Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Populaire Duitse politica Sahra Wagenknecht richt eigen partij op

Populaire Duitse politica Sahra Wagenknecht richt eigen partij op

BERLIJN (ANP) - Het 54-jarige voormalige kopstuk van Die Linke, Sahra Wagenknecht, heeft in Berlijn haar eigen partij opgericht, de BSW, het Verbond Sahra Wagenknecht (voor Verstand en Gerechtigheid). Ze wil niet alleen aan het hoofd staan en deelt daarom het leiderschap met de 43-jarige Amira Mohamed Ali.

Beiden hebben een links-radicale of marxistische achtergrond en een loopbaan bij de partij Die Linke. Wagenknecht wil haar BSW geen links label opplakken, want volgens haar zijn links en rechts niet meer van deze tijd. Ze stelt op te komen "voor mensen die de politiek heeft vergeten".

Ze vindt dat "de linkse erfenis wel nuttig is in het streven naar sociale gerechtigheid en vrede", maar wil niet meer links genoemd worden en draagt ook rechts-populistische standpunten uit. Negen fractieleden stapten afgelopen jaar uit de fractie van Die Linke om voor zichzelf te beginnen. Wagenknecht heeft bijvoorbeeld net als de rechtse Alternative für Deutschland (AfD) felle kritiek op de militaire steun aan Oekraïne en op het regeringsbeleid ten aanzien van migratie. Slechts 1 procent van de migranten die naar Duitsland komen, is volgens haar echt vluchteling.

Opiniepeilingen

Eind afgelopen jaar bleken veel ondervraagden in opiniepeilingen van plan te zijn op Wagenknecht te stemmen als die een politieke partij zou hebben. Daar werd een vereniging voor opgericht onder leiding van Mohamed Ali en die heeft inmiddels 1,4 miljoen euro in kas. Het eerste partijcongres is 27 januari.

Voorzichtige schattingen geven aan dat Wagenknecht met de BSW in één klap de vierde partij zou worden met mogelijk minstens 15 procent van de kiezers achter zich. De partij doet in ieder geval mee aan de Europese verkiezingen in juni, maar het is volgens media nog onduidelijk in hoeverre BSW in staat is aan te treden voor de naderende deelstaatverkiezingen in Brandenburg, Saksen en Thüringen.

Meer uit Buitenland

Trump-schutter zocht info over moordaanslag op Kennedy

WASHINGTON (ANP/RTR) - De man die probeerde voormalig president Donald Trump te vermoorden, deed online onderzoek naar hoe Lee Harvey Oswald in 1963 voormalig president John F. Kennedy doodschoot. Dat zei directeur Chris Wray van de Amerikaanse veiligheidsdienst FBI tegen parlementariërs.

1 uur geleden
Inside Out 2 passeert Frozen 2 als succesvolste animatiefilm

LOS ANGELES (ANP) - Inside Out 2 is ruim vijf weken na de première de succesvolste animatiefilm aller tijden. Dat heeft The Walt Disney Company bekendgemaakt. Het record stond op naam van Frozen 2 uit 2019. Inside Out 2 heeft nu wereldwijd 1,46 miljard dollar opgebracht.

1 uur geleden
Moskou laat Europaplein verdwijnen in conflict om Oekraïne

MOSKOU (ANP/DPA/BELGA) - Het Europaplein in de Russische hoofdstad Moskou is verdwenen. Het plein is herdoopt tot Eurasiaplein, mogelijk als gevolg van het groeiende conflict met de Europese Unie over de Russische invasie in Oekraïne.

3 uur geleden
Evacuaties in Zuid-Europa door extreem weer en bosbranden

BARI (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het zuiden van Europa wordt geteisterd door extreem weer en bosbranden. In de Zuid-Italiaanse regio Apulië moesten woensdag zo'n duizend toeristen worden geëvacueerd om een bosbrand die daar woedt.

3 uur geleden
VN: strijd tegen honger moeilijk door oorlog, economie en klimaat

RIO DE JANEIRO (ANP/AFP) - De strijd tegen wereldhonger wordt bemoeilijkt door conflicten, economische onrust en extreem weer, stelt een aantal organisaties van de Verenigde Naties in een gezamenlijk rapport. Het VN-doel om in 2030 honger de wereld uit te hebben, raakt steeds verder uit zicht.

4 uur geleden
Iran ontbiedt Duitse ambassadeur na sluiting islamitisch centrum

TEHERAN (ANP/AFP) - Iran heeft de Duitse ambassadeur in het land ontboden na de sluiting van een islamitisch centrum in Hamburg. De organisatie en vijf suborganisaties zijn woensdag door Duitsland verboden in verband met extremisme.

5 uur geleden
Rus die Spelen wilde 'destabiliseren' gelinkt aan FSB-eenheid

PARIJS (ANP) - De in Frankrijk aangehouden Rus die verdacht wordt van het plannen van "destabiliserende" activiteiten rond de Olympische Spelen, werkte aan een "grootschalig project" met "serieuze" gevolgen tijdens de komende weken van de Spelen. De opsporingsdiensten hebben daarvoor bewijs gevonden, melden Franse media.

5 uur geleden