Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Poolse brandweer haalt 100 ton dode vis uit Oder

Poolse brandweer haalt 100 ton dode vis uit Oder

WARSCHAU (ANP/AFP/DPA) - Honderden Poolse brandweerlieden hebben de afgelopen dagen 100 ton dode vis gehaald uit de rivier de Oder, waardoor de vrees voor een ecologische ramp is toegenomen. Vermoedelijk zijn chemicaliën de boosdoener. Ook in Duitsland zijn dode vissen uit het water gehaald.

De Oder doorkruist Duitsland en Polen. "We hebben nog nooit een operatie van deze omvang op een rivier gehad", zei een brandweerwoordvoerder. "Er zijn waarschijnlijk enorme hoeveelheden chemisch afval in de rivier gedumpt", zei de Poolse premier vorige week.

Watermonsters worden getest in Polen en Duitsland en zijn ook vanuit Warschau naar laboratoria in Tsjechië, Nederland en Groot-Brittannië gestuurd. Inmiddels is bekend dat er geen verhoogde concentraties kwik in de rivier zijn gevonden.

De eerste berichten over massale vissterfte in de Oder dateren van eind juli. Duitsland was ontstemd dat het niet direct was geïnformeerd en in Polen ligt de regering onder vuur omdat ze niet snel in actie kwam.

Het Duitse milieuministerie sprak van een "vreselijke milieuramp". Maandag werd bekend dat Duitsland en Polen samen een taskforce oprichten om de vissterfte aan te pakken. De Europese Commissie heeft beide landen ondersteuning aangeboden bij de onderzoeken naar de oorzaak.

Meer uit Buitenland

Russisch leger trekt zich terug uit strategische plaats Lyman

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Een dag na de annexatie door Rusland van onder meer de Oekraïense regio Donetsk, heeft het leger toegegeven de strategische plaats Lyman in Donetsk te hebben opgegeven. De troepen hebben zich teruggetrokken, bericht het ministerie van Defensie in Moskou.

44 minuten geleden
EU veroordeelt nieuwe staatsgreep in Burkina Faso

BRUSSEL/OUAGADOUGOU (ANP/AFP) - De Europese Unie heeft de nieuwe staatsgreep in het West-Afrikaanse Burkina Faso veroordeeld. De EU roept op "terug te keren naar de grondwettelijke orde", zei Josep Borrell, de buitenlandcoördinator van de unie.

1 uur geleden
Protest tegen president Cuba na stroomuitval door orkaan Ian

HAVANA (ANP/RTR) - Cubanen hebben vrijdagavond laat voor de tweede keer in de straten van de hoofdstad Havana geprotesteerd tegen de aanhoudende stroomuitval, mede veroorzaakt door orkaan Ian. Het is een van de grootste demonstraties in de stad sinds de wijdverbreide anti-regeringsprotesten van juli vorig jaar.

4 uur geleden
Gouverneur Californië beperkt rapteksten als bewijs rechtszaken

WASHINGTON (ANP) - Gavin Newsom, de gouverneur van Californië, heeft een wet ondertekend die in de Amerikaanse staat het gebruik van teksten van rapnummers in rechtszaken beperkt, melden Amerikaanse media.

4 uur geleden
VS: we zullen krachtig reageren op nucleaire test Noord-Korea

WASHINGTON (ANP/AFP) - Mocht Noord-Korea besluiten om binnenkort een kernproef te houden, dan kan het land rekenen op een stevige reactie van de Verenigde Staten en Zuid-Korea, zegt een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

5 uur geleden
Russen arresteren directeur van kerncentrale Zaporizja

KIEV (ANP/RTR) - De directeur van de door Rusland bezette Oekraïense kerncentrale van Zaporizja is vrijdag aangehouden door Russische militairen, meldt het Oekraïense staatsbedrijf Energoatom, dat verantwoordelijk is voor de centrale zaterdag.

7 uur geleden
Rechter VS wijst megaclaim Mexico tegen wapenfabrikanten af

BOSTON (ANP/RTR) - Een Amerikaanse rechter heeft een klacht van de Mexicaanse regering tegen Amerikaanse wapenfabrikanten afgewezen. Volgens de Amerikaanse wetgeving kunnen producenten niet aansprakelijk worden gesteld voor wat er met hun wapens wordt gedaan.

7 uur geleden