Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pompeo hekelt veroordeling medewerker Amerikaans consulaat

Pompeo hekelt veroordeling medewerker Amerikaans consulaat

WASHINGTON (ANP) - De veroordeling door een Turkse rechtbank van een lokale werknemer van een Amerikaans consulaat ondermijnt het vertrouwen tussen De Verenigde Staten en Turkije. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo donderdag.

De VS hebben volgens Pompeo "geen geloofwaardig bewijs" gezien ter ondersteuning van de beslissing van de rechtbank. Die veroordeelde Metin Topuz voor het helpen van een terroristische organisatie en legde hem een gevangenisstraf op van acht jaar en negen maanden. "Deze veroordeling ondermijnt het vertrouwen in Turkse instellingen en het kritische vertrouwen dat ten grondslag ligt aan de Turks-Amerikaanse betrekkingen", zei de minister.

De regering van president Erdogan vervolgt sinds een mislukte staatsgreep in 2016 fel een beweging van een oude politieke rivaal, de in Amerika wonende Fethullah Gülen. Erdogan beschuldigt hem ervan achter de mislukte coup te zitten en heeft de beweging als terroristisch bestempeld.

Topuz zou contacten hebben gehad met hoge ambtenaren bij politie en justitie die later lid bleken te zijn van Gülens beweging. Hij werd eerst beschuldigd van spionage en pogingen de regering omver te werpen. Topuz, die al 2,5 jaar vastzit, heeft gezegd dat hij alleen hoge ambtenaren sprak voor zijn werk bij het consulaat.

In Turkije zijn sinds 2016 tienduizenden mensen gevangen gezet, omdat ze banden zouden hebben met de beweging van Gülen. Bij de overheid zijn naar schatting 130.000 mensen ontslagen wegens vermeende banden met de progressieve islamitische filosoof en prediker Gülen. Die ontkent elke betrokkenheid bij de couppoging.

Meer uit Buitenland

Kremlin: nep-Poetin op de radio na hack

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Een radiotoespraak waarin de Russische president Vladimir Poetin zijn landgenoten waarschuwt voor een Oekraïense invasie van Rusland, is nep. Dat zegt het Kremlin, dat hackers verantwoordelijk houdt voor het uitzenden van de speech.

15 minuten geleden
WHO wil Europese coronareispas als model voor rest van de wereld

BRUSSEL (ANP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat het Europese coronareisbewijs delen met de rest van de wereld. Het digitale certificaat heeft zich volgens de WHO en de Europese Unie bewezen tijdens de corona-epidemie. Het zou bij een volgende pandemie veel breder dienst kunnen doen, maar er ook bij kunnen helpen dat bijvoorbeeld vluchtelingen bij hun medische gegevens kunnen.

18 minuten geleden
Britse premier meldt flinke afname illegale migratie

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft een succes geclaimd bij de aanpak van illegale migratie. Hij meldt een afname "van bijna 90 procent" van het aantal Albanese migranten dat in kleine bootjes arriveert in het Verenigd Koninkrijk. Het totale aantal illegale oversteken via het Kanaal zou in enkele maanden tijd met 20 procent zijn verminderd.

2 uur geleden
Wagner-baas: Oekraïne herovert dorp in de buurt van Bachmoet

BACHMOET (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Oekraïense troepen hebben een deel van het dorpje Berchivka ten noorden van de stad Bachmoet heroverd. Dat stelt Jevgeni Prigozjin, de baas van Wagner. Ook Oekraïense autoriteiten zeggen terrein te winnen in de omgeving van Bachmoet.

3 uur geleden
VS geven beelden vrij van incident met oorlogsschepen bij Taiwan

TAIPEI (ANP/RTR) - De Verenigde Staten en China maken elkaar verwijten over een incident met oorlogsschepen uit de twee landen in de Straat van Taiwan. De Amerikaanse marine publiceerde een video met beelden van de "onveilige interactie". Een Chinees schip zou de Amerikaanse torpedobootjager USS Chung-Hoon hebben afgesneden.

3 uur geleden
Oekraïense minister: helft schuilkelders Kyiv onbruikbaar

KYIV (ANP/RTR) - De helft van de schuilkelders in de Oekraïense hoofdstad Kyiv is niet klaar voor gebruik. Dat zegt minister van Strategische Industrieën Oleksandr Kamysjin, op basis van een onderzoek dat werd ingesteld nadat drie Oekraïners om het leven waren gekomen bij een Russische aanval omdat ze geen schuilkelder in konden vluchten.

4 uur geleden
'Beruchtste moordenares' Australië vrij na twijfel over schuld

SYDNEY (ANP/RTR/AFP) - Een Australische vrouw die 20 jaar vastzat voor de dood van haar vier kinderen, heeft gratie gekregen en is vrijgelaten. Uit nieuw onderzoek komt naar voren dat Kathleen Megan Folbigg mogelijk onschuldig is.

5 uur geleden