Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Poolse oud-vicepremier en topadvocaat opgepakt

Poolse oud-vicepremier en topadvocaat opgepakt

WARSCHAU (ANP/AFP/DPA) - De Poolse anticorruptiedienst heeft de voormalige vicepremier en topadvocaat Roman Giertych opgepakt op verdenking van witwassen. De Poolse advocatenorde zei "extreem bezorgd" te zijn over de arrestatie van de raadsman die betrokken is bij meerdere rechtszaken tegen de conservatieve PiS-regering.

Ook Giertychs huis werd doorzocht. In totaal zijn tien verdachten aangehouden, onder wie een steenrijke zakenman. Volgens een regeringswoordvoerder gaat het om een "puur criminele" fraudezaak.

Giertych (49) was ooit een politieke bondgenoot van de huidige vicepremier Jaroslaw Kaczynski, de leider van de regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), maar in 2007 kregen ze een politiek conflict. Hij ontpopte zich de afgelopen jaren als een criticus van de regering. Hij noemt zijn aanhouding politiek gemotiveerd.

Giertych heeft onder meer voormalig EU-president Donald Tusk als cliënt. Die was eerder ook premier van Polen en verkeert op voet van oorlog met de huidige regering.

De Poolse regering ligt al tijden onder vuur voor het ondermijnen van de onafhankelijkheid van justitie.

Meer uit Buitenland

Oud-bondskanselier Schröder klaagt Duitse parlement aan

BERLIJN (ANP/DPA) - De voormalige bondskanselier van Duitsland Gerhard Schröder heeft het Duitse parlement aangeklaagd, omdat dat in mei privileges van hem introk, vanwege zijn warme banden met Rusland en president Poetin. De advocaat van de 78-jarige zegt dat Schröder zijn privileges terug wil.

2 uur geleden
Hongkong heeft grootste bevolkingskrimp ooit en massale emigratie

HONGKONG (ANP/AFP) - Hongkong verloor het afgelopen jaar zo'n 113.200 inwoners, volgens cijfers die de stad donderdag publiceerde. De stad heeft nu nog een geschatte 7.291.600 inwoners, een daling van 1,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het was de grootste bevolkingsafname sinds de eerste volkstelling in 1961.

4 uur geleden
Washington Post: FBI zocht bij Trump documenten over kernwapens

WASHINGTON (ANP) - De FBI zou de woning van voormalig president Donald Trump eerder deze week zijn binnengevallen vanwege "documenten over kernwapens". Dat melden bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek aan The Washington Post. Of het om geheime informatie over Amerikaanse kernwapens gaat is niet duidelijk, maar volgens de Amerikaanse krant benadrukt de zoekactie wel "hoe groot de angst is dat de documenten in verkeerde handen komen".

6 uur geleden
Bloomberg: Biden bereidt herverkiezingscampagne in 2024 voor

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden bereidt plannen voor om een herverkiezingscampagne te lanceren na de tussentijdse parlementsverkiezingen van november. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met naaste medewerkers en vertrouwelingen van Biden. Net als in 2018 zou zijn voornaamste motivatie het voorkomen van een nieuw presidentschap van Donald Trump zijn.

7 uur geleden
Gewapende aanval op FBI-kantoor Ohio verijdeld, aanvaller dood

CINCINNATI (ANP/RTR) - Een aanval van een gewapende man op het kantoor van de FBI in Cincinnati, Ohio, is verijdeld. De verdachte werd na een urenlange achtervolging neergeschoten. Hij overleed later donderdag aan zijn verwondingen.

8 uur geleden
Bondskanselier ontkent rol bij kolossaal bankschandaal in Hamburg

HAMBURG (ANP/DPA) - Bondskanselier Olaf Scholz heeft in gesprek met de pers weersproken ooit politieke invloed te hebben misbruikt toen hij burgemeester van Hamburg was in een schandaal rond de particuliere Hamburgse Warburg-bank. De financiële top van de gemeente Hamburg zou mogelijk een dubieuze invloed hebben gehad op de behandeling van de fraudezaak. Scholz wordt er komende week in Hamburg in een hoorzitting over aan de tand gevoeld.

14 uur geleden
Russische rechtbank plaatst tv-journaliste onder huisarrest

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische tv-journaliste Marina Ovsjannikova, wereldberoemd door haar protest tegen de oorlog in Oekraïne, heeft tot begin oktober huisarrest opgelegd gekregen. Een rechtbank in Moskou heeft dat bepaald in een zaak die draait om het "in diskrediet brengen" van het Russische leger.

17 uur geleden