
Poolse president tekent wet die claims op naziroofgoed beperkt
WARSCHAU (ANP/RTR/AFP) - De president van Polen heeft een wet bekrachtigd die het veel moeilijker maakt Joodse bezittingen terug te eisen die in de Tweede Wereldoorlog zijn geroofd door de Duitse bezettingsmacht. De wet, waartegen Israël en de Verenigde Staten ernstig bezwaar hadden gemaakt, stelt een deadline van dertig jaar voor het aanvechten van inbeslagnames. Dat raakt in veel gevallen claims op eigendom van de ooit bloeiende Joodse gemeenschap in Polen.
Israël riep eerder deze zomer de Poolse ambassadeur op het matje om "diepe teleurstelling" over de wet uit te spreken. Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken vroeg vervolgens de Israëlische vertegenwoordiger in Warschau om uitleg. Volgens de Israëliërs zouden de nieuwe regels gevolgen kunnen hebben voor 90 procent van de claims van overlevenden van de Holocaust en hun nabestaanden.
De regering zegt dat de wet zekerheid terugbrengt op de vastgoedmarkt en valse claims blokkeert. Toen het parlement de wet afgelopen week aannam, riepen de ministers van Buitenlandse Zaken van Israël en de VS president Andrzej Duda op niet te tekenen. Duda heeft na een "diepgaande analyse" besloten toch zijn handtekening eronder te zetten.
Hij liet zaterdag weten te hopen dat de wet een einde maakt aan "een tijdperk van juridische chaos" en "privateringsmaffia’s". Veel naziroofgoed is in de communistische tijd in handen gekomen van de Poolse overheid. Premier Mateusz Morawiecki heeft gezegd dat Polen "niet zal betalen voor Duitslands misdaden". Tijdens WOII werden 6 miljoen Polen gedood, van wie de helft Joods.
De nasleep van de Tweede Wereldoorlog leidde eerder tot problemen tussen Israël en Polen. In 2018 zwakte Polen na Israëlische en Amerikaanse kritiek een wet af die celstraf mogelijk maakte voor mensen die suggereerden dat Polen medeplichtig zou zijn aan de misdaden van de nazi's.
Meer uit Buitenland
TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft opdracht gegeven om tientallen doelen aan te vallen in Libanon. Hij doet dat in reactie op de lancering van een aantal raketten vanuit dat land, een paar uur eerder. De Israëlische krijgsmacht (IDF) meldt dat doelen van Hezbollah worden aangevallen in het zuiden van het land.
1 uur geledenANKARA (ANP/RTR) - Rond de protesten in meer dan tien Turkse steden zijn 343 mensen opgepakt, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Tienduizenden mensen waren de straat opgegaan uit woede over de aanhouding van de burgemeester van Istanbul, Ekrem Imamoglu. Hij is een politieke rivaal van president Recep Tayyip Erdogan.
2 uur geledenTEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - Israël houdt de regering van Libanon verantwoordelijk voor iedere raket die vanuit dat land richting Israël wordt afgeschoten, zegt minister van Defensie Israel Katz. Hij heeft naar eigen zeggen de krijgsmacht opdracht gegeven om "passend" op een raketlancering te reageren. Eerder zaterdagochtend meldde Israël dat er drie raketten onderschept waren.
5 uur geledenLONDEN (ANP/RTR) - De Londense luchthaven Heathrow zegt weer open en volledig operationeel te zijn. Vrijdag legde een brand de stroomvoorziening plat op Europa's drukste luchthaven, waardoor die noodgedwongen moest sluiten. Dat veroorzaakte een wereldwijde reischaos.
6 uur geledenPARIJS (ANP) - De ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben vrijdagavond opgeroepen tot een directe terugkeer naar een staakt-het-vuren in Gaza. De verklaring is een reactie op het voortzetten van het offensief in de Palestijnse gebieden door het Israëlische leger.
10 uur geledenNEW YORK (ANP) - Columbia University in New York gaat gezichtsbedekking op haar campus verbieden en breidt de bevoegdheden van haar campuspolitie uit. De maatregelen zijn een reactie op eisen van de regering van president Donald Trump. Eerder deze maand bevroor die omgerekend 367 miljoen euro aan overheidsfinanciering voor de universiteit. Met de toezeggingen hoopt Columbia University dat geld weer terug te krijgen.
10 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse regering van president Donald Trump gaat de tijdelijke legale status van 530.000 Cubanen, Haïtianen, Nicaraguanen en Venezolanen intrekken. Het is de volgende stap van Washington in de strijd tegen immigratie.
14 uur geleden