Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Poolse president: lhbt-uitspraak door media uit verband getrokken

Poolse president: lhbt-uitspraak door media uit verband getrokken

WARSCHAU (ANP/RTR) - De Poolse president Andrzej Duda, die pleiten voor lhbt-rechten in een campagnetoespraak vergeleek met communistische indoctrinatie ten tijde van de Koude Oorlog, zegt dat de pers zijn uitspraak uit zijn verband zou hebben getrokken. De rechten van seksuele minderheden zijn een prominent thema in aanloop van de presidentsverkiezingen in Polen op 28 juni.

De president van het overwegend katholieke land vroeg de internationale media zondag om "te stoppen met het verspreiden van nepnieuws". De uiterst conservatieve partij PiS (Recht en Rechtvaardigheid) die Duda steunt, is van oudsher een tegenstander van gelijke rechten voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Duda noemde het pleiten voor gelijke rechten voor die groepen een "ideologie" en zei dat het kinderen onnodig zou seksualiseren en schadelijk zou zijn voor gezinnen.

Nadat talrijke internationale media verslag deden van Duda's homofobe uitspraken reageerde hij zondag op Twitter. "Opnieuw worden mijn woorden uit hun context gehaald als onderdeel van een vuil politiek gevecht. Ik geloof waarlijk in diversiteit en gelijkheid", schreef hij in het Engels. Duda legde daarbij niet uit hoe zijn uitspraak dan wel moet worden geïnterpreteerd.

"De waarheid is een zeldzaam klein schepsel geworden", stelde Duda ook. Hij zegt een wereld te willen zien "waarin we kunnen zeggen wat we denken, waarin onze woorden niet worden verdraaid".

Meer uit Buitenland

Berlusconi na drie weken alweer opgenomen in het ziekenhuis

MILAAN (ANP) - De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is weer opgenomen in het ziekenhuis, melden Italiaanse media. Het is nog onduidelijk waarom hij terug is in het San Raffaele-ziekenhuis in Milaan, dat hij drie weken geleden juist mocht verlaten. Hij was toen anderhalve maand opgenomen geweest.

1 uur geleden
Poetin: tactische kernwapens kunnen begin juli naar Belarus

SOTSJI (ANP/RTR) - De voorbereidingen om Russische kernwapens op te kunnen stellen in Belarus worden op 7 en 8 juli afgerond. Direct daarna gaan de wapens die kant op. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin aangekondigd na een overleg met de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko. De verplaatsing was al aangekondigd en met de voorbereidingen was al begonnen.

2 uur geleden
EU-buitenlandchef: Rusland enige verdachte van opblazen stuwdam

BRUSSEL (ANP/AFP) - De stuwdam in Oekraïne is opgeblazen en alles wijst erop dat Rusland daar de hand in had, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Hij verwijst andere theorieën over de verwoestende dambreuk naar de prullenbak.

3 uur geleden
Oekraïense geheime dienst verspreidt 'gesprek Russen over dam'

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense geheime dienst SBU heeft een korte geluidsopname verspreid waar een gesprek te horen zou zijn van twee Russen die zeggen dat Oekraïne niet de Nova Kachovka-dam heeft verwoest, maar de Russen wel. De SBU vermeldt niet om wie het zou gaan, alleen dat het "afgeluisterde gesprek" kort na de verwoesting van een deel van de cruciale stuwdam in de rivier de Dnipro zou zijn gevoerd tussen Russische militairen.

3 uur geleden
Wereldvoedselprogramma stopt tijdelijk met voedselhulp Ethiopië

ROME (ANP/AFP) - Het Wereldvoedselprogramma (WFP) stopt tijdelijk met de levering van voedselhulp in Ethiopië. De hulpgoederen komen volgens de VN-organisatie niet allemaal terecht bij de mensen die het nodig hebben.

4 uur geleden
Meer doden na doorbraak Kachovka-dam in Oekraïne

KYIV (ANP/RTR) - Het dodental na de doorbraak van de Kachovka-dam in Zuid-Oekraïne is opgelopen naar twaalf. Kyiv maakt melding van vier sterfgevallen en in bezette gebieden zijn volgens de door Rusland geïnstalleerde gouverneur acht mensen om het leven gekomen.

4 uur geleden
Greta Thunberg krijgt diploma en houdt laatste schoolstaking

STOCKHOLM (ANP/BELGA) - Greta Thunberg heeft vrijdag haar laatste schoolstaking gehouden omdat ze haar diploma van de middelbare school krijgt. De Zweedse klimaatactivist begon in 2018 elke vrijdag te spijbelen om bij het parlement in Stockholm te protesteren tegen klimaatverandering. Haar demonstraties waren de inspiratie voor de wereldwijde protestbeweging Fridays For Future van scholieren.

4 uur geleden