Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Poolse supermarkteigenaar: geef alle winkels politiebeveiliging

Poolse supermarkteigenaar: geef alle winkels politiebeveiliging

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van meerdere Poolse supermarkten in Nederland wil dat alle winkels politiebeveiliging krijgen. "Ik voel mij helemaal niet goed, we zijn bang", zegt de supermarkteigenaar die uit veiligheidsoverweging anoniem wil blijven. "Ik ben niet bang voor de zaak, maar er wonen mensen boven de zaak en we zijn bang dat ze iemand doden. Het is terreur wat deze mensen doen."

Dinsdag en woensdag waren er explosies bij winkels met de naam Biedronka in Heeswijk-Dinther, Aalsmeer en Beverwijk. De winkels zijn geen onderdeel van een keten, maar dragen alleen dezelfde Poolse naam. Wie achter de explosies zit en wat het motief is, is nog onbekend. De winkel in Heeswijk-Dinther waar dinsdagochtend een explosie was, is van de compagnon van de supermarkteigenaar. Ook hij heeft geen idee wie erachter zit. "Ik weet het echt niet. Ik ben gaan nadenken met wie we problemen hebben, maar ik weet het niet. Gisteravond was de explosie in Beverwijk, die eigenaar kennen wij niet."

Zelf heeft de man nog drie winkels, maar waar die zijn wil hij uit angst niet bekendmaken. Hij heeft zelf beveiligingsmaatregelen genomen, maar wil dat bij alle panden politiebeveiliging komt. "Wij gaan naar huis, maar iedereen die erboven woont moet goed beveiligd worden."

'Snappen dat mensen zich zorgen maken'

Later in de middag is er contact geweest met politie over extra beveiliging. "Ze hebben mij gezegd: Je kan bellen naar 112 als je iets ziet bij de winkel of anderszins problemen krijgt. Geen problemen, en ook ‘s avonds na zes uur zijn wij extra aanwezig." Dat geldt voor alle drie zijn locaties, vertelt de eigenaar.

De Biedronka in Ede heeft ook contact gehad met de politie en kan na sluiting op extra beveiliging rekenen, vertelt een medewerker. De politie Noord-Holland zegt extra alert te zijn bij de Biedronka-winkels in de regio. Zowel in Haarlem als in Beverwijk, waar woensdagochtend een explosie was, heeft zij een bezoek gebracht "omdat we snappen dat mensen zich zorgen maken". Van extra beveiliging is geen sprake, maar "uiteraard zijn we alert, niet alleen hier maar in alle eenheden. Denk daarbij aan het meegeven in briefings en als er tijd is en een auto in de buurt is, een extra keer langs te rijden".

Ook de Limburgse politie is extra alert, zegt een woordvoerder. "We kennen de locaties van deze winkels en zijn daar extra alert en waakzaam", zei ze. "Maar we doen nooit uitspraken over de omvang van onze inzet."

Meer uit Binnenland

COA overschrijdt opnieuw maximaal aantal asielzoekers Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2058 mensen de nacht doorgebracht. Dat zijn er voor de tweede dag op rij meer dan het maximale aantal van 2000, waar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zich sinds donderdag aan moet houden als gevolg van een rechterlijke uitspraak.

50 minuten geleden
Nog één gewonde in ziekenhuis na dodelijk brugongeluk Lochem

LOCHEM (ANP) - Een van de twee gewonden van het dodelijke brugongeluk in Lochem ligt nog in het ziekenhuis. Het andere slachtoffer, dat lichtgewond was, heeft inmiddels het ziekenhuis verlaten, meldt de Nederlandse Arbeidsinspectie. De andere persoon is zwaargewond, maar buiten levensgevaar, aldus de arbeidsinspectie eerder. Bij het ongeluk woensdag viel een brugonderdeel tijdens het takelen naar beneden. Daardoor kwamen twee mensen om het leven.

1 uur geleden
Advocatenkantoor onderzoekt compensatie bezitters Babboe-bakfiets

AMSTERDAM (ANP) - Advocatenkantoor Birkway onderzoekt of bezitters van Babboe-bakfietsen compensatie kunnen krijgen. Via de website bakfietsclaim.nl kunnen gedupeerden zich vanaf vrijdag melden, laat het kantoor weten in een verklaring.

3 uur geleden
Ede neemt gloednieuw NS-station in gebruik

EDE (ANP) - Treinreizigers kunnen vanaf vrijdag gebruikmaken van een gloednieuw NS-station Ede-Wageningen. Vanaf 05.00 uur stoppen en vertrekken de eerste treinen op dit station in de Spoorzone in Ede. Aan het centraal in Gelderland gelegen station is sinds 2021 gebouwd. De komende jaren wordt het oude stationsgebouw gesloopt en wordt er rondom nog gebouwd, onder meer aan een parkeergarage. In 2026 moet de hele Spoorzone klaar zijn.

8 uur geleden
Weerwaarschuwing code oranje voorbij, code geel in noorden

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis in de nacht van donderdag op vrijdag rond 00.30 uur ingetrokken. In de provincies Noord-Holland, Groningen, Friesland en het Waddengebied geldt nog wel code geel.

11 uur geleden
Weerwaarschuwing code oranje grotendeels voorbij

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis voor een groot deel van het land ingetrokken. Alleen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe en het Waddengebied is die nog van kracht.

11 uur geleden
Mensen met Nederlandse herkomst hebben vaak weinig divers netwerk

DEN HAAG (ANP) - Mensen met een Nederlandse achtergrond mengen nauwelijks met mensen met buitenlandse wortels. Zij hebben in hun netwerk relatief weinig buren, collega's, familie, huisgenoten of klasgenoten met een andere herkomst. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de scheiding nog sterker onder rijkere mensen die in Nederland zijn geboren en Nederlandse ouders hebben.

12 uur geleden