Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Pompeo naar Hawaii voor overleg met China'

'Pompeo naar Hawaii voor overleg met China'

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo gaat dinsdag naar Hawaii voor overleg met een Chinese topdiplomaat. Een ingewijde zegt dat China heeft gevraagd om de ontmoeting.

Bronnen zeggen dat uitermate geheimzinnig wordt gedaan over het overleg tussen Pompeo en de Chinees Yang Jiechi. Dat zal naar verluidt op woensdag plaatsvinden op luchtmachtbasis Hickam. De Chinese en Amerikaanse autoriteiten willen niets kwijt over de ontmoeting.

De relatie tussen de VS en China staat momenteel onder druk. De Amerikaanse regering heeft China harde verwijten gemaakt over de corona-uitbraak, die begon in de Chinese metropool Wuhan. Pompeo heeft gezegd dat China honderdduizenden doden had kunnen voorkomen door transparanter te zijn.

Bronnen zeggen dat Pompeo en Yang vermoedelijk gaan praten over gevoelige onderwerpen als het coronavirus, Hongkong, handel, Noord-Korea en het geruzie over de behandeling van journalisten. De VS hebben maatregelen genomen tegen de Chinese pers en China tegen journalisten voor Amerikaanse media.

Meer uit Buitenland

McCarthy afgezet als voorzitter Amerikaans Huis van Afgevaardigden

WASHINGTON (ANP) - Kevin McCarthy is afgezet als voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Hij verloor een stemming in het Huis nadat een partijgenoot een motie tegen hem had ingediend. Doordat een groep radicale Republikeinen net als de Democraten tegen McCarthy stemden, had hij niet meer genoeg steun om aan te blijven. Het is de eerste keer in de Amerikaanse geschiedenis dat een Huis-voorzitter wordt afgezet.

1 uur geleden
Politico: EU wil dit jaar toetredingsgesprekken Oekraïne goedkeuren

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie wil nog dit jaar formeel bekendmaken dat de gesprekken met Oekraïne over toetreding kunnen beginnen. Drie EU-diplomaten zeggen tegen nieuwssite Politico dat de verwachting is dat die aankondiging, een vurige wens van Oekraïne, in december zal komen.

2 uur geleden
Zeker twintig doden bij busongeluk in Noord-Italië

VENETIË (ANP/RTR) - In Noord-Italië is een bus van een viaduct naar beneden gestort. Italiaanse media melden zeker 21 doden, onder wie twee minderjarigen, en twaalf gewonden. Ook zouden er nog zeker vier vermisten zijn. Na het ongeluk ontstond direct een grote brand.

3 uur geleden
McCarthy verliest in VS eerste Huis-stemming, afzetting dichtbij

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse top-Republikein Kevin McCarthy heeft in het Huis van Afgevaardigden een nederlaag geleden. De leden van het Huis hadden de kans om een motie weg te stemmen over het afzetten van McCarthy als voorzitter, maar hebben dat niet gedaan. Daarmee lijkt de afzetting dichtbij. Later op dinsdag wordt over de beslissende motie gestemd.

3 uur geleden
Witte Huis: mogelijk eind aan steun voor Kyiv zonder Huis-akkoord

WASHINGTON (ANP/AFP) - Als de leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden het niet eens worden over verdere financiering van de steun aan Oekraïne, kan die steun na "enkele maanden" opdrogen, zegt het Witte Huis. Meerdere radicale Republikeinen willen dat er niet meer zomaar eindeloos hulp aan Kyiv geleverd wordt.

4 uur geleden
Azerbeidzjan arresteert voormalige leiders Nagorno-Karabach

STEPANAKERT (ANP) - Azerbeidzjan zegt twee voormalige presidenten van de Armeense enclave Nagorno-Karabach te hebben gearresteerd. Het Azerbeidzjaanse staatspersbureau apa meldt dat ze zullen worden vervolgd voor de misdaden die ze jarenlang zouden hebben gepleegd.

6 uur geleden
Polen, Tsjechië en Oostenrijk voeren grenscontroles Slowakije in

WARSCHAU (ANP/RTR) - Polen en Tsjechië voeren tijdelijk grenscontroles bij hun buurland Slowakije in om illegale migratie en smokkelaars tegen te gaan. De maatregel geldt van woensdag tot en met 13 oktober, aldus de landen, maar kan mogelijk nog worden verlengd. Oostenrijk heeft als reactie ook grenscontroles ingevoerd.

7 uur geleden