Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pool verdacht van poging mishandeling ex-zwager Taghi

Pool verdacht van poging mishandeling ex-zwager Taghi

ZWOLLE (ANP) - Een van de verdachten in de strafzaak naar een grote wapenvondst in Alphen aan den Rijn zou zijn aangestuurd om de ex-zwager van Ridouan Taghi 'gehandicapt te maken'. Dat bleek dinsdag op de regiezitting in de rechtbank in Zwolle.

In maart 2022 ontdekte de politie in een schuur in Alphen 22 handvuurwapens, 22 automatische wapens waaronder scherpschutter-geweren en vier antitankwapens (bazooka's). Het wapen waarmee Peter R. de Vries is doodgeschoten kwam vermoedelijk ook uit deze opslag, meldde het Openbaar Ministerie al op een eerdere zitting. De mogelijke betrokkenheid van een verdachte in de 'wapenzaak' bij een poging een familielid van Taghi te mishandelen of te doden, is opnieuw een link met Ridouan Taghi.

Bij de vermeende poging tot zware mishandeling op 12 september 2021 in Lopik was het beoogde slachtoffer de ex-zwager van Ridouan Taghi. De 28-jarige Pawel J. zou met een vuurwapen en hamer naar Lopik zijn gereisd. Kennelijk hadden meerdere gemaskerde mannen het plan de ex-zwager van Taghi te vermoorden of te mishandelen maar het beoogde slachtoffer werd niet gevonden.

Krystian M

Pawel was een goede vriend van de 27-jarige Pool Krystian M. die destijds net als hij in een Haagse flat woonde. In een app-gesprek tussen M., verdacht van betrokkenheid bij de moord op Peter R. de Vries, en de mogelijke opdrachtgever werd gesproken over "het gehandicapt maken van het doelwit. Dat is geen moordpoging", zei advocaat David Dekker. Volgens hem was die ochtend de telefoon van Pawel in Lopik maar dat wil niet zeggen dat zijn cliënt er zelf ook was. De telefoon lag open en bloot in de Haagse flat die volgens het OM een crimineel hol was, zei de raadsman. De Pool wordt overigens niet verdacht van betrokkenheid bij het wapendepot.

Daarnaast draait dit onderzoek ook om een moordpoging in de Dominicaanse Republiek en pogingen slachtoffers zwaar te mishandelen of te doden in Groningen en Eindhoven. In totaal zijn er zeker tien verdachten. Het OM en advocaten willen nog diverse getuigen laten horen. Een van hen is het beoogd slachtoffer van de moordpoging in de Dominicaanse Republiek, Cor P. Hij is eerder vrijgesproken van een moord in 2009 en zit momenteel vast. Hij wilde niet met justitie spreken en heeft ook geen aangifte gedaan van de aanslag op zijn leven. Over alle verzoeken in deze zaak neemt de rechtbank op 7 maart een beslissing.

Meer uit Binnenland

Automobilist omgekomen door aanrijding op A27 bij Almere

ALMERE (ANP) - Een automobilist is vrijdagavond om het leven gekomen door een ongeluk op de A27 ter hoogte van Almere. Het dodelijke ongeval werd voorafgegaan door een aanrijding tussen de auto van het slachtoffer en een vrachtwagen. De automobilist is daarop uitgestapt en werd toen vermoedelijk aangereden door een andere passerende vrachtwagen, meldt de politie.

3 uur geleden
Nederlandse militairen aangehouden door Hezbollah in Beiroet

DEN HAAG (ANP) - Drie leden van het defensieteam dat momenteel de Nederlandse ambassade in Beiroet ondersteunt, zijn aangehouden door de militante beweging Hezbollah. Dat gebeurde in een zuidelijke buitenwijk van de Libanese hoofdstad. De militairen zijn inmiddels via het Libanese leger teruggekeerd op de ambassade en maken het goed.

4 uur geleden
Honderden bij afscheidsdienst doodgeschoten rapper Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - Op het afscheid in Amsterdam-Zuidoost van de doodgeschoten rapper Bigidagoe zijn vrijdagavond zes- à zevenhonderd mensen afgekomen. Dat laat de uitvaartplanner en organisator van de afscheidsbijeenkomst weten. "Het was emotioneel en zoals verwacht erg druk."

4 uur geleden
Nog meer gedupeerden melden zich bij meldpunt Babboe-bakfiets

AMSTERDAM (ANP) - Ruim 8500 bezitters van een Babboe-bakfiets hebben zich als gedupeerde gemeld bij de website bakfietsclaim.nl. Dat is zo'n 2200 meer dan afgelopen zondag, toen er nog ongeveer 6300 claims lagen bij het door advocatenkantoor Birkway gelanceerde meldpunt. Birkway heeft inmiddels ook een Engelstalige site gelanceerd voor niet-Nederlandse gedupeerden. Enkele honderden buitenlandse Babboe-bakfietsers hebben zich al gemeld, stelt het advocatenkantoor.

6 uur geleden
Luchtalarm maakt na 2025 plaats voor NL-Alert op mobiele telefoon

DEN HAAG (ANP) - Het luchtalarm om de bevolking te waarschuwen voor calamiteiten wordt volgend jaar afgeschaft en vervangen door NL-Alert, een melding die via de mobiele telefoon binnenkomt. Demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz heeft dat besloten. Ze schrijft in een Kamerbrief dat het landelijk systeem met de sirenes, die elke eerste maandag van de maand worden getest, weinig voordelen biedt en nauwelijks grote successen had. Ook is de dekking van deze alarmering veel lager dan die van NL-Alert.

7 uur geleden
Slachtoffers Thijs Römer 'opgelucht' na intrekken hoger beroep

ASSEN (ANP) - De drie slachtoffers van Thijs Römer zijn "opgelucht" dat de 45-jarige acteur afziet van het hoger beroep in de onlinezedenzaak waarbij hij betrokken is. "We hadden het niet zien aankomen", laat hun advocaat Maartje Schaap weten.

8 uur geleden
Ouders overleden baby Helvoirt twee weken langer vast

HELVOIRT (ANP) - De ouders van de overleden baby die maandag werd gevonden in een woning in Helvoirt blijven twee weken langer vast, meldt het Openbaar Ministerie. De 34-jarige moeder en de 39-jarige vader werden maandagavond aangehouden omdat ze mogelijk een rol hebben gespeeld bij de dood van het jongetje.

9 uur geleden