
'Porsche onderzocht om geknoei CO2-emissiedata benzinemodellen'
BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - Porsche wordt in Duitsland onder de loep genomen vanwege mogelijk geknoei met CO2-emissiecijfers van sommige benzineauto's. Nieuwswebsite Business Insider meldt dat de Duitse toezichthouder KBA hierover een procedure is begonnen tegen de sportwagenfabrikant.
Metingen door KBA toonden aan dat de CO2-uitstoot van drie modellen de waarden van hun zogeheten typegoedkeuring met meer dan 4 procent overschreed. In tegenstelling tot stikstofemissie bestaat in Duitsland geen wettelijke limiet voor de CO2-uitstoot van auto's. Maar over de CO2-uitstoot worden wel waardes opgenomen in de goedkeuringspapieren. Dat er mogelijk iets niet klopte, meldde Porsche ongeveer een jaar geleden zelf al aan de autoriteiten, na het uitvoeren van een interne controle.
KBA heeft aan Business Insider bevestigd dat onderzoek wordt gedaan naar Porsche, maar wilde verder niet ingaan op de details. Volgens een brief van de KBA, die Business Insider heeft ingezien, zijn de betrokken modellen oudere versies van de Macan en de Boxster Spyder 981, waarvan er in totaal iets minder dan 20.000 op de markt zijn. Deze zouden mogelijk teruggeroepen moeten naar de garage voor een software-update. Porsche heeft laten weten dat de huidige productie van de wagens niet wordt beïnvloed en dat de procedure zich nog in een vroege consultatiefase bevindt.
Porsche is een van de autofabrikanten die onder een vergrootglas ligt sinds in 2015 aan het licht kwam dat moederconcern Volkswagen op grote schaal gerommeld heeft met de stikstofuitstootgegevens van dieselwagens. De kwestie heeft Volkswagen, met merken als Audi en Porsche, al vele miljarden euro's gekost aan boetes en reparatiekosten. Ook bijvoorbeeld Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz, heeft al forse boetes gekregen voor manipulaties met sjoemelsoftware, waardoor dieselwagens schoner leken dan ze in werkelijkheid waren.
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP/BELGA) - Dinsdag rijden er minder internationale treinen van en naar België vanwege een staking. NS International meldt dat hierdoor zestien Eurocity Direct- en negen EuroCity-treinen uitvallen tussen Rotterdam en Brussel. Mogelijk worden ook Eurostar-treinen van en naar Frankrijk geschrapt.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Peter Wennink, de oud-topman van ASML, denkt dat Europa de achterstand op techgebied met de Verenigde Staten kan verkleinen. Daarvoor is volgens hem wel simpelere regelgeving en een beter werkende kapitaalmarkt nodig. "Als we die zaken goed krijgen en voldoende samenwerken, kunnen we echt wel grote innovaties in Europa tot stand brengen", zegt hij in een interview met het Belgische dagblad De Tijd.
1 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR) - Moody's heeft vrijdag de kredietrating van de Verenigde Staten met één stap verlaagd van Aaa naar Aa1. De kredietbeoordelaar verwijst hiervoor naar de stijgende schuld en rente "die aanzienlijk hoger zijn dan die van landen met een vergelijkbare rating".
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Grote werkgevers met kantoren in Den Haag raden hun personeel aan om tijdens de NAVO-top in juni zoveel mogelijk thuis te werken, in lijn met het advies van de overheid. Bedrijven in de logistieke sector verwachten verkeershinder door afgesloten wegen, maar weten nog niet precies wat de gevolgen daarvan zijn. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs verschillende bedrijven.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winsten het weekend ingegaan ondanks een zwak cijfer over het consumentenvertrouwen. Bij de bedrijven op Wall Street stond de fabrikant van chipapparatuur Applied Materials bij de dalers met een min van ruim 5 procent door tegenvallende cijfers en verwachtingen voor dit kwartaal.
14 uur geledenAMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Telecombedrijf VodafoneZiggo overweegt een verkoop van zijn zendmasten in Nederland. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Daarmee zou een bedrag gemoeid zijn van meer dan 500 miljoen euro, aldus Bloomberg.
16 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De groei van de Russische economie is in het eerste kwartaal van dit jaar flink afgezwakt, mede door de lagere olieprijzen en de hoge rente. Volgens het Russische statistiekbureau Rosstat bedroeg de groei 1,4 procent op jaarbasis. Dat was nog 4,5 procent in het vierde kwartaal van vorig jaar.
17 uur geleden