Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pools tribunaal: nationaal recht staat boven Europees recht

Pools tribunaal: nationaal recht staat boven Europees recht

WARSCHAU (ANP/BLOOMBERG) - De hoogste rechters van Polen oordelen dat het eigen Poolse recht zwaarder weegt dan het Europees recht. Dat is een grote tegenslag voor Brussel, omdat het Europees recht wordt gezien als de juridische basis van de Europese Unie. Sommige bepalingen in Europese verdragen druisen in tegen de Poolse grondwet, aldus de rechters van het Grondwettelijk Hof (Constitutioneel Tribunaal). Het oordeel kan het geschil tussen Warschau en Brussel over de hervorming van het Poolse rechtssysteem verder aanwakkeren.

Het proces komt voort uit dat conflict. Volgens de Europese Commissie wordt de onafhankelijke rechtspraak ondermijnd, terwijl Warschau claimt dat Brussel zich onterecht met de interne aangelegenheden van een lidstaat bemoeit. De Poolse premier Mateusz Morawiecki vroeg het tribunaal vervolgens uitspraak te doen over de vraag of het Europees recht boven het Poolse recht staat.

De rechters van het tribunaal zeggen nu dat delen van de EU-wetgeving onverenigbaar zijn met de grondwet van het land. De poging van het Europese Hof van Justitie "om zich te mengen in het Poolse rechtssysteem" schendt de grondwet. Het druist ook in tegen de regel dat de soevereiniteit behouden blijft in het proces van Europese integratie, oordelen de rechters.

Waarnemers zeggen dat Polen er nu rekening mee moet houden dat de Europese geldkraan richting Warschau kan worden dichtgedraaid. De uitspraak zou ook het Poolse lidmaatschap van de Europese Unie in twijfel trekken.

Meer uit Buitenland

Paus versterkt greep op kerk met 21 nieuwe kardinalen

VATICAANSTAD (ANP/AFP/RTR) - Paus Franciscus heeft 21 kardinalen aangesteld die in de toekomst kunnen deelnemen aan de verkiezing van een nieuwe paus. Van de 137 kardinalen die in het geval van het aftreden of overlijden van Franciscus kunnen stemmen over een opvolger, heeft hij er nu al 99 benoemd.

22 minuten geleden
VN: meer dan 100.000 mensen vertrokken uit Nagorno-Karabach

JEREVAN (ANP/AFP/RTR) - Sinds de inval van Azerbeidzjan in Nagorno-Karabach zijn volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR al meer dan 100.000 mensen vertrokken uit de enclave. Daarmee is een groot deel van de oorspronkelijke bevolking weg uit het gebied. Tot voor kort woonden er zo'n 120.000 voornamelijk etnische Armeniërs in het betwiste stuk land.

1 uur geleden
Zelensky smeedt nieuwe alliantie om wapens in Oekraïne produceren

KYIV (ANP/AFP) - Op een conferentie van de defensie-industrie in Kyiv heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de oprichting aangekondigd van een nieuwe alliantie van landen en bedrijven met als gezamenlijk doel meer wapens in Oekraïne zelf te produceren. Dertien prominente bedrijven hebben zich volgens de president al bij de alliantie aangesloten.

1 uur geleden
Russische drones vlogen mogelijk door Roemeens luchtruim

BOEKAREST (ANP/AFP) - Roemenië meldt dat tijdens een Russische droneaanval op de Oekraïense graaninfrastructuur de projectielen mogelijk het luchtruim van het land hebben doorkruist. Het Roemeense radarsysteem ving in de nacht van vrijdag op zaterdag signalen op nabij de stad Galați, niet ver van het drielandenpunt met Moldavië en Oekraïne. Inwoners van de regio werden aangeraden om te schuilen.

2 uur geleden
Consulent aangeklaagd die belastingaangiftes Trump lekte

WASHINGTON (ANP) - Federale aanklagers hebben aangekondigd een in Washington gevestigde adviseur voor de Amerikaanse belastingdienst te gaan vervolgen wegens het lekken van de belastingaangiftes van oud-president Donald Trump aan de media. De 38-jarige Charles Edward Littlejohn wordt daarvan beschuldigd, meldt The Washington Post.

5 uur geleden
Zware regenval New York: zeeleeuw zwemt uit dierentuinverblijf

NEW YORK (ANP) - Tijdens het noodweer dat heeft geleid tot ondergelopen straten en overstromingen in New York, is een zeeleeuw even ontsnapt uit haar verblijf in de Central Park Zoo, de dierentuin van de stad, meldt CNN.

5 uur geleden
Videoboodschap Poetin: bezette gebieden willen bij Rusland horen

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft zaterdag gezegd dat inwoners van de door Rusland bezette gebieden in Oekraïne door recente verkiezingen hebben laten zien dat ze graag bij Rusland willen horen. Daarmee zouden de uitkomsten van de referenda van vorig jaar volgens hem onderstreept worden.

7 uur geleden