Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pompeo wist niet dat ontslagen ambtenaar onderzoek naar hem deed

Pompeo wist niet dat ontslagen ambtenaar onderzoek naar hem deed

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zegt dat hij niet wist dat de onlangs ontslagen inspecteur-generaal Steve Linick van zijn departement een onderzoek naar hem deed. Dat zegt Pompeo tegen The Washington Post.

"Ik heb tegen de president gezegd dat Linick zijn werk niet uitvoerde zoals wij wilden", aldus Pompeo. "Hij deed niets om het ministerie beter te laten functioneren."

Trump reageerde maandag op het ontslag van Linick. "Ik heb hem ontslagen op verzoek van Pompeo. Ik had geen idee wie hij is, maar ik ontsloeg hem graag."

Persoonlijke zaken

Linick was een onderzoek gestart naar Pompeo, omdat de minister mogelijk een assistent had gevraagd om persoonlijke zaken voor hem te regelen, zoals de was ophalen en de hond van de minister uitlaten. Dat is niet toegestaan. Pompeo zei dat hij pas na het ontslag van dit onderzoek hoorde.

De Democraten in het Huis van Afgevaardigden zijn boos dat er geen reden is gegeven voor het ontslag. Volgens Pompeo hoeft president Donald Trump hiervoor geen reden te geven. "Het staat hem vrij om inspecteur-generaals aan te stellen en te ontslaan."

Vragen

"Al mijn ministers weten dat ze het alleen maar hoeven te vragen als ze willen dat een inspecteur-generaal die is aangesteld door Barack Obama moet worden ontslagen", aldus Trump.

Medewerker van het ministerie Brian Bulatao zei tegen The Washington Post dat Linick is ontslagen nadat gevoelige informatie uit onderzoeken naar de pers werd gelekt. Er is volgens Bulatao geen bewijs dat Linick het lek was, maar als leider van de onderzoeken, zou hij daar wel verantwoordelijk voor zijn gehouden.

Meer uit Buitenland

Verdachten vast voor moord in 2018 op bejaarde crimineel Bulger

HAZELTON (ANP/RTR) - De politie heeft drie verdachten geïdentificeerd voor de moord op de beruchte crimineel James 'Whitey' Bulger, die in 2018 op 89-jarige leeftijd in een zwaarbeveiligde gevangenis werd vermoord. Twee van de mannen zitten momenteel vast, één voormalige gevangene is opnieuw gearresteerd vanwege de moord op de voormalige FBI-informant.

1 uur geleden
Rechter staat open voor delen document rond huiszoeking Trump

PALM BEACH (ANP/BLOOMBERG) - Een Amerikaanse rechter staat open voor het delen van het FBI-document dat ten grondslag ligt aan de recente doorzoeking van een woning van oud-president Donald Trump, mits het daar speciaal voor is aangepast. Het ministerie van Justitie krijgt een week om de gewijzigde versie in te dienen bij rechter.

5 uur geleden
Vrees voor veiligheid centrale Zaporizja bij topoverleg in Lviv

LVIV (ANP/DPA/RTR/AFP) - De deelnemers aan het topoverleg in de Oekraïense stad Lviv vrezen voor de veiligheid van de kerncentrale van Zaporizja. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en VN-chef António Guterres spraken hun zorgen uit in gesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

7 uur geleden
EU weet ruzie Servië en Kosovo nog niet te bezweren

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie slaagt er nog niet in het hoogopgelopen conflict tussen Servië en Kosovo te sussen. Crisisoverleg in Brussel met de premiers van de beide Balkanlanden heeft geen overeenstemming gebracht, zei EU-buitenlandchef Josep Borrell na afloop.

8 uur geleden
Paus sluit onderzoek naar 'aanrandende' kardinaal uit

VATICAANSTAD (ANP/AFP) - Paus Franciscus heeft een formeel kerkelijk onderzoek naar een aanklacht tegen de Canadese kardinaal Marc Ouellet wegens aanranding uitgesloten. De paus verklaarde dat er onvoldoende basis is voor zo'n onderzoek, meldt het Vaticaan.

9 uur geleden
Zelenski ziet bezoek van Erdogan als krachtige steunbetuiging

LVIV (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski omschrijft het bezoek van zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan aan zijn land als een "krachtige steunbetuiging van zo'n machtig land". Het is de eerste keer dat Erdogan in Oekraïne is sinds de Russische invasie.

9 uur geleden
Denemarken steekt miljarden in bouw eigen marineschepen

KOPENHAGEN (ANP/AFP) - Denemarken steekt de komende twintig jaar omgerekend bijna 5,4 miljard euro in zijn marine en gaat daarvoor ook zelf schepen bouwen. Een belangrijke reden voor de modernisering is de gewijzigde veiligheidssituatie door de Russische aanval op Oekraïne, zei minister van Defensie Morten Bodskov.

10 uur geleden