Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Poolse premier waarschuwt Europese Unie voor derde wereldoorlog

Poolse premier waarschuwt Europese Unie voor derde wereldoorlog

BRUSSEL/WARSCHAU (ANP/BLOOMBERG) - De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft de Europese Unie gewaarschuwd voor het aanzetten tot "de derde wereldoorlog", mocht de geldstroom uit Brussel worden geblokkeerd. Hij dreigde met een felle reactie als het Europees blok zou besluiten de financiële hulp op te schorten als straf voor anti-Europese maatregelen in Polen.

In een interview met de krant Financial Times zei Morawiecki dat zijn regering "onze rechten zal verdedigen met alle wapens die tot onze beschikking staan". Dat suggereert dat Polen de ambitieuze plannen van de EU om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, zou kunnen dwarsbomen. De Europese Commissie zou haar strafprocedures tegen Polen moeten intrekken, want Polen onderhandelt heus niet "met een pistool tegen het hoofd".

De strijdlustige toon van Morawiecki volgt op een Europese top waarop was geprobeerd de gemoederen te sussen. De spanningen waren hoog opgelopen na het besluit van Polen om in bepaalde gevallen Europees recht te verwerpen. Brussel en andere lidstaten zien dat als ondermijning van Europese afspraken. Eerder zette de conservatief-nationalistische regering de rechterlijke macht al naar haar hand.

Vertraging

Het slepende conflict leidde tot vertraging bij de goedkeuring van 36 miljard euro uit het coronaherstelfonds voor Polen. Onder meer Nederland wil dat het bedrag voorlopig wordt vastgehouden. De Europese Commissie is nog altijd in overleg met Polen over de voorwaarden waar de lidstaten aan moeten voldoen, zegt zij. Er zou geen nieuwe deadline afgesproken zijn.

"Voor retoriek die verwijst naar oorlog tussen lidstaten en de instellingen van de EU is geen plaats", stelt de commissie.

De woorden van Morawiecki moeten niet letterlijk worden opgevat, benadrukt een woordvoerder van de regeringsleider. Het zou maar een retorische overdrijving zijn geweest.

6 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 87 1 maand geleden
jaap v/d weele: daadkracht?? dat moet je niet verwachten--veel peperduur bla bla bla en thats it. EEN europa? is en blijft een natte droom--teveel cultuurverschil--niet eens EEN taal--en grote landen die de kleine willen overheersen. voor MIJ was de BENELUX net groot genoeg, en we hadden onze eigen gulden.
Farmer. 1 maand geleden
Het is in Brussel net zoals met de linkse politiek in Nederland. Men kan niet omgaan met meningen en visies die haaks staan op de eigen visie. Een land moet het zelfbeschikkingsrecht kunnen behouden en soms het nationale recht kunnen laten prevaleren. De drammerij van de EU heeft alles te maken met het streven naar een Unie. Europese samenwerking op economisch gebied heeft de meeste landen voorspoed gebracht. Het dwangmatig streven naar één centraal geleid Europa drijft de EU landen alleen maar verder van elkaar. Dát leid tot spanning en komt de Europese vrede niet ten goede, notabene dáár was de EGKS en EEG destijds nu juist voor opgericht.
Louis53 1 maand geleden
Een beetje gelijk hebben ze wel want Brussek wil straks nog bepalen waar we ons kopje koffie weg moeten gaan zetten. Daarnaast is het een nutteloze, polariserende en geldverkwistende machine geworden die zelf niet meer weten waar ze mee bezig zijn, zoals klimaatpaus Timmermans en zijn bisschop Samson. Als Polen weer baas in eigen land wil zijn prima maar gooi ze dan helemaal uit de EU. En idd Duitsland en vooral Frankrijk willen het voor het zeggen hebben en ook Macron wil alleen maar euro's binnenhalen en de landen daarom heen kapotmaken zoals met de visserij
C.J. de Loof 1 maand geleden
Ik denk dat die Polen wel een punt hebben hoor, langzaam maar zeker wordt alles in Brussel beslist dus Frankrijk en Duitsland maken de dienst uit, heel goed als er eens een beetje tegen gas gegeven wordt. Steeds meer landen gaan inzien dat de hele EU gedoemd is te mislukken! Nu nog wat strubbelingen in Engeland, natuurlijk mede veroorzaakt door de EU, maar het was de juiste beslissing om eruit te stappen.... wie volgt?
Jaap van der Weele 1 maand geleden
Zo is het Beng 87 ............ niet van dat slappe gelul, maar daadkracht.
bung 87 1 maand geleden
gaan ze dreigen?? schop ze maar uit de EU en uit de navo.

Meer uit Buitenland

Merkel waarschuwt bij afscheid voor antidemocratische tendenzen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft bij haar afscheid gewaarschuwd voor antidemocratische tendenzen. Ze riep de Duitsers op bijvoorbeeld aanhangers van samenzweringstheorieën tegen te spreken. Er zijn grenzen aan het tolereren van andersdenkenden die de democratie kunnen bedreigen, vond de christendemocrate bij haar vertrek, nadat ze zestien jaar aan de macht is geweest. Ze wordt naar verwachting woensdag opgevolgd door de sociaaldemocraat Olaf Scholz.

5 uur geleden
Zuid-Afrika: besmettingsrisico met Omikron drie keer hoger

JOHANNESBURG (ANP/RTR) - De Omikron-variant van het coronavirus geeft een drie keer hoger risico op besmetting dan de al zeer besmettelijke Delta-variant, melden Zuid-Afrikaanse gezondheidsinstellingen. Zij zeggen bewijs te hebben dat de Omikron-variant mensen die eerder zijn besmet en immuun zouden moeten zijn voor Covid-19 opnieuw kan besmetten. Het onderzoek is nog niet beoordeeld door andere wetenschappers en is daarom nog niet gepubliceerd.

6 uur geleden
Regeringsleider Oostenrijk kondigt al weer vertrek aan

WENEN (ANP) - De regeringsleider van Oostenrijk, bondskanselier Alexander Schallenberg, heeft zijn aftreden aangekondigd. De politicus van de conservatieve Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) volgde bijna twee maanden geleden zijn partijgenoot Sebastian Kurz op, die vertrok omdat justitie hem verdenkt van corruptie.

7 uur geleden
Zoon Kaddafi mag alsnog meedoen aan Libische presidentsverkiezing

SEBHA (ANP/AFP) - Saif al-Islam, een zoon van de Libische oud-dictator Muammar Kaddafi, mag alsnog meedoen aan de presidentsverkiezingen in zijn land. De kiesraad van Libië had hem vorige week uitgesloten vanwege eerdere veroordelingen, maar een rechter heeft hem in een beroepsprocedure toegelaten als kandidaat voor de stembusgang op 24 december, melden Libische media.

7 uur geleden
ECDC: aantal Omicron-gevallen stijgt naar ongeveer 80

SOLNA (ANP) - Nog eens twintig mensen in Europese landen blijken de Omikron-variant van het coronavirus onder de leden te hebben. Het totale aantal gevallen stijgt daarmee naar 79. Daarnaast zijn er een paar verdachte maar nog niet bevestigde gevallen, dus het cijfer kan volgens de Europese gezondheidsdienst ECDC nog oplopen.

9 uur geleden
Barnier geen presidentskandidaat voor Franse Republikeinen

PARIJS (ANP/RTR) - De conservatieve Franse partij Les Républicains schuift Valérie Pécresse of Éric Ciotti naar voren om president Macron uit te dagen bij de verkiezingen van volgend jaar. Die twee politici kregen de meeste stemmen bij een interne voorverkiezing van hun partij. Andere kandidaten, onder wie de internationaal bekende voormalige brexitonderhandelaar Michel Barnier, zijn uitgeschakeld.

10 uur geleden
Duits parlement kiest Scholz op 8 december tot bondskanselier

BERLIJN (ANP) - Het Duitse parlement wil op woensdag 8 december de sociaaldemocraat Olaf Scholz tot nieuwe bondskanselier van Duitsland kiezen. Hij volgt dan de christendemocratische Angela Merkel op, die zestien jaar het land leidde.

11 uur geleden