Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pompeo: bevel aanslag op Navalni waarschijnlijk van hogerhand

Pompeo: bevel aanslag op Navalni waarschijnlijk van hogerhand

WASHINGTON (ANP) - De vergiftiging van de Russische Kremlincriticus en oppositieleider Aleksej Navalni heeft waarschijnlijk plaatsgevonden op bevel van hoge functionarissen in Moskou. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo woensdag gesteld. Diens baas, president Donald Trump, zei vorige week vrijdag juist dat hij nog geen bewijs heeft gezien dat Navalni is vergiftigd.

"Ik denk dat mensen over de hele wereld deze activiteit zien voor wat die is", aldus Pompeo in een radio-interview. "En als mensen zien dat er gepoogd wordt een dissident te vergiftigen, en erkend wordt dat er een aanzienlijke kans is dat dit van hoge Russische functionarissen komt, is dit niet goed voor het Russische volk, denk ik."

De minister benadrukte dat de Verenigde Staten en Europese landen willen dat Rusland de schuldigen verantwoordelijk houdt en zei dat de VS ook onderzoek zullen doen om erachter te komen wie de daders zijn. "Dat is iets waar we naar zullen kijken. We gaan het evalueren en verzekeren dat we er alles aan doen om de kans kleiner te maken dat dit nog eens gebeurt."

Aleksej Navalni werd op 20 augustus onwel aan boord van een vlucht van Tomsk naar Moskou. Na enkele dagen getouwtrek gaven Russische artsen toestemming voor een ambulancevlucht naar Berlijn, waar Navalni in het Charité-ziekenhuis werd opgenomen voor behandeling. Duits onderzoek heeft uitgewezen dat Navalni is vergiftigd met een zenuwgas uit de novitsjok-groep, hetgeen wijst naar Rusland. De Russische autoriteiten ontkennen iets te maken te hebben gehad met de aanslag op Navalni.

Meer uit Buitenland

Biden kondigt steunpakket Oekraïne aan van 325 miljoen dollar

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdag een militair hulppakket aangekondigd voor Oekraïne ter waarde van 325 miljoen dollar (bijna 305 miljoen euro). Dat deed hij na een ontmoeting met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelenksy, die liet weten dat het pakket "precies is wat onze soldaten op dit moment nodig hebben."

47 minuten geleden
Biden komt met nieuw militair steunpakket voor Oekraïne

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat donderdag een nieuw militair hulppakket voor Oekraïne aankondigen. Het nieuwe pakket zal onder meer luchtverdedigingssystemen bevatten, zei de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis Jake Sullivan.

5 uur geleden
Erdogan kan zich niet vinden in 'negativisme' over Poetin

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat andere wereldleiders overdreven negatief staan tegenover zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. "Ik vind dat geen goede houding. Want Rusland is geen gewoon land", zei het Turkse staatshoofd in New York tegen verslaggevers uit zijn land.

5 uur geleden
President Polen: misverstand over wapenleveringen voor Oekraïne

WARSCHAU (ANP/AFP) - De opmerkingen van de Poolse premier Morawiecki over het niet langer bewapenen van Oekraïne zijn verkeerd opgevat. Dat zegt althans de president van Polen, Andrzej Duda. Mateusz Morawiecki's "woorden werden op de slechtst mogelijke manier geïnterpreteerd. Naar mijn mening bedoelde de premier dat we de nieuwe wapens die we momenteel kopen niet naar Oekraïne zullen overbrengen omdat we het Poolse leger moderniseren".

5 uur geleden
Bronnen: VS overwegen defensieverdragen met Saudi-Arabië en Israël

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten overwegen het sluiten van verdedigingsverdragen met Israël en Saudi-Arabië. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg. Zo moet een grote stap worden gezet richting het normaliseren van de diplomatieke relatie tussen de twee landen, die behoren tot de belangrijkste Amerikaanse bondgenoten in het Midden-Oosten.

6 uur geleden
Armeense premier: Rusland faalt in vredestaak

JEREVAN (ANP/AFP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian heeft kritiek op de Russische vredesmacht die in de regio Nagorno-Karabach is gestationeerd. Hij verwijt de Russen dat ze er niet in zijn geslaagd een Azerbeidzjaans offensief af te wenden.

7 uur geleden
Zelensky in Washington: we verliezen de oorlog zonder hulp VS

WASHINGTON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft tijdens een besloten bijeenkomst in Washington gezegd dat het wegvallen van Amerikaanse steun aan zijn land grote gevolgen kan hebben. De Democratische fractievoorzitter in de Senaat Chuck Schumer zei volgens Amerikaanse media dat de Oekraïense leider met een grimmige waarschuwing kwam: "Als we de hulp niet krijgen, verliezen we de oorlog."

7 uur geleden