Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Poolse president tekent wet die claims op naziroofgoed beperkt

Poolse president tekent wet die claims op naziroofgoed beperkt

WARSCHAU (ANP/RTR/AFP) - De president van Polen heeft een wet bekrachtigd die het veel moeilijker maakt Joodse bezittingen terug te eisen die in de Tweede Wereldoorlog zijn geroofd door de Duitse bezettingsmacht. De wet, waartegen Israël en de Verenigde Staten ernstig bezwaar hadden gemaakt, stelt een deadline van dertig jaar voor het aanvechten van inbeslagnames. Dat raakt in veel gevallen claims op eigendom van de ooit bloeiende Joodse gemeenschap in Polen.

Israël riep eerder deze zomer de Poolse ambassadeur op het matje om "diepe teleurstelling" over de wet uit te spreken. Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken vroeg vervolgens de Israëlische vertegenwoordiger in Warschau om uitleg. Volgens de Israëliërs zouden de nieuwe regels gevolgen kunnen hebben voor 90 procent van de claims van overlevenden van de Holocaust en hun nabestaanden.

De regering zegt dat de wet zekerheid terugbrengt op de vastgoedmarkt en valse claims blokkeert. Toen het parlement de wet afgelopen week aannam, riepen de ministers van Buitenlandse Zaken van Israël en de VS president Andrzej Duda op niet te tekenen. Duda heeft na een "diepgaande analyse" besloten toch zijn handtekening eronder te zetten.

Hij liet zaterdag weten te hopen dat de wet een einde maakt aan "een tijdperk van juridische chaos" en "privateringsmaffia’s". Veel naziroofgoed is in de communistische tijd in handen gekomen van de Poolse overheid. Premier Mateusz Morawiecki heeft gezegd dat Polen "niet zal betalen voor Duitslands misdaden". Tijdens WOII werden 6 miljoen Polen gedood, van wie de helft Joods.

De nasleep van de Tweede Wereldoorlog leidde eerder tot problemen tussen Israël en Polen. In 2018 zwakte Polen na Israëlische en Amerikaanse kritiek een wet af die celstraf mogelijk maakte voor mensen die suggereerden dat Polen medeplichtig zou zijn aan de misdaden van de nazi's.

Meer uit Buitenland

Regering Netanyahu overleeft moties van wantrouwen van oppositie

JERUZALEM (ANP/RTR) - De oppositie in het Israëlische parlement gaat, in afwachting van de toespraak van premier Benjamin Netanyahu, gewoon door met het verzet tegen de hervormingen van de rechtsspraak door de regering. Oppositieleden hebben twee moties van wantrouwen ingediend tegen de regering, maar die zijn weggestemd door de coalitie. Die heeft een meerderheid in de Knesset, het Israëlisch parlement.

1 uur geleden
Israëlische vakcentrale roept op tot nationale staking

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische vakcentrale heeft opgeroepen tot een onmiddellijke landelijke staking vanwege de hervormingen van de rechtspraak. De leider van de nationale werknemersorganisatie Histadrut wil het land platleggen zodat premier Benjamin Netanyahu stopt met zijn plannen, die al weken tot massale protesten leiden in heel Israël.

3 uur geleden
Media: premier Israël stopt omstreden hervormingen

JERUZALEM (ANP/RTR) - De rechtse Israëlische premier Benjamin Netanyahu stopt met de omstreden hervormingen op justitiegebied. Dat meldt de Israëlische publieke omroep, die rekening houdt met een opschorting van de plannen. Ook bronnen van de Likudpartij van Netanyahu uitten die verwachting. Netanyahu gaat naar verluidt maandag om 09.30 uur (Nederlandse tijd) een toespraak houden.

4 uur geleden
President Israël hamert op einde omstreden hervormingen

TEL AVIV (ANP/DPA) - De Israëlische president Herzog heeft na massale protesten de regering opgeroepen meteen te stoppen met de omstreden hervormingen op justitiegebied. Hij zei dat de veranderingen de eenheid van het Israëlische volk en daarmee de hele samenleving bedreigen.

5 uur geleden
Protesten in heel Israël na ontslag defensieminister

JERUZALEM (ANP) - Honderdduizenden Israëli's zijn de straat op gegaan om te protesteren tegen het ontslag van defensieminister Yoav Gallant. Demonstranten blokkeren wegen en kruispunten op verschillende locaties in Israël uit protest tegen het besluit van premier Benjamin Netanyahu om Gallant te ontslaan, schrijft dagblad Haaretz. Het dagblad meldt dat volgens de politie op ruim 150 locaties demonstraties plaatsvinden.

8 uur geleden
Engeland gaat bezit van lachgas verbieden

LONDEN (ANP) - De Britse regering gaat het bezit van lachgas verbieden, schrijft omroep BBC. Ook wordt de detailhandel scherper gecontroleerd. Volgens de BBC is lachgas een van de meest gebruikte drugs door Engelse jongeren in de leeftijd van 16 tot 24-jaar. Het was al illegaal om lachgas te produceren of te leveren als drug, maar het in bezit hebben ervan was dat nog niet.

11 uur geleden
Israëlische premier Netanyahu ontslaat kritische defensieminister

TEL AVIV (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft defensieminister Yoav Gallant ontslagen, meldt het kantoor van de premier. Gallant had zaterdag in een televisietoespraak gezegd dat de door Netanyahu bepleite omstreden juridische hervormingen niet moeten doorgaan. De regeringsplannen zorgen voor een verdeeldheid die leidt tot gevaar voor de veiligheid van Israël, aldus Gallant.

16 uur geleden