Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politievakbond: korte werkonderbreking voor coronapersconferentie

Politievakbond: korte werkonderbreking voor coronapersconferentie

DEN HAAG (ANP) - De politie is van plan vrijdagavond, voorafgaand aan de nieuwe coronapersconferentie, in Den Haag het werk korte tijd neer te leggen. "De politiebonden roepen de dienstdoende collega’s op om voorafgaand aan hun inzetbriefing van de komende coronapersconferentie bijeen te komen voor een vakbondsbijeenkomst", laten de bonden donderdag weten.

Tijdens deze bijeenkomst van maximaal een uur worden de agenten bijgepraat over het gesprek met de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, waarin de bonden "harde toezegging op een aantal thema’s" hebben geëist. Voor 6 februari moet daar een reactie op komen van het kabinet. "Op basis van deze reactie worden verdere besluiten genomen over de voortgang van het actietraject."

De politie voert momenteel actie uit protest tegen de "veel te hoge werk- en roosterdruk waaraan politiemedewerkers nu al jaren blootgesteld worden", aldus de bonden. Eerder is het werk al neergelegd bij de Vreemdelingenpolitie in Ter Apel. Begin dit jaar werd het werk enkele uren neergelegd voorafgaand aan een demonstratie op het Museumplein in Amsterdam. De ME ging daarna tijdens het protest wel aan het werk, de coronademonstratie liep flink uit de hand en veel mensen werden aangehouden.

Rumoer

De huidige lockdown vanwege de coronamaatregelen loopt tot en met vrijdag. Op die dag is er hoogstwaarschijnlijk een nieuwe persconferentie, hoewel dat nog niet officieel bevestigd is. Tijdens de afgelopen persconferenties, die worden gehouden in het ministerie van Justitie en Veiligheid op de Turfmarkt in Den Haag, is het vaak rumoerig. Tegenstanders van het beleid maken op luide wijze hun ongenoegen kenbaar, de politie heeft al geregeld flink moeten ingrijpen.

De werkonderbreking van vrijdag maakt deel uit van de estafetteactie Wake-up call 2022. Daarmee willen de politiebonden aandacht vragen voor de capaciteitsproblemen bij de politie. Volgens de bonden had "verstandig politiek beleid" de huidige hoge werkdruk en "chronische onderbezetting" kunnen voorkomen.

Tijdens het coronaprotest in Amsterdam op 2 januari werd de politie bijgestaan door de Koninklijke Marechaussee. De bonden hebben de marechaussee gevraagd vanaf nu "geen politiewerk over te nemen tijdens de werkonderbrekingsacties in aanloop naar een betere politie-cao". Volgens hen ontstaat op die manier de indruk dat de marechaussee ingezet wordt ter vervanging van actievoerende politiemensen. "Dit doet afbreuk aan de kracht van onze acties."

Meer uit Binnenland

Onderzoek: supermarkten gooien minder voedsel weg

WAGENINGEN (ANP) - Supermarkten gooien minder eten en drinken weg. Ongeveer 1,4 procent van al het voedsel in de schappen komt niet bij de consument terecht. De verspilling daalt, constateren onderzoekers van de universiteit in Wageningen.

12 minuten geleden
Burgemeester Westerwolde: gemeenten moeten nu in actie komen

WESTERWOLDE (ANP) - Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is, wil dat politiek Den Haag gemeenten oproept om meer opvangplekken voor statushouders vrij te maken. "De gedachte is bijna onbestaanbaar dat politieke leiders hun bestuurders niet oproepen om in beweging te komen, dat is wat nu nodig is", zegt hij op NPO Radio 1.

26 minuten geleden
Deskundigen: tbs voor Vlijmense leraar in zedenzaak

DEN BOSCH (ANP) - Gedragsdeskundigen die basisschoolleraar Bas G. hebben onderzocht, vinden dat hem tbs met dwangverpleging moet worden opgelegd. De man wordt verdacht van een forse lijst zedenmisdrijven, waarvan veelal jonge tieners, maar ook aanmerkelijk jongere kinderen het slachtoffer zouden zijn geworden. G. was ruim twintig jaar leraar op een school in Vlijmen. Maandag stond hij terecht voor de rechtbank in Den Bosch.

59 minuten geleden
PBL-klimaatonderzoek: ruim onder 2 graden opwarming is haalbaar

DUBAI (ANP) - Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) ziet een weg om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden, maar daar zitten behoorlijk wat mitsen en maren aan vast. Als álle landen die beloofd hebben uiteindelijk klimaatneutraal te worden, ook daadwerkelijk die belofte nakomen, dan is het haalbaar, heeft het PBL berekend in een maandag gepubliceerd rapport. Uitvoering van die plannen ontbreekt echter nog, vertelt onderzoeker Detlef van Vuuren van het PBL op de klimaattop in Dubai.

1 uur geleden
Man vast voor diefstal iPhones ter waarde van 1,7 miljoen euro

SCHIPHOL (ANP) - In de omgeving van Delft (Zuid-Holland) is vorige week woensdag een 64-jarige man aangehouden die iPhones ter waarde van 1,7 miljoen euro zou hebben gestolen op Schiphol. Hij werd aangehouden nadat er dinsdag beelden bij het tv-programma Opsporing Verzocht werden getoond, meldt de Koninklijke Marechaussee maandag. Het zou gaan om een vrachtwagenchauffeur die de lading zou hebben ontvreemd.

1 uur geleden
Inspectie: risico's door te lange wachttijden Veilig Thuis

UTRECHT (ANP) - De wachttijden bij Veilig Thuis, de advies- en meldpunten voor huiselijk geweld en kindermishandeling, blijven te lang, zegt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). "Het lukt geen van de 25 regionale Veilig Thuis-organisaties om hun taken binnen de wettelijke termijnen uit te voeren", aldus de organisatie. De toestand levert risico's op, onder meer doordat het langer duurt tot er passende hulp komt voor wie dat uiteindelijk nodig blijkt te hebben.

1 uur geleden
Rode Kruis: douches in Ter Apel bijna klaar voor gebruik

DEN HAAG (ANP) - De douchecabines die het Rode Kruis heeft geplaatst voor asielzoekers in Ter Apel zijn bijna klaar voor gebruik. Volgens een woordvoerster moeten ze alleen nog worden aangesloten op de afvoer. De hulporganisatie is afgelopen weekend ingezet om basisvoorzieningen te leveren op het terrein van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Op die manier moet het verblijf in het aanmeldcentrum "iets menswaardiger" worden.

1 uur geleden