Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Poolse president tekent wet die claims op naziroofgoed beperkt

Poolse president tekent wet die claims op naziroofgoed beperkt

WARSCHAU (ANP/RTR/AFP) - De president van Polen heeft een wet bekrachtigd die het veel moeilijker maakt Joodse bezittingen terug te eisen die in de Tweede Wereldoorlog zijn geroofd door de Duitse bezettingsmacht. De wet, waartegen Israël en de Verenigde Staten ernstig bezwaar hadden gemaakt, stelt een deadline van dertig jaar voor het aanvechten van inbeslagnames. Dat raakt in veel gevallen claims op eigendom van de ooit bloeiende Joodse gemeenschap in Polen.

Israël riep eerder deze zomer de Poolse ambassadeur op het matje om "diepe teleurstelling" over de wet uit te spreken. Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken vroeg vervolgens de Israëlische vertegenwoordiger in Warschau om uitleg. Volgens de Israëliërs zouden de nieuwe regels gevolgen kunnen hebben voor 90 procent van de claims van overlevenden van de Holocaust en hun nabestaanden.

De regering zegt dat de wet zekerheid terugbrengt op de vastgoedmarkt en valse claims blokkeert. Toen het parlement de wet afgelopen week aannam, riepen de ministers van Buitenlandse Zaken van Israël en de VS president Andrzej Duda op niet te tekenen. Duda heeft na een "diepgaande analyse" besloten toch zijn handtekening eronder te zetten.

Hij liet zaterdag weten te hopen dat de wet een einde maakt aan "een tijdperk van juridische chaos" en "privateringsmaffia’s". Veel naziroofgoed is in de communistische tijd in handen gekomen van de Poolse overheid. Premier Mateusz Morawiecki heeft gezegd dat Polen "niet zal betalen voor Duitslands misdaden". Tijdens WOII werden 6 miljoen Polen gedood, van wie de helft Joods.

De nasleep van de Tweede Wereldoorlog leidde eerder tot problemen tussen Israël en Polen. In 2018 zwakte Polen na Israëlische en Amerikaanse kritiek een wet af die celstraf mogelijk maakte voor mensen die suggereerden dat Polen medeplichtig zou zijn aan de misdaden van de nazi's.

Meer uit Buitenland

Ruim 8 ton cocaïne onderschept bij Franse Antillen

FORT-DE-FRANCE (ANP/AFP) - Bij de Franse Antillen is in totaal 8,3 ton cocaïne in beslag genomen. Zeventien mensen zijn aangehouden tijdens verschillende operaties die tussen 22 en 29 februari op zee werden uitgevoerd, heeft het Openbaar Ministerie in Martinique zaterdag bekendgemaakt. De verdachten zijn een Rus, twee Britten, een Zuid-Afrikaan, Colombianen, Venezolanen en Spanjaarden.

20 minuten geleden
Republikeinse partijconventie Michigan schaart zich achter Trump

GRAND RAPIDS (ANP/RTR) - De stemgerechtigden bij de partijconventie van de Republikeinen in de Amerikaanse staat Michigan, die voor een belangrijk deel hun presidentskandidaat aanwijzen, hebben zich zaterdag met ruime meerderheid achter Donald Trump geschaard. Eerder deze week kreeg Trump bij de voorverkiezing in alle districten in Michigan ook al de voorkeur boven Nikki Haley, die amper nog een serieuze concurrent voor hem is.

1 uur geleden
Israël bereid legeracties te beperken voor humanitaire hulp

GAZA/TEL AVIV (ANP/DPA) - Het Israëlische leger is bereid de komende dagen de militaire activiteiten in bepaalde gebieden van de Gazastrook tijdelijk te staken voor humanitaire doeleinden, zoals de leveranties van voedsel, water en medicijnen. Dat gebeurt in afwachting van een eventuele wapenstilstand voor langere tijd, waarover wordt onderhandeld.

3 uur geleden
Vulkanische activiteit in zuidwesten IJsland neemt weer toe

REYKJAVIK (ANP) - De seismische activiteit op het schiereiland Reykjanes, in het zuidwesten van IJsland, is dusdanig toegenomen dat de autoriteiten zaterdag opnieuw besloten hebben tot evacuaties. De seismologen vrezen aardbevingen en een nieuwe vulkaanuitbarsting in de buurt van het al vrijwel verlaten vissersdorp Grindavik. Dat werd onlangs al zwaar getroffen door een eruptie.

5 uur geleden
Mars voor gijzelaars bereikt Jeruzalem na dagenlange tocht

JERUZALEM (ANP/RTR) - Een mars van duizenden Israëliërs heeft na vier dagen Jeruzalem bereikt. Deelnemers eisen de vrijlating van gijzelaars die in de Gazastrook worden vastgehouden.

5 uur geleden
Zeker zeven doden door Russische drone-aanval op Odesa

KYIV (ANP/AFP) - Door een droneaanval op een appartementencomplex in de Oekraïense havenstad Odesa zijn zeker zeven mensen om het leven gekomen. Volgens minister van Binnenlands Zaken, Igor Klymenko, waren onder de slachtoffers een kind van twee jaar en een moeder met haar drie maanden oude baby.

6 uur geleden
Nieuwe peiling toont verdeeldheid over kandidatuur Biden

WASHINGTON (ANP) - Kort voor een van de belangrijkste dagen van de Amerikaanse voorverkiezingen, schetst een nieuwe landelijke peiling een somber beeld voor zittend president Joe Biden. Hij kan in het kiezersonderzoek van The New York Times en Siena College rekenen op de steun van 43 procent van de respondenten, tegenover 48 procent voor de Republikein Donald Trump.

6 uur geleden