Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pomphoudersclub: mensen gingen nog snel tanken in Duitsland

Pomphoudersclub: mensen gingen nog snel tanken in Duitsland

DEN HAAG (ANP) - Veel Nederlandse automobilisten zijn de afgelopen dagen de Duitse grens overgegaan om te profiteren van de tijdelijke accijnsverlaging op brandstof in Duitsland, waardoor het goedkoper was om daar te tanken. Dat zegt een woordvoerder van Belangenvereniging Tankstations (BETA). Sinds vannacht is die Duitse accijnsverlaging afgelopen waardoor de prijzen aan de pomp in Duitsland weer vergelijkbaar zijn met die in Nederland.

Volgens de zegsman van BETA zal daardoor weer meer "normaal tankgedrag" te zien zijn bij Nederlandse pompstations aan de grens. De Duitse accijnsverlaging op benzine en diesel ging per 1 juni in om zo huishoudens te helpen met de sterk gestegen prijzen en de hoge inflatie door de oorlog in Oekraïne. Toen gingen Nederlanders massaal de grens over om te tanken.

BETA stelt dat daardoor pomphouders dicht bij de Duitse grens veel inkomsten misliepen. Het gaat dan niet alleen om de verkoop van brandstof, maar bijvoorbeeld ook kopjes koffie, tabak en andere producten. Die producten zijn een belangrijke inkomstenbron voor tankstations. "In de winkel gebeurt het namelijk", stelt de woordvoerder.

Prachtig nieuws

Maar ook de lokale middenstand had er last van, aldus BETA, omdat mensen die naar Duitsland gingen om te tanken daar dan ook vaak horeca bezochten en boodschappen deden. Daarnaast zegt de branchevereniging dat het ook beter voor het milieu is om in Nederland te tanken omdat daardoor minder kilometers gereden hoeven te worden.

Nederland voerde per 1 april al een accijnsverlaging in. Het kabinet wil de verlaging ook volgend jaar nog zes maanden in stand houden. Dat is volgens BETA "prachtig nieuws". De Belgische regering besloot woensdag om een accijnskorting tot en met maart te verlengen.

Dalende prijzen

De prijzen aan de Nederlandse pomp zijn wel wat aan het dalen door de lagere olieprijzen. Volgens consumentencollectief UnitedConsumers is de adviesprijs voor een liter Euro95 nu 2,179 euro. In juni tikte de adviesprijs nog een recordniveau van 2,504 euro aan. De adviesprijs voor een liter diesel bedraagt nu 2,197 euro.

Pomphouders kunnen wel afwijken van de adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen. Automobilisten betalen die prijzen doorgaans alleen langs snelwegen. Bij pompstations elders liggen de prijzen vaak lager.

Meer uit Financieel

China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

54 minuten geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

2 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

4 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

5 uur geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

6 uur geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

6 uur geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

16 uur geleden