Pomphouders zien veel automobilisten naar Duitsland trekken
HOOGEVEEN (ANP) - Automobilisten steken massaal de grens naar Duitsland over om daar te gaan tanken nu Duitsland de accijnzen op brandstof heeft verlaagd. Dat merken pomphouders in de grensstreek, meldt voorzitter Ewout Klok van Belangenvereniging Tankstations (BETA). "Het is niet best vanmorgen."
In Duitsland ging woensdag een verlaging van de belastingen in van 35 cent per liter benzine en 17 cent per liter diesel. "We merken dat mensen daar op hebben zitten wachten en hun tank hebben leeg gereden", aldus Klok. Bij zijn eigen tankstation in Hoogeveen valt het nog mee. "We zitten net te ver van de grens, schat ik". Tankstations die minder dan 30 kilometer van de Duitse grens liggen hebben het echter rustig.
Toch denkt Klok dat als de nieuwigheid er af is, veel automobilisten weer in Nederland gaan tanken. "Tanken is toch ook iets wat niet te onhandig moet zijn. Dat doe je het liefst dicht bij huis." Na enkele dagen tot een week is duidelijk hoe de situatie de komende tijd zal zijn, verwacht de BETA-voorman.
Maatregelen
De pomphouders hopen dat de Nederlandse overheid hen tegemoetkomt met extra maatregelen. "Een extra accijnsverlaging is veel gedoe, maar een verlaging van de btw is snel door te voeren", denkt Klok. "Als die van 21 procent naar 9 procent gaat, dan scheelt dat al aanzienlijk."
Nederland voerde per 1 april al een accijnsverlaging door, die tot het einde van dit jaar van kracht blijft. "Hij is tijdelijk, maar dat was het kwartje van Kok ook", verwijst Klok naar een accijnsverhoging uit de jaren negentig. "Dat is ook dertig jaar gebleven, dus wie weet kan dat met deze verlaging ook."
Meer uit Financieel
LAAKDAL (ANP/BELGA) - De Belgische douane en belastingdienst eisen dat sportmerk Nike 1,5 miljard euro betaalt. Dat schrijft De Tijd zaterdag. Nike zou te weinig invoerrechten en btw betaald hebben.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York hebben de handelsweek met winsten afgesloten. Beleggers achten de kans groter dat de Federal Reserve volgende week met een stevigere renteverlaging komt, wat het optimisme stuwde. Vliegtuigbouwer Boeing was een opvallende verliezer na het nieuws dat tienduizenden werknemers gaan staken.
11 uur geledenBRASILIA (ANP/RTR) - X kan weer beschikken over zijn bankrekeningen in Brazilië. Het Hooggerechtshof van het Zuid-Amerikaanse land had die rekeningen bevroren om boetes te kunnen innen bij het socialemediaplatform. De berichtendienst van miljardair Elon Musk vecht een felle ruzie uit met de hoogste rechtbank van Brazilië over wetgeving tegen nepnieuws en haatdragende berichten.
11 uur geledenBERLIJN (ANP/AFP) - De roep om uitstel van een Europese wet tegen ontbossing wordt luider. Duitsland roept de Europese Commissie op om de regelgeving met een half jaar uit te stellen tot juli 2025. Volgens die wet moeten importeurs van producten als hout, rubber, palmolie en koffie in de Europese Unie kunnen aantonen dat die producten niet van stukken land komen waar recent bossen zijn gekapt. Maar Berlijn vreest dat de wet handelsketens overhoop haalt, doordat er te veel onduidelijk is aan de wet.
12 uur geledenSEATTLE (ANP) - Vliegtuigfabrikant Boeing is binnenkort mogelijk veel meer geld kwijt voor leningen. Kredietbeoordelaars van Moody's zeggen dat ze hun rapportcijfer voor het concern waarschijnlijk moeten verlagen tot een 'junkstatus'. Dat betekent dat geld uitlenen aan Boeing als erg risicovol wordt gezien en kredietverstrekkers waarschijnlijk hogere rentes vragen.
13 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met aanzienlijke winsten de handel uitgegaan. Op financiële markten neemt de hoop toe op een sterker dan verwachte verlaging van de rente in de Verenigde Staten. Zo zei een lid van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve dat er goede argumenten zijn voor een verlaging met een half procentpunt, in plaats van een kwart.
15 uur geledenNEW YORK (ANP) - Boeing behoorde vrijdag tot de dalers op de aandelenbeurzen in New York, met een koersverlies van ruim 2 procent. Werknemers in fabrieken van de vliegtuigbouwer in de omgeving van Seattle en Portland aan de Amerikaanse westkust legden het werk neer. De actie volgt op het afwijzen van een cao-bod van Boeing. Daarin werd onder meer een loonsverhoging van 25 procent geboden. De vakbond IAM had aangedrongen in te stemmen met het bod, maar het personeel wil meer loon. In totaal doen meer dan 30.000 werknemers mee aan de staking.
17 uur geleden