Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pompeo bezoekt als eerste buitenlandminister VS Golanhoogten

Pompeo bezoekt als eerste buitenlandminister VS Golanhoogten

JERUZALEM (ANP/DPA/RTR/AFP) - Mike Pompeo heeft als eerste Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken een bezoek gebracht aan de door Israël bezette Golanhoogten. Hij bracht eerder op de dag ook al een omstreden bezoek aan een Israëlische nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. Palestijnen reageerden daar woedend op.

Israël veroverde de strategisch belangrijke Golanhoogten bij Syrië in 1967, tijdens de Zesdaagse Oorlog. De VS erkenden vorig jaar de Israëlische soevereiniteit over dat gebied. Dat lag internationaal erg gevoelig. Pompeo noemde die Amerikaanse verklaring donderdag "simpelweg een erkenning van de realiteit".

Pompeo haalde tijdens zijn bezoek uit naar westerse opiniemakers die volgens hem oproepen de Golanhoogten terug te geven aan Syrië. "Bedenk je wat voor gevaar het Westen en Israël zouden lopen als Assad dit gebied in handen zou hebben", zei de minister, die verwees naar de Syrische leider Bashar al-Assad. "Dit maakt deel uit van Israël", zei hij ook.

Sterke bewoordingen

Syrië veroordeelt het bezoek van de Amerikaan in de "sterkste bewoordingen", aldus staatsmedia. De regering in Damascus riep de internationale gemeenschap en de Verenigde Naties op een veroordeling uit te spreken tegen het "provocerende" bezoek dat in strijd zou zijn met internationale resoluties.

De regering van de Amerikaanse president Donald Trump staat bekend als een belangrijke bondgenoot van de regering van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Die bedankte de bezoekende minister voor zijn "niet aflatende steun" voor Israël. Pompeo heeft voor zover bekend geen ontmoetingen op de agenda staan met Palestijnse leiders.

Isolatie

De minister sprak zich tijdens het bezoek ook uit tegen pogingen om Israël economisch en diplomatiek te isoleren. Hij omschreef de zogeheten BDS-beweging als "antisemitisch". Die afkorting staat voor 'Boycott, Divestment and Sanctions': Boycotten, Desinvesteringen en Sancties.

"Ik wil dat jullie weten dat we onmiddellijk stappen zullen zetten om organisaties te identificeren die zich bezighouden met hatelijk BDS-gedrag", zei Pompeo. "We zullen dan de steun van de Amerikaanse overheid intrekken."

Meer uit Buitenland

Zes ontvoerde Mexicaanse tieners dood teruggevonden

MEXICO-STAD (ANP/AFP) - Zes lichamen die in Noord-Mexico zijn gevonden, blijken van de tieners die zondag na een feestje waren ontvoerd. Een zevende slachtoffer is levend maar gewond aangetroffen.

1 uur geleden
EU-landen laten kans op doorbraak voor migratiebeleid liggen

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben een lonkende doorbraak over de Europese regels voor migratiecrises donderdag nog niet waargemaakt. Het compleet nieuwe Europees migratiebeleid waarvan die regels een sleutelonderdeel zijn, blijft daardoor nog in de waagschaal. Na een ommezwaai van Duitsland leek een akkoord voor het grijpen. Maar nu aarzelt, in ieder geval, Italië.

2 uur geleden
Azerbeidzjan wil honderden Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken

STEPANAKERT (ANP/RTR) - Azerbeidzjan wil "enkele honderden" Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken vanwege gepleegde misdaden. Elin Suleymanov, de Azerbeidzjaanse ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, zegt dat zij zullen worden berecht volgens de wetten van Azerbeidzjan.

6 uur geleden
Grote explosie Oezbekistan zorgt voor 1 dode en ruim 160 gewonden

TASJKENT (ANP/DPA) - Bij een grote ontploffing in Oezbekistan zijn 162 mensen gewond geraakt. De explosie in een magazijn in de hoofdstad Tasjkent was tot op kilometers te horen en zorgde ervoor dat vele ramen sprongen in woonwijken van de stad. Een tiener overleefde het niet doordat een raamkozijn op hem terecht kwam.

8 uur geleden
Britse politie onderzoekt kappen van 'iconische' boom

HENSHAW (ANP) - De Britse politie heeft een onderzoek geopend naar een beroemde boom in Noord-Engeland die in de nacht van woensdag op donderdag opzettelijk lijkt te zijn gekapt. Een 16-jarige jongen is opgepakt in verband met het incident, maar het is nog niet bekend wat hij heeft gedaan. Het is volgens Britse media "een van de meest gefotografeerde bomen van het land". Veel mensen uit de regio zeggen kapot te zijn van het nieuws.

9 uur geleden
Media: Poetin ontmoet bondgenoot Kadyrov na rel om mishandelvideo

MOSKOU (ANP/RTR) - President Vladimir Poetin heeft volgens een Russische journalist een ontmoeting gehad met een van zijn belangrijkste bondgenoten, de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov. De bijeenkomst volgt op aanhoudende speculatie over de gezondheid van Kadyrov en een recente rel over een filmpje waarin zijn jonge zoon een gevangene mishandelt. Het Kremlin wilde daar eerder niet op reageren.

9 uur geleden
Honderden mensen geëvacueerd in Griekenland wegens storm Elias

VOLOS (ANP/AFP/DPA) - Zes weken na de dodelijke overstromingen in Griekenland hebben de hulpdiensten opnieuw vele tientallen mensen moeten evacueren. Rond de centrale stad Volos zijn 250 mensen naar een veilige plek geholpen. Nabij het eiland Evia stortte een helikopter neer.

9 uur geleden