Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pools parlement wijst Tusk aan als toekomstige premier

Pools parlement wijst Tusk aan als toekomstige premier

WARSCHAU (ANP/RTR) - Het Poolse parlement heeft oppositieleider en oud-premier Donald Tusk aangewezen als toekomstige premier. Hij zal zijn pro-Europese regering en plannen dinsdag in het parlement presenteren, waarna een vertrouwensstemming volgt waarmee Tusk naar verwachting weer premier wordt.

248 parlementariërs stemden voor Tusk, 201 tegen. Drie pro-Europese oppositiepartijen onder leiding van de oud-premier bemachtigden bij de verkiezingen in oktober een meerderheid van de zetels, maar regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) bleef de grootste partij van het land. Daarom mocht PiS-leider Mateusz Morawiecki als eerste proberen een regering te vormen. Hij verloor maandag zoals verwacht een vertrouwensstemming in het parlement.

De drie partijen sloten een maand geleden alvast een coalitieakkoord en ook hebben ze de ministerposten al verdeeld. Daardoor kan Tusks nieuwe regering woensdag al aantreden. Dat betekent dat Tusk Polen donderdag en vrijdag al kan vertegenwoordigen op een Europese top. Tusk leidde Polen al van 2007 tot 2014 en was daarna voorzitter van de Europese Raad.

Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft Tusk alvast op berichtenplatform X gefeliciteerd met het premierschap en laat weten uit te kijken naar de samenwerking op de top. Zij prijst ook zijn "ervaring en sterke toewijding aan onze Europese waarden", wat volgens haar zal bijdragen aan een "sterker Europa" in het voordeel van het Poolse volk. Polen botste de afgelopen acht jaar onder PiS juist herhaaldelijk met Brussel.

Meer uit Buitenland

AZG: Israël doodt twee familieleden van personeel in zuiden Gaza

GAZA-STAD (ANP) - Artsen Zonder Grenzen (AZG) meldt dat het Israëlische leger een schuilplaats heeft gebombardeerd waar AZG-personeel verblijft in Al Mawasi, vlak bij Khan Younis, in het zuiden van Gaza. Daarbij zijn volgens de medisch-humanitaire groep ten minste twee familieleden van het personeel omgekomen.

1 uur geleden
Oekraïne meldt burgerdoden in noorden door Russische drones

KYIV (ANP) - Russische droneaanvallen hebben dinsdag vijf familieleden gedood in het noorden van Oekraïne en twee mensen in een auto in de noordoostelijke regio, aldus de lokale autoriteiten.

2 uur geleden
Rusland: 200.000 ton gratis graan naar Afrika verscheept

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft zijn initiatief afgerond om 200.000 ton gratis graan naar zes Afrikaanse landen te verschepen, zo laat de Russische minister van Landbouw weten. De graanleveringen waren in juli toegezegd door president Vladimir Poetin.

2 uur geleden
Twee mannen vervolgd voor moord na schietpartij Kansas City

KANSAS CITY (ANP/RTR) - Twee mannen worden vervolgd voor moord om de schietpartij na de huldiging van de winnaars van de Super Bowl in Kansas City. Vorige week kwam bij die schietpartij een vrouw om het leven en raakte zo'n veertig mensen gewond.

4 uur geleden
Nikki Haley noemt oud-president Trump instabiel en gestoord

COLUMBIA (ANP/AFP) - Nikki Haley, Donald Trumps tegenstander in de race om het Republikeinse presidentskandidaatschap, noemt de oud-president "instabiel en gestoord". Haley staat ver achter op Trump in de peilingen, maar weigert haar kandidaatschap neer te leggen.

6 uur geleden
Qatar: Hamas heeft medische hulp voor gijzelaars ontvangen

CAÏRO (ANP/RTR) - Hamas heeft medische middelen gekregen voor gijzelaars die de Palestijnse groep in de Gazastrook vasthoudt, zegt het Qatarese buitenlandministerie. In ruil daarvoor laat Israël meer humanitaire noodhulp het Palestijnse gebied in, aldus een verklaring. Israël en Hamas kwamen vorige maand tot de deal na bemiddeling door Qatar en Frankrijk.

7 uur geleden
Poetin: troepen moeten profiteren van succes in Avdiivka

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin vindt dat de krijgsmacht na het recente succes in Avdiivka moet doorzetten. Het leger moet het succes "doorontwikkelen", zo zei hij. De minister van Defensie Sergej Sjojgoe kondigde aan dat het offensief verder gaat en dat de Russen oprukken richting het westen.

9 uur geleden