Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pools parlement keurt beperkte toegang aan grens met Belarus goed

Pools parlement keurt beperkte toegang aan grens met Belarus goed

WARSCHAU (ANP) - Het Poolse parlement heeft dinsdag een wet aangenomen die tijdelijke beperkingen tot toegang bij de buitengrenzen van het EU-land met Belarus, Rusland en Oekraïne toestaat.

De wet werd ingevoerd in reactie op het grensconflict met Belarus, dat ervan wordt beschuldigd duizenden migranten uit landen als Irak aan te moedigen zich aan de grens met Polen te verzamelen. Een ruime meerderheid van de Poolse parlementariërs stemde voor het wetsvoorstel, dat was ingediend door de nationalistisch-conservatieve regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS).

Oppositieleden hadden kritiek op de wet en beschuldigen PiS ervan journalisten de toegang tot het grensgebied te willen ontzeggen. Polen riep begin september de noodtoestand uit langs een grensstrook van drie kilometer met Belarus, waardoor journalisten en hulpverleners het gebied niet in kunnen.

Volgens de Poolse grenspolitie zitten nog steeds zo'n 10.000 migranten die de EU willen binnenkomen vast in het buurland. President Aleksandr Loekasjenko van Belarus ontkent bewust migranten naar de grens te dirigeren.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Doden door tsunami na vulkaaneruptie Tonga

AUCKLAND/LIMA (ANP/AFP) - De eerste meldingen over doden komen binnen na een tsunami door een krachtige uitbarsting van een vulkaan bij Tonga in de Stille Oceaan. In Peru, ruim 10.000 kilometer verwijderd van Tonga, verdronken twee vrouwen op het strand door abnormale golven, melden Peruaanse autoriteiten.

2 uur geleden
Oostenrijk verhoogt leeftijd vaccinatieplicht naar 18 jaar

WENEN (ANP/AFP) - Oostenrijk verhoogt de leeftijd voor de verplichte coronavaccinatie van 14 naar 18 jaar. De vaccinatieplicht gaat begin volgende maand gelden als het parlement er donderdag mee instemt. Daar is een duidelijke meerderheid voorstander.

5 uur geleden
Amnesty roept Italië op ongevaccineerden niet te discrimineren

MILAAN (ANP/RTR) - Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft de Italiaanse regering opgeroepen ongevaccineerden niet te discrimineren in de strijd tegen corona. De beweging wijst op de verplichte vaccinatie voor 50-plussers die werken, en op andere strenge anticoronamaatregelen.

8 uur geleden
Oekraïne zegt bewijs te hebben dat Rusland achter cyberaanval zit

SEATTLE/KIEV (ANP/AFP) - Oekraïne zegt dat er bewijs is dat Rusland achter de cyberaanval zit die meerdere organisaties in het land sinds vrijdag heeft getroffen. "Al het bewijs duidt erop dat Rusland verantwoordelijk is", aldus de Oekraïense regering.

8 uur geleden
Leider Conservatieve Partij steunt Johnson na illegale borrels

LONDEN (ANP) - De voorzitter van de Conservatieve Partij Oliver Dowden vindt dat Boris Johnson premier van het Verenigd Koninkrijk moet blijven, ondanks de illegale borrels die tijdens de coronalockdown vorig jaar werden gehouden in de ambtswoning van de premier. Dowden zei tegen de BBC te verwachten dat de regering nu maatregelen neemt tegen de feestjes.

10 uur geleden
Duitse minister waarschuwt voor zware weken door coronagolf

BERLIJN (ANP) - De Duitse minister van Gezondheid Karl Lauterbach waarschuwt zondag voor zware weken door de huidige golf aan coronabesmettingen in het land. Volgens hem is de lage ziekenhuisbezetting momenteel "stilte voor de storm". In de krant Bild am Sonntag waarschuwt hij voor een hoog dodental door Covid-19.

12 uur geleden
Noord-Koreaanse goederentrein komt aan in China

SEOUL (ANP/RTR) - Een Noord-Koreaanse goederentrein is in een Chinese grensstad aangekomen, meldt het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap. Het zou om de eerste grensovergang gaan sinds Noord-Korea begin 2020 de grenzen op slot deed. Volgens Yonhap zou de trein noodhulp in China ophalen.

14 uur geleden