Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Poolse premier wijst 'Europese chantage over rechtsorde' af

Poolse premier wijst 'Europese chantage over rechtsorde' af

STRAATSBURG (ANP) - De Poolse premier Mateusz Morawiecki wijst "chantage" over de rechtsstaat in zijn land af, zei hij in het Europees Parlement in Straatsburg. "We moeten naar elkaar toe bewegen maar aanvaarden en respecteren dat er verschillen zijn." Hij beschuldigt Brussel ervan "steeds meer bevoegdheden naar zich toe te trekken" en benadrukte dat de Poolse grondwet boven het EU-recht staat.

Morawiecki was persoonlijk naar het parlement gekomen om over de rechtsstaatscrisis rond zijn land te debatteren. De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, trapte het debat af met de verzekering dat de commissie nauwkeurig onderzoekt welke maatregelen tegen Polen kunnen worden genomen. "We kunnen en zullen niet toestaan dat onze gemeenschappelijke waarden worden bedreigd", zei ze.

Het dagelijks EU-bestuur heeft een aantal mogelijkheden, waaronder EU-geld voor Polen bevriezen of opnieuw naar het EU-hof stappen. Het Poolse coronaherstelplan dat dit voorjaar werd ingediend en het land 36 miljard euro kan opleveren heeft de commissie nog steeds niet goedgekeurd.

Tuchtcollege

Polen ligt al geruime tijd op ramkoers met de Europese instellingen en andere EU-landen over de rechtsstaat in Polen. Die staat onder druk doordat de regering in Warschau volgens de Europese Commissie en het Europees Parlement haar greep op de rechtsorde probeert te verstevigen met onder meer een tuchtcollege voor rechters. Volgens het Europees Hof van Justitie moet dat college worden ontbonden, maar het Poolse grondwettelijke hof heeft onlangs geoordeeld dat het EU-recht in bepaalde gevallen geen voorrang op Pools recht heeft.

"De rechtsstaat is de lijm die de EU bijeen houdt", aldus Von der Leyen. "Zonder onafhankelijke rechters zijn de burgers minder beschermd." Morawiecki bezwoer dat de uitspraak van het Poolse grondwettelijke hof "niet een politieke ingreep" is. "Polen wordt op een eenzijdige manier aangevallen, ook in deze zaal."

Verscheidene Europarlementariërs haalden hard uit naar Morawiecki. Volgens Malik Azmani (VVD) bedreigt hij de stabiliteit en veiligheid van de EU. "Al jaren infecteert u het denken van het Poolse volk met leugens over Europa. Welke wetten vindt u zo verwerpelijk? De bescherming van de vrijheid van religie of de rechten van individuen? Of misschien de persvrijheid of de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht? Laat me u eraan herinneren dat Polen precies om deze waarden te beschermen tot de EU is toegetreden."

3 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

J. Davidse. 1 maand geleden
"Zonder onafhankelijke rechters zijn de burgers minder beschermd." Vandaar dat we in Nederland vogelvrij zijn. De rechtspraak zit hier diep in de kontzak van het heersende regime en iedere rechter geeft die dictators gelijk. Eenmaal was dat niet zo en toen werd een noodwetje ongrondwettelijk doorgedrukt om de bevolking eronder te houden. Ondertussen worden vreedzame demonstranten gemolesteerd door SS-knokploegen, vaak de ME genoemd, maar ze gingen als satanische beesten tekeer alsof een groepje Gestapo-agenten een jood zagen. Jongens en meisjes van de ME, hoe durven jullie je moeder nog onder ogen te komen na het mishandelen van ongewapende oudere landgenoten? En welke rechter pakt die misstanden aan? Geen een. De dictatuur in Nederland is een feit.
JoMePi 1 maand geleden
Ik zou wel eens willen weten hoe vaak onze grondwet is vermorzeld onder de hiel van de EU. Laat daar eens een onderzoek (onafhankelijk als dat nog kan) naar doen . Ik denk dat de uitslag schokkend zal zijn
Louis53 1 maand geleden
Ik begrijp er echt niks van Polen, Hongarije, Slovenië en al die andere voormalige (de rest zakken met geld kotende) voormalige oostbloklanden gewoon toegelaten zijn en ook gewoon hun gang mogen blijven gaan. Er ligt door deze landen nu gelukkig een tijdbom onder de geldverslindende machine die EU heet en hopelijk ontploft die snel

Meer uit Buitenland

Paus: Europa ontduikt verantwoordelijkheid in migrantencrisis

ATHENE (AFP/DPA/ANP) - Als het gaat om het opnemen van migranten, zou Europa een "motor van solidariteit" moeten zijn. In plaats daarvan is Europa "geblokkeerd en ongecoördineerd, verscheurd door nationalistisch egoïsme" en wordt er tijd gerekt, zei paus Franciscus tijdens een gesprek met politieke en diplomatieke autoriteiten in Athene.

1 uur geleden
Omwonenden vulkaan Semeru op Java op de vlucht

JAKARTA (DPA/ANP) - De actieve vulkaan Semeru op het Indonesische eiland Java is zaterdag opnieuw uitgebarsten. Door de eruptie worden lava en grote wolken as uitgestoten. Omwonenden zijn op de vlucht geslagen.

1 uur geleden
Merkel roept in laatste video op tot solidariteit tegen corona

BERLIJN (DPA/ANP) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft in haar laatste wekelijkse videoboodschap opgeroepen tot solidariteit en vaccinaties in de strijd tegen het coronavirus. Ze wordt volgende week naar verwachting opgevolgd na zestien jaar het land te hebben geleid.

2 uur geleden
VS: Rusland plant begin 2022 massaal offensief in Oekraïne

WASHINGTON DC (ANP/AFP) - Rusland zou zich klaarmaken om begin volgend jaar Oekraïne binnen te vallen met ruim 175.000 troepen, meldt The Washington Post op basis van een document van de Amerikaanse inlichtingendiensten en gesprekken met anonieme bronnen.

3 uur geleden
Cookeilanden melden eerste besmetting met coronavirus

AVARUA (ANP/AFP) - De Cookeilanden hebben zaterdag hun eerste coronabesmetting gemeld. De kleine eilandnatie in de Grote Oceaan was een van de laatste landen op de wereld waar het coronavirus nog niet was waargenomen.

4 uur geleden
Voortvluchtige ouders van schoolschutter Michigan opgepakt

OXFORD (ANP/AFP/RTR) - De ouders van de schoolschutter in de Amerikaanse staat Michigan zijn zaterdag aangehouden nadat ze als voortvluchtigen waren aangemerkt. James en Jennifer Crumbley worden verdacht van dood door schuld.

4 uur geleden
Mexicaanse autoriteiten halen 210 migranten uit vrachtwagen

MEXICO-STAD (ANP/DPA) - De Mexicaanse autoriteiten hebben 210 migranten uit een vrachtwagen gehaald. In de laadruimte zaten volwassenen en kinderen van verschillende nationaliteiten. De bestuurder is aangehouden, meldt immigratiedienst INM.

5 uur geleden