Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pools hof oordeelt dat boetes van EU-hof onwettig zijn

Pools hof oordeelt dat boetes van EU-hof onwettig zijn

WARSCHAU (ANP/RTR) - De boetes die Polen van het EU-hof opgelegd heeft gekregen in afwachting van een definitief vonnis, zijn volgens het Poolse Constitutioneel Tribunaal in strijd met de grondwet van het EU-land. Ditzelfde tribunaal oordeelde in 2021 dat delen van de EU-wetgeving onverenigbaar waren met de Poolse wet.

Polen moet honderden miljoenen euro's aan boetes betalen in twee zaken waarin het Europees Hof van Justitie met zogenoemde voorlopige maatregelen kwam. Eén zaak gaat over het sluiten van een omstreden bruinkoolmijn in Turów, vlak bij de Tsjechische grens, en de andere over het opheffen van een tuchtkamer voor rechters. Die tuchtkamer wordt gezien als politieke invloed van Warschau op de rechterlijke macht in het land.

De nationalistische regeringspartij Partij voor Recht en Rechtvaardigheid (PiS) is verwikkeld in een reeks conflicten met de Europese Unie. PiS is sinds 2015 aan de macht, maar heeft sinds de verkiezingen van 15 oktober niet langer een meerderheid in het parlement. Een blok van pro-Europese partijen wil een regering vormen en de banden met Brussel aanhalen. Het is de verwachting dat oppositieleider Donald Tusk maandag premier wordt.

Meer uit Buitenland

Israël: burgers pas terug naar Noord-Gaza als gijzelaars vrij zijn

TEL AVIV (ANP) - De honderdduizenden Palestijnen die Israël uit het noorden van Gaza heeft verdreven, kunnen er pas terugkeren "als alle gijzelaars zijn vrijgelaten". Dat heeft de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant gezegd tegen familieleden van de Israëlische gijzelaars die Hamas sinds 7 oktober vasthoudt, zo bericht de Israëlische krant Yedioth Ahronoth.

33 minuten geleden
NAVO-topman: lidmaatschap Zweden maakt ons sterker

BRUSSEL (ANP) - Het NAVO-lidmaatschap van Zweden zal "ons allemaal" sterker en veiliger maken, reageert de topman van het bondgenootschap, Jens Stoltenberg, op het Hongaarse akkoord voor toetreding.

34 minuten geleden
Trump in beroep tegen boete van 454 miljoen dollar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Voormalig president Donald Trump gaat in beroep tegen het vonnis van de staat New York in een fraudezaak tegen hem. De rechtbank veroordeelde hem tot een boete van in totaal 454 miljoen dollar (419 miljoen euro). Trump had al aangekondigd het vonnis van 16 februari aan te vechten. De zaak kan zich nog maanden, tot mogelijk een jaar, voortslepen.

35 minuten geleden
Franse president: Oekraïne heeft onze verdere steun nodig

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron benadrukt dat Oekraïne verdere steun nodig heeft in de strijd tegen de Russen. Hij deed dat bij de opening van een internationale top in Parijs over de voortzetting van hulp aan het door Moskou aangevallen land, melden Franse media.

56 minuten geleden
Zelensky: slechts een derde door EU toegezegde munitie ontvangen

KYIV (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Oekraïne heeft tot dusver slechts 30 procent van de munitie ontvangen die de Europese Unie het land heeft toegezegd. Dat zei president Volodymyr Zelensky maandag. De EU had volgens Zelensky beloofd om voor maart 1 miljoen artilleriegranaten te sturen.

1 uur geleden
Zweden jongste lid van NAVO na akkoord Hongarije

BOEDAPEST (ANP/RTR/AFP) - Zweden kan toetreden tot de NAVO. Hongarije is als laatste lid van het bondgenootschap akkoord gegaan. De Zweedse premier Ulf Kristersson spreekt over een historische dag na de instemming door het Hongaarse parlement.

2 uur geleden
Hezbollah: zestig raketten afgevuurd op Israëlische basis

BEIROET (ANP/AFP) - Hezbollah zegt zestig raketten op een Israëlische militaire basis te hebben afgevuurd. Volgens de Libanese groepering gaat het om een vergeldingsactie voor eerdere Israëlische luchtaanvallen ver op Libanees grondgebied.

3 uur geleden