Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pompeo wist niet dat ontslagen ambtenaar onderzoek naar hem deed

Pompeo wist niet dat ontslagen ambtenaar onderzoek naar hem deed

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zegt dat hij niet wist dat de onlangs ontslagen inspecteur-generaal Steve Linick van zijn departement een onderzoek naar hem deed. Dat zegt Pompeo tegen The Washington Post.

"Ik heb tegen de president gezegd dat Linick zijn werk niet uitvoerde zoals wij wilden", aldus Pompeo. "Hij deed niets om het ministerie beter te laten functioneren."

Trump reageerde maandag op het ontslag van Linick. "Ik heb hem ontslagen op verzoek van Pompeo. Ik had geen idee wie hij is, maar ik ontsloeg hem graag."

Persoonlijke zaken

Linick was een onderzoek gestart naar Pompeo, omdat de minister mogelijk een assistent had gevraagd om persoonlijke zaken voor hem te regelen, zoals de was ophalen en de hond van de minister uitlaten. Dat is niet toegestaan. Pompeo zei dat hij pas na het ontslag van dit onderzoek hoorde.

De Democraten in het Huis van Afgevaardigden zijn boos dat er geen reden is gegeven voor het ontslag. Volgens Pompeo hoeft president Donald Trump hiervoor geen reden te geven. "Het staat hem vrij om inspecteur-generaals aan te stellen en te ontslaan."

Vragen

"Al mijn ministers weten dat ze het alleen maar hoeven te vragen als ze willen dat een inspecteur-generaal die is aangesteld door Barack Obama moet worden ontslagen", aldus Trump.

Medewerker van het ministerie Brian Bulatao zei tegen The Washington Post dat Linick is ontslagen nadat gevoelige informatie uit onderzoeken naar de pers werd gelekt. Er is volgens Bulatao geen bewijs dat Linick het lek was, maar als leider van de onderzoeken, zou hij daar wel verantwoordelijk voor zijn gehouden.

Meer uit Buitenland

Hamas draagt zes gijzelaars over aan het Rode Kruis

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas heeft opnieuw een groep gijzelaars overgedragen aan het Rode Kruis. Volgens de Israëlische krijgsmacht gaat het om zes personen die inmiddels zijn aangekomen in Israël. Eerder op donderdag kwamen al twee gijzelaars vrij.

2 uur geleden
Blinken waarschuwt Israël voor toenemende internationale druk

TEL AVIV (ANP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft het Israëlische oorlogskabinet gewaarschuwd dat de internationale druk op het land zal toenemen als de Israëliërs het aantal burgerdoden in de Gazastrook niet weten te beperken. Dan zullen de Verenigde Staten en andere westerse bondgenoten Israël niet lang meer kunnen steunen, schrijft de Israëlische krant Haaretz.

2 uur geleden
Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

DUBAI (ANP) - De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. "Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties zijn om hier te zijn", zei sultan Ahmed Al-Jaber. Ook was hij in zijn nopjes dat de agenda is aangenomen "zonder enige vertraging". Daarbij stond hij overigens niet stil bij het feit dat hij en andere sprekers ruim anderhalf uur te laat aankwamen bij de persconferentie.

3 uur geleden
Witte Huis zegt dat VS proberen het bestand in Gaza te verlengen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering werkt samen met Egypte om de tijdelijke wapenstilstand in Gaza nog eens te verlengen. De VS stellen alles in het werk om het huidige staakt-het-vuren te "ondersteunen en verlengen", zei woordvoerder John Kirby van het Witte Huis in een persconferentie.

3 uur geleden
Belgen geschokt over Dutroux-uitspraak Israëlische ambassadeur

BRUSSEL (ANP) - Belgische politici zijn woedend over een vergelijking die de Israëlische ambassadeur in België heeft getrokken tussen het oorlogsleed in de Gazastrook en het leed dat de Belgische kindermoordenaar Marc Dutroux heeft veroorzaakt.

4 uur geleden
Nieuwe buitenlandminister: Argentinië niet bij BRICS

BUENOS AIRES (ANP/RTR) - Argentinië sluit zich volgens de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Diana Mondino niet aan bij BRICS. Argentinië was uitgenodigd om lid te worden van de landengroep.

5 uur geleden
Ook België verliest klimaatzaak en moet uitstoot terugdringen

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische staat is donderdag veroordeeld door de rechter omdat die te weinig zou hebben gedaan tegen klimaatverandering. Net als de Duitse regering eerder op de dag, heeft de Belgische regering te horen gekregen dat er meer actie nodig is om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

5 uur geleden