Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Porsche verkoopt meer auto's dankzij vraag uit VS en China

Porsche verkoopt meer auto's dankzij vraag uit VS en China

STUTTGART (ANP/BLOOMBERG) - Porsche heeft vorig jaar meer auto's verkocht dan ooit. De Duitse autofabrikant, onderdeel van autoconcern Volkswagen, had de groei vooral te danken aan een toegenomen vraag uit de Verenigde Staten en China. Omdat reizen en uit eten gaan minder goed mogelijk was, gaven rijken vorig jaar meer geld uit aan andere luxeproducten zoals dure auto's.

Porsche wist naar eigen zeggen in 2021 bijna 302.000 auto's te verkopen, 11 procent meer dan een jaar eerder. De populairste modellen waren de SUV's Macan en de Cayenne. Zo'n 7,5 procent van de door Porsche verkochte voertuigen worden geheel of deels elektrisch aangedreven. Moederbedrijf Volkswagen werd geraakt door het chiptekort. In totaal verkocht het concern 4,9 miljoen auto's van zijn hoofdmerk Volkswagen, een daling van ruim 8 procent.

Mercedes-Benz, onderdeel van Daimler, heeft vorig jaar minder auto's verkocht dan zijn rivaal BMW. Dat is voor het eerst sinds 2015. Beide Duitse autofabrikanten richten zich ook op de wat luxere kant van de markt.

Mercedes verkocht vorig jaar 2,1 miljoen auto's, tegen de 2,2 miljoen van het merk BMW. Mercedes had meer last van het chiptekort, vooral in de tweede helft van het jaar. Daardoor liep de verkoop van het autoconcern in 2021 met 5 procent terug. Mercedes verwacht dat de sector in de eerste helft van het jaar zal blijven kampen met tekorten. BMW verkocht ondanks het tekort aan chips juist meer auto's dan ooit. Het bedrijf leverde 9 procent meer voertuigen af dan een jaar eerder.

Meer uit Financieel

Krant: investeerders doen miljardenbod op warenhuisketen Macy's

NEW YORK (ANP) - Een groep investeerders heeft een voorstel gedaan om de Amerikaanse warenhuisketen Macy's te kopen voor 5,8 miljard dollar (zo'n 5,4 miljard euro). Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. De investeerdersgroep heeft het voorstel ook met Macy's besproken en het bestuur van de keten is bijeengekomen om het bod te bestuderen. Het is volgens de ingewijden echter niet duidelijk of de retailer voorstander is van het bod.

58 minuten geleden
Drukke beursweek met rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.

15 uur geleden
Duitse winkelbranche: kerstverkopen vallen nog tegen

BERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.

18 uur geleden
Nieuwe gaspijplijn maakt Servië minder afhankelijk van Rusland

BELGRADO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.

19 uur geleden
IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

21 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

22 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

1 dag geleden