Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pools parlement komt Brussel tegemoet: einde tuchtkamer rechters

Pools parlement komt Brussel tegemoet: einde tuchtkamer rechters

WARSCHAU (ANP/AFP) - Het Poolse parlement heeft een wet aangenomen die een einde moet maken aan een slepend conflict met de Europese Unie in Brussel. De afgevaardigden besloten een omstreden tuchtkamer voor rechters te ontmantelen.

Critici zien de tuchtkamer als verlengstuk van de regering om rechters te straffen die politiek ongewenste uitspraken doen. Tuchtzaken zullen voortaan worden behandeld door rechters die steeds door een loting worden aangewezen.

De Poolse president Andrzej Duda uitte al de hoop dat door de nieuwe wet de ruzie met Brussel kan worden bijgelegd. De Europese Unie vindt dat de tuchtkamer de rechterlijke onafhankelijkheid schaadt en legde Polen boetes op. De zorgen over de politieke invloed op de rechtspraak worden evenwel niet minder bij critici, onder wie ook Poolse rechters. Een oppositieparlementariër denkt dat de Europese Commissie er geen genoegen mee neemt.

In oktober besloten Europese rechters dat Polen per dag dat de tuchtkamer in gebruik blijft 1 miljoen euro moet betalen. Het bedrag is inmiddels opgelopen tot meer dan 200 miljoen euro. Het land vroeg half januari om uitstel van betaling, omdat het al bezig was met het afschaffen van het tuchtcollege. De Europese Commissie kondigde toen aan de subsidiestroom te verminderen. De EU blokkeerde miljarden euro's aan coronasteun.

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie bezoekt Polen volgende week.

Meer uit Buitenland

Ook Vlaamse boeren gaan straat op in protest tegen stikstofbeleid

ANTWERPEN (ANP/BELGA) - Vlaamse boeren gaan in navolging van hun Nederlandse collega's woensdagavond de straat op om te protesteren tegen het stikstofbeleid. Ze zullen met trekkers actievoeren op snelwegbruggen en op weilanden langs de autosnelwegen, zeggen vertegenwoordigers van lokale belangenverenigingen. De Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat zeggen niet bij de acties betrokken te zijn.

6 minuten geleden
Iran en VS komen nog niet dichter bij nieuw atoomakkoord

DOHA (ANP/RTR) - De indirecte besprekingen tussen Iran en de Verenigde Staten woensdag hebben volgens het Iraanse persbureau Tasnim geen resultaten opgeleverd. Delegaties van beide landen waren in Doha om het atoomakkoord van 2015 nieuw leven in te blazen, maar zijn nog niet dichter bij een nieuwe deal gekomen.

11 minuten geleden
Rusland: Noorwegen houdt goederentransport naar Spitsbergen tegen

MOSKOU (ANP/DPA/RTR/AFP) - Rusland beschuldigt Noorwegen ervan het transport van goederen naar door Russen bewoonde nederzettingen op de Arctische eilandengroep Spitsbergen tegen te houden. Het land roept Oslo op de kwestie zo snel mogelijk op te lossen, of de gevolgen te aanvaarden. Wat die gevolgen zijn, heeft Rusland niet gezegd.

24 minuten geleden
NAVO maakt excuses voor omgekeerde vlag van gastheer Spanje

MADRID (ANP) - De NAVO heeft Spanje verontschuldigingen aangeboden voor het ondersteboven hangen van de Spaanse vlag op de NAVO-top in Madrid. De vergissing kwam de Spaanse premier op kritiek te staan, maar de schuld ligt volgens de NAVO bij de verdragsorganisatie zelf.

38 minuten geleden
Meer Amerikaanse troepen en materieel naar Europa

MADRID (ANP) - De Verenigde Staten sturen meer troepen, gevechtsvliegtuigen en oorlogsbodems naar Europa. Verder krijgt Polen een nieuw permanent hoofdkwartier, heeft president Joe Biden aangekondigd op de NAVO-top in Madrid.

1 uur geleden
Widodo begint met 'vredesmissie' tussen Oekraïne en Rusland

KIEV (ANP/RTR/DPA) - De Indonesische president Joko Widodo is begonnen aan zijn bezoek aan Oekraïne woensdag. Het bezoek is onderdeel van Widodo's grotendeels zelfbenoemde rol als vredesonderhandelaar tussen Oekraïne en Rusland.

1 uur geleden
Turkije wil uitlevering terreurverdachten van Finland en Zweden

ANKARA (ANP/AFP) - Turkije heeft Finland en Zweden om de uitlevering van 33 personen gevraagd die in Turkije worden verdacht van terrorisme. De uitleveringsverzoeken volgen op het besluit van president Erdogan om zijn verzet tegen NAVO-lidmaatschap van de twee landen op te geven.

3 uur geleden