Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Poolse regeringspartij wil strafprocedure tegen Nederland'

'Poolse regeringspartij wil strafprocedure tegen Nederland'

WARSCHAU (ANP) - De Poolse regeringspartij Solidarna Polska (Solidariteit Polen) wil een artikel 7-strafprocedure tegen Nederland beginnen in het Europees Parlement. Volgens Poolse media gaat het de partij om het Nederlandse belastingstelsel.

Het idee zou een reactie zijn op de zaak die Nederland wil beginnen tegen Polen vanwege de uitholling van de rechtsstaat daar. Nederland wil Polen voor het Europees Hof van Justitie dagen omdat de Poolse regering de onafhankelijkheid van rechters aantast, volgens buitenlandminister Stef Blok.

Solidarna Polska stelt dat Nederland een oneerlijk belastingsysteem heeft. Zo zou het mogelijk zijn om eenvoudig met cijfers te sjoemelen en kunnen er oneerlijke belastingaangiftes worden ingediend. De partij wil dat het Europees Parlement een onderzoek begint.

Zbigniew Ziobro zou de procedure in gang willen zetten. Hij is de leider van Solidarna Polska, een partij die is afgesplitst van de grootste partij PiS, maar nog wel nauw samenwerkt met die partij. Volgens Poolse media zou Ziobro het voorstel niet hebben overlegd met premier Mateusz Morawiecki. Naaste medewerkers van de premier zouden het namelijk een slecht idee vinden. Zij zeggen dat de Poolse onderhandelingspositie zo wordt ondermijnd.

Binnen de EU is nog steeds een conflict gaande over de begroting. Polen en Hongarije willen niet instemmen met de voorgestelde begroting en het coronaherstelfonds zolang de rechtstaatvoorwaarden niet van tafel gaan.

Meer uit Binnenland

Rijkswaterstaat stelt hitteprotocol in voor zaterdag

DEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat stelt voor zaterdag het hitteprotocol in werking vanwege de verwachte hoge temperaturen. Het protocol houdt in dat weggebruikers die met pech langs de weg komen te staan, direct worden geholpen. Het protocol geldt zaterdag van 10.00 tot 22.00 uur, meldt de organisatie vrijdag.

6 minuten geleden
Wilde dieren tijdens lockdowns 73 procent verder aan de wandel

NIJMEGEN (ANP) - Wilde dieren liepen tijdens de strikte coronalockdowns in de eerste helft van 2020 gemiddeld maar liefst 73 procent verder dan ze precies een jaar eerder deden in een nog praktisch coronavrije wereld. Dat blijkt volgens de site van de Radboud Universiteit in Nijmegen uit onderzoek van onder anderen de aan deze instelling verbonden ecologe Marlee Tucker.

14 minuten geleden
Amsterdam wil meldpunt tegen gewelddadige onlinefilmpjes

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam moet een meldpunt komen, dat ervoor moet zorgen dat gewelddadige content die online is te vinden van bijvoorbeeld steekpartijen, snel wordt verwijderd. Een motie daarover van de PvdA is donderdag aangenomen in de Amsterdamse gemeenteraad.

1 uur geleden
Twee explosies bij winkelcentrum in Arnhem

ARNHEM (ANP) - In een winkelcentrum in Arnhem-Zuid zijn in de nacht van donderdag op vrijdag twee explosies geweest. Eentje deed zich voor bij dezelfde eetgelegenheid waar donderdagochtend, net als bij een ander eetcafé in het winkelcentrum, een verdacht pakketje is gevonden. De andere ontploffing was ongeveer gelijktijdig bij een naastgelegen pand, een Chinees restaurant. De politie onderzoekt of er een verband is met de eerder gevonden pakketjes.

4 uur geleden
Enorme schuifoperatie op station Amsterdam Zuid

AMSTERDAM (ANP) - Station Amsterdam Zuid is vrijdagavond het toneel van een precisieklus. Een enorm betonnen dakdeel, van 100 meter lang en met een gewicht van ongeveer 2 miljoen kilo, wordt dan op een reizigerstunnel geschoven. De operatie is live te volgen via een webcam, en geïnteresseerden die zich vooraf hebben aangemeld kunnen er bij zijn.

5 uur geleden
Festival Oerol op Terschelling van start met nieuwe opzet

TERSCHELLING (ANP) - Het festival Oerol op Terschelling gaat van start in een nieuwe, compactere opzet. Dit keer is geen sprake van meerdere zogeheten "oorden" maar is er één "festivalhart" bij West aan Zee. Het festival vindt plaats van vrijdag tot en met volgende week zondag.

5 uur geleden
OM komt met strafeisen in zaak wapen- en drugshandel Martien R.

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie houdt vrijdag bij het gerechtshof in Den Bosch haar requisitoir, gevolgd door de strafeisen in het hoger beroep in de zaak tegen de vermeende drugs- en wapenhandelaar Martien R. uit Oss.

5 uur geleden