Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pools leger: Russische kruisraket vloog door luchtruim Polen

Pools leger: Russische kruisraket vloog door luchtruim Polen

WARSCHAU (ANP/RTR) - Militaire radarsystemen hebben een Russische kruisraket waargenomen die via het Poolse luchtruim naar het westen van Oekraïne is gevlogen, meldt het Poolse leger op X. Daarmee zou Moskou het Poolse luchtruim hebben geschonden.

De raket vloog volgens het leger rond 04.30 uur in de nacht van zaterdag op zondag het Poolse luchtruim binnen, ter hoogte van het dorp Oserdów aan de grens met Oekraïne. Vervolgens vloog de raket 39 seconden boven Pools grondgebied.

Meerdere Russische raketten kwamen neer op de Oekraïense hoofdstad Kyiv en in de buurt van de stad Lviv, in het westen van Oekraïne.

Uitleg

Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Rusland om uitleg gevraagd. "Maar bovenal vragen we de Russische Federatie om te stoppen met terroristische luchtaanvallen op Oekraïne, en zich te focussen op de interne problemen waarmee het kampt", reageerde Pawel Wronski, de woordvoerder van het ministerie.

In december van vorig jaar beschuldigde Polen Rusland ook al eens van een schending van het luchtruim. Er werd toen ook een grootschalige zoekactie opgezet naar mogelijke gevallen onderdelen, maar die werden niet gevonden.

Eind 2022 was er aanvankelijk het vermoeden dat een Russische raket per ongeluk was neergekomen in Polen, met twee doden tot gevolg. Later ontstond echter het vermoeden dat het ging om Oekraïens luchtafweergeschut.

Meer uit Buitenland

Ministerie Gaza: 71 doden en 289 gewonden door Israëlische aanval

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Zeker 71 Palestijnen zijn omgekomen door een Israëlische aanval bij Khan Younis, meldt het lokale ministerie van Gezondheid. Daarnaast zouden nog eens 289 anderen verwondingen hebben opgelopen.

1 uur geleden
Hamas over dodelijke aanval Al Mawasi: ernstige escalatie

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Een hoge Hamasfunctionaris omschrijft de aanval op Al Mawasi in de Gazastrook als een "ernstige escalatie" van de oorlog. Volgens hem toont de aanval bovendien aan dat Israël niet geïnteresseerd is in het bereiken van een overeenkomst over een staakt-het-vuren.

1 uur geleden
Prinses Catherine zondag aanwezig bij herenfinale Wimbledon

LONDEN (ANP) - De Britse prinses Catherine woont zondag op Wimbledon de finale van het mannenenkelspel bij, meldt Kensington Palace. Dit wordt haar tweede publieke optreden sinds ze wordt behandeld voor kanker.

2 uur geleden
Palestijnse media: tientallen doden bij aanval op Al Mawasi

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Bij een Israëlische aanval op Al Mawasi in de Gazastrook zijn tientallen doden en meer dan honderd gewonden gevallen, melden Palestijnse media. Dit gebied is door Israël aangemerkt als humanitaire zone voor vluchtelingen.

2 uur geleden
Bijna 35 jaar cel voor moord op presidentskandidaat Ecuador

QUITO (ANP/AFP) - In Ecuador zijn celstraffen tot bijna 35 jaar opgelegd voor de moord op presidentskandidaat Fernando Villavicencio. De voormalige journalist werd vorig jaar kort voor de verkiezingen doodgeschoten.

4 uur geleden
SpaceX-raket blijft aan de grond na mislukte lancering

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft vrijdag besloten de Falcon 9-raket van SpaceX aan de grond te houden. Dit nadat een raket van dit type bij een lancering in de ruimte uiteen brak waardoor een lading satellieten voor Starlink in een verkeerde baan om de aarde terechtkwam. Het is de eerste mislukte lancering in zeven jaar van dit type raket van het bedrijf van Elon Musk.

6 uur geleden
Groep Democraten wil meer kandidaten voor presidentiële nominatie

WASHINGTON (ANP/AFP) - 24 voormalige Democratische congresleden dringen er bij president Joe Biden op aan om andere kandidaten te laten meedingen naar de presidentiële nominatie van de partij. In een vrijdag gepubliceerde open brief zeggen ze dat hun partijgenoot Biden daarmee "de natie waar hij van houdt het beste dient".

6 uur geleden