Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Poolse premier wil strengere EU-sancties tegen Rusland

Poolse premier wil strengere EU-sancties tegen Rusland

WARSCHAU (ANP/DPA) - De Poolse premier Mateusz Morawiecki dringt er bij de Europese Unie op aan de sancties van de EU tegen Rusland fors aan te scherpen. Volgens hem zijn de maatregelen die tot nu toe zijn genomen "bij lange na niet genoeg".

De regeringsleider van Polen had zaterdag een ontmoeting met de voorzitter van het EU-parlement, Roberta Metsola. Dat gebeurde in de buurt van Warschau in een opvangcentrum voor vluchtelingen van de oorlog in Oekraïne. De premier merkte op dat de wisselkoers van de Russische roebel was teruggekeerd naar het niveau van voor de aanval op Oekraïne. Volgens hem een aanwijzing dat Moskou zijn straf ontloopt. "Dit betekent dat alle economische maatregelen, micro-economisch, macro-economisch, financieel, budgettair en monetair, niet hebben gewerkt zoals sommige politici hadden gewild."

Morawiecki zei dat in sommige EU-landen zelfs wordt gepraat alsof de betrekkingen met Rusland kunnen terugkeren naar hun vooroorlogse normaal. "Er zal geen terugkeer naar de normaliteit zijn zolang de soevereiniteit van Oekraïne wordt bedreigd."

Polen, buurland van Oekraïne, vangt op dit moment ruim de helft op van de 4,1 miljoen Oekraïners die voor het oorlogsgeweld zijn gevlucht. Metsola bracht vrijdag ook een niet aangekondigd bezoek aan Oekraïne en sprak daar in Kiev met president Volodimir Zelenski. Ze zegde verdere steun aan Oekraïne toe en riep net als Morawiecki op tot strengere sancties.

Meer uit Buitenland

Sunaks Brexitdeal stuit op verzet van unionisten en brexiteers

LONDEN (ANP) - Het Britse Lagerhuis buigt zich over de Brexitafspraken die premier Rishi Sunak heeft afgesproken met de Europese Commissie. Waarschijnlijk kan Sunak op een meerderheid rekenen voor het nieuwe handelsprotocol, maar een aanzienlijk verzet van Noord-Ieren en binnen zijn eigen partij zou een fikse tegenvaller zijn voor de premier.

4 uur geleden
Mogelijk besluit over vervolging Trump door 'grand jury' Manhattan

NEW YORK (ANP) - De beslissing of ex-president Donald Trump wordt aangeklaagd en of er een arrestatiebevel tegen hem komt, wordt volgens Amerikaanse media waarschijnlijk woensdag in Manhattan, New York, genomen. Het zou de eerste keer zijn dat een ex-president strafrechtelijk wordt vervolgd.

5 uur geleden
Opnieuw ongeregeldheden bij Franse pensioenprotesten

PARIJS (ANP/RTR/AFP/BELGA) - In Frankrijk zijn bij spontane protesten tegen de pensioenhervorming opnieuw ongeregeldheden uitgebroken, onder meer in Parijs, Nantes, Montpellier en Lille. Dat melden Franse media. De politie zette bijvoorbeeld in de hoofdstad traangas in om betogers uiteen te drijven.

11 uur geleden
Saudi-Arabië: ramadan begint donderdag

RIYAD (ANP/AFP) - Saudi-Arabië heeft gezegd dat de ramadan komende donderdag begint. Veel moslims wereldwijd volgen de start- en einddatum van Saudi-Arabië, waar de heilige plaatsen Mekka en Medina liggen.

12 uur geleden
Oeganda doet homo's en transgenders helemaal in de ban

KAMPALA (ANP/RTR) - Het Oost-Afrikaanse Oeganda doet onder anderen homo's, lesbiennes en transgenders helemaal in de ban. Zelfs het je identificeren als zodanig wordt strafbaar.

13 uur geleden
Dodelijk marburgvirus duikt op in Tanzania

DODOMA (ANP/AFP) - Het dodelijke marburgvirus heeft in het Oost-Afrikaanse Tanzania zeker vijf slachtoffers geëist. Volgens de autoriteiten is de verspreiding van de ziekte inmiddels onder controle gebracht. Er zou geen reden zijn tot paniek.

15 uur geleden
Poetin: Chinees vredesplan voor Oekraïne kan mogelijk basis zijn

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Het Chinese vredesplan voor Oekraïne kan mogelijk als basis dienen om het conflict op te lossen als Kyiv en westerse bondgenoten daar klaar voor zijn. De Russische president Vladimir Poetin heeft dat verklaard na overleg met zijn Chinese collega Xi Jinping in Moskou, aldus Russische persbureaus. Het Westen vecht volgens Poetin in Oekraïne door "tot de laatste Oekraïner".

16 uur geleden