoog tempo vol aan het raken. Sommige Portugese ziekenhuizen hebben al koelcontainers geplaatst om extra ruimte te maken.

Vasteland

Nu op het vasteland de zorg overbelast raakt, moeten patiënten per vliegtuig naar de eilanden worden getransporteerd. Daar is de druk op de zorg minder. De regering wijt het hoge aantal besmettingen aan de versoepelingen die voor de feestdagen werden doorgevoerd. De snelheid waarmee het aantal besmettingen nu stijgt, zou te maken hebben met de gemuteerde variant van het coronavirus die voor het eerst in Groot-Brittannië werd vastgesteld en besmettelijker zou zijn.

Die 'Britse' variant zou goed zijn voor 65 procent van alle besmettingen in de laatste drie weken, meldde het Ricardo Jorge Instituut, de Portugese tegenhanger van het RIVM. De lockdown in Portugal is onlangs verlengd tot medio februari en er zijn strenge reisbeperkingen van kracht.

Meer uit Buitenland

Felgroen gekleurde water in Venetië is niet gevaarlijk

VENETIË (ANP/DPA) - Het groene water in het beroemde Canal Grande in Venetië is niet gevaarlijk, zo meldt de regionale president Luca Zaia op Twitter. Het water bij de Rialtobrug kleurde zondag plotseling door onbekende reden fluorescerend groen, waarop werd besloten over te gaan op onderzoek.

1 uur geleden
Spaanse premier vervroegt verkiezingen na regionale verliezen

MADRID (ANP/RTR/AFP) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft op televisie aangekondigd het parlement te ontbinden na de nederlaag van zijn sociaaldemocraten (PSOE) bij de lokale en regionale verkiezingen van zondag. Hij wil op 23 juli vervroegde landelijke verkiezingen houden.

2 uur geleden
Kyiv voor de tweede keer in korte tijd aangevallen

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Kyiv is maandagochtend het doelwit geworden van een nieuwe aanval, nadat de Oekraïense hoofdstad ook al 's nachts werd aangevallen. Het militaire bestuur meldt op basis van voorlopige informatie dat alle raketten zijn neergehaald. Die zouden hun doelen niet hebben bereikt.

3 uur geleden
President Oeganda stemt in met omstreden antihomowetgeving

KAMPALA (ANP/RTR) - De Oegandese president Yoweri Museveni heeft een gewijzigde versie van de omstreden antihomowetgeving goedgekeurd, meldt de voorzitter van het parlement. De wet is wereldwijd een van de strengste tegen de lhbti'ers en is bekritiseerd door onder meer westerse regeringen, internationale bedrijven en mensenrechtenorganisaties.

4 uur geleden
Doden na kapseizen toeristenboot in Italië

LISANZA (ANP/AFP/DPA) - Vier mensen zijn omgekomen na het kapseizen van een boot vol toeristen op het Lago Maggiore in Noord-Italië, melden Italiaanse media. De andere opvarenden konden na het incident zelf naar de wal zwemmen of zijn gered. De doden zijn een Israëliër, een Russin en twee Italianen.

6 uur geleden
Japanse minister beveelt vernietiging van Noord-Koreaanse raket

TOKIO (ANP) - De Japanse minister van Defensie heeft zijn leger de opdracht gegeven elke Noord-Koreaanse raket die Japans grondgebied binnenkomt of afkoerst op het land te vernietigen. Hij reageerde daarmee op een aankondiging van Pyongyang maandag dat Noord-Korea in de komende twee weken een "satelliet" zal lanceren.

9 uur geleden
Westerse luchtmachten houden Arctic Challenge-oefening

TIKKAKOSKI (ANP) - Finland, Noorwegen en Zweden houden de tweejaarlijkse Arctic Challenge Exercise (ACE), een internationale oefening van de luchtmacht. Dit jaar doen veertien landen mee, waaronder Nederland. De oefening wordt dit keer georganiseerd door Finland en loopt van 29 mei tot 9 juni.

9 uur geleden