Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Poolse vicepremier: zullen zien of wapenleveranties hervat worden

Poolse vicepremier: zullen zien of wapenleveranties hervat worden

WARSCHAU (ANP/RTR/DPA) - Polen weet nog niet of het in de toekomst weer wapens gaat leveren aan Oekraïne. "Op dit moment is het zoals de minister-president heeft gezegd, in de toekomst zullen we zien", zo zei de Poolse vicepremier en minister van Staatseigendommen Jacek Sasin in een radio-interview.

Premier Mateusz Morawiecki zei woensdag desgevraagd dat Polen momenteel geen wapens meer aan Oekraïne levert omdat het zichzelf wil bewapenen. Die uitspraak kwam op een moment van een hoog oplopend conflict over de uitvoer van Oekraïens graan. Polen heeft dat verboden. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky begon daarover tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, waar hij zei dat "het politieke theater" alleen Rusland helpt.

Minister Sasin benadrukte wel dat het stoppen met wapenleveranties niet betekent dat Polen nu in de oorlog aan de andere zijde staat. Morawiecki zei in het interview van woensdag ook dat zijn land wel blijft meewerken aan de levering van wapens van andere landen via Pools grondgebied. "Ons knooppunt in Rzeszow heeft steeds dezelfde rol vervuld en zal dezelfde rol blijven vervullen, zoals is afgesproken met de Amerikanen en de NAVO."

Polen heeft sinds het begin van de Russische invasie onder meer artillerie en tanks geleverd aan Oekraïne. Het is onduidelijk hoe omvangrijk de wapensteun precies is, want die informatie is niet openbaar. Een Poolse regeringswoordvoerder legde staatspersbureau PAP uit dat de militaire steun niet meteen wordt stilgelegd. "Polen voert nog wel leveringen uit van munitie en wapens uit waar eerder overeenstemming over is bereikt."

Meer uit Buitenland

Trump krijgt toch weer spreekverbod in civiele fraudezaak

NEW YORK (ANP/RTR) - Een rechter in New York heeft Donald Trump in zijn civiele fraudezaak opnieuw een spreekverbod opgelegd. De oud-president en zijn advocaten mogen zich daardoor niet meer in het openbaar uitlaten over medewerkers van de rechtbank, blijkt uit rechtbankstukken. Trump is vaker met rechters gebotst over zijn uitlatingen die hij vooral verspreid via sociale media.

2 minuten geleden
Israël kwaad op Spanje om uitspraken premier Sánchez

MADRID/TEL AVIV (ANP/AFP/RTR) - Israël heeft donderdag zijn ambassadeur uit Spanje teruggehaald om uitspraken van de Spaanse premier Pedro Sánchez. Die sprak eerder op de dag zijn twijfels uit over Israëls optreden tijdens de oorlog in de Gazastrook.

4 minuten geleden
Europese Commissie wil dierenwelzijn tijdens transport verbeteren

BRUSSEL (ANP) - Als het aan de Europese Commissie ligt zal het vervoer van levende dieren naar een slachthuis niet langer duren dan negen uur en moeten vervoerders meer rekening houden met temperatuur en de leeftijd van de dieren. Dat blijkt uit een uitgelekt voorstel van de Europese Commissie dat volgende week officieel naar buiten komt.

32 minuten geleden
Twee Israëlische gijzelaars vrijgelaten in Gazastrook

TEL AVIV (ANP/AFP/RTR) - Twee Israëlische gijzelaars die vastzaten in de Gazastrook zijn vrijgelaten. Ze zijn in Gaza-Stad overgedragen aan het Rode Kruis, waarna ze doorgeleid zijn naar de Israëlische krijgsmacht (IDF) aan de grens. De overdracht was door het internationale Rode Kruis (ICRC) aangekondigd tegenover de IDF en wordt bevestigd door een Palestijnse functionaris. Het zou gaan om twee vrouwen.

1 uur geleden
Blinken tegen Israël: bescherm burgers zuidelijke Gazastrook

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft bij zijn derde bezoek aan Israël sinds 7 oktober gezegd dat Israël zich moet afvragen hoe burgers in de zuidelijke Gazastrook worden beschermd, voor ze er militaire operaties uitvoeren. Israël moet volgens Blinken alles doen om te voorkomen dat meer burgers het slachtoffer worden.

2 uur geleden
Russisch hooggerechtshof verbiedt lhbti-beweging om extremisme

MOSKOU (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De "internationale lhbti-beweging" is door het Russische hooggerechtshof als extremistisch aangemerkt en verboden. Het is niet duidelijk welke personen of organisaties door het besluit zullen worden getroffen en wat de gevolgen zullen zijn.

2 uur geleden
Britse oud-minister van Financiën Alistair Darling (70) overleden

EDINBURGH (ANP/AFP) - De voormalige Britse minister van Financiën Alistair Darling is op 70-jarige leeftijd overleden. De Labourpoliticus zat vanaf de monsterzege van zijn partij in 1997 dertien jaar lang in kabinetten van Tony Blair en Gordon Brown. Hij overleed na een kort verblijf in het ziekenhuis, meldt zijn familie.

3 uur geleden