Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pompeo haalt uit naar China en wil grotere rol Taiwan

Pompeo haalt uit naar China en wil grotere rol Taiwan

WASHINGTON (ANP) - China had de dood kunnen voorkomen van honderdduizenden mensen die overleden tijdens de coronacrisis. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, die de Chinese autoriteiten verweet nog steeds informatie achter te houden. Hij pleitte voor een rol voor Taiwan binnen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Pompeo zei op een persconferentie dat China klokkenluiders de mond snoerde toen het virus de kop opstak. Ook zouden monsters van het virus zijn vernietigd. Die Chinese aanpak had volgens hem grote gevolgen voor de rest van de wereld. "China had de dood van honderdduizenden mensen wereldwijd kunnen voorkomen. China had de wereld een economische malaise kunnen besparen. Ze hadden een keus."

Het is niet de eerste keer dat de minister met dergelijke kritiek komt. De coronacrisis heeft de relatie tussen de VS en China verder onder druk gezet. De Amerikaanse regering, die zelf onder vuur ligt vanwege haar coronabeleid, zegt dat Peking heeft geprobeerd de gezondheidscrisis geheim te houden. Daardoor kon het virus om zich heen grijpen. China spreekt de kritiek tegen en zegt wel transparant te zijn geweest.

Betrouwbare partners

Minister Pompeo zei dat "betrouwbare partners" nodig zijn tijdens dergelijke crises. "Ik roep alle landen op, waaronder die in Europa, om hun steun uit te spreken voor de deelname van Taiwan als waarnemer aan de Algemene Vergadering van de WHO", stelde Pompeo. Hij vroeg topman Tedros van de WHO om Taiwan uit te nodigen voor de volgende bijeenkomst van dat orgaan.

Het verzoek van Pompeo valt naar verwachting slecht in Peking. Dat ziet Taiwan als een afvallige provincie.

Meer uit Buitenland

Poetin met veel ceremonieel onthaald in Vietnam

HANOI (ANP/RTR/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft in Vietnam een hartelijke ontvangst kregen. President To Lam ontving hem in zijn presidentiƫle paleis, waar een militaire erewacht klaarstond.

22 minuten geleden
Poetin heeft zeldzame honden cadeau gekregen van Kim

PYONGYANG (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft tijdens zijn bezoek aan Noord-Korea twee honden cadeau gekregen van leider Kim Jong-un, meldt het Noord-Koreaanse persbureau KCNA. De honden zijn van het lokale en zeldzame ras Pungsan.

1 uur geleden
Amerikaanse pier voor hulpgoederen weer verbonden aan kust Gaza

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Amerikaanse leger heeft een in moeilijkheden verkerende drijvende pier opnieuw aan de kust van de Gazastrook bevestigd. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van Amerikaanse functionarissen. De pier was onlangs tijdelijk verwijderd van de kust om de slechte omstandigheden op zee.

5 uur geleden
Laatste rivaal Rutte maakt zich op om weg naar NAVO vrij te maken

BRUSSEL/BOEKAREST (ANP) - De Roemeense president Klaus Iohannis laat donderdag weten of hij de leiding over de NAVO aan demissionair premier Mark Rutte laat. Als Iohannis zich terugtrekt uit de race - zoals iedereen verwacht - en de Nederlander steunt, staat niets Rutte meer in de weg om NAVO-secretaris-generaal te worden.

7 uur geleden
Stroomvoorziening in Ecuador nagenoeg hersteld

QUITO (ANP/RTR) - In Ecuador komt de stroomvoorziening geleidelijk weer op gang na een landelijke stroomstoring die ongeveer vier uur duurde, meldt minister Roberto Luque van Openbare Werken op X. Inmiddels heeft zo'n 95 procent van de Ecuadoranen weer stroom.

7 uur geleden
Oxfam: meer klimaatvluchtelingen door droogte en overstromingen

DEN HAAG (ANP) - Wereldwijd slaan steeds meer mensen op de vlucht door klimaatgerelateerde rampen, zoals overstromingen en extreme droogte. Volgens een overzicht dat Oxfam Novib donderdag op Wereldvluchtelingendag publiceerde, is het aantal klimaatvluchtelingen in de tien zwaarst getroffen landen meer dan verdubbeld in tien jaar tijd.

10 uur geleden
Heel Ecuador zit zonder stroom

QUITO (ANP/RTR) - Ecuador is getroffen door een landelijke stroomstoring, meldt minister Roberto Luque van Openbare Werken op X. De autoriteiten werken aan een oplossing van het probleem.

10 uur geleden