
Politievakbond: korte werkonderbreking voor coronapersconferentie
DEN HAAG (ANP) - De politie is van plan vrijdagavond, voorafgaand aan de nieuwe coronapersconferentie, in Den Haag het werk korte tijd neer te leggen. "De politiebonden roepen de dienstdoende collega’s op om voorafgaand aan hun inzetbriefing van de komende coronapersconferentie bijeen te komen voor een vakbondsbijeenkomst", laten de bonden donderdag weten.
Tijdens deze bijeenkomst van maximaal een uur worden de agenten bijgepraat over het gesprek met de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, waarin de bonden "harde toezegging op een aantal thema’s" hebben geëist. Voor 6 februari moet daar een reactie op komen van het kabinet. "Op basis van deze reactie worden verdere besluiten genomen over de voortgang van het actietraject."
De politie voert momenteel actie uit protest tegen de "veel te hoge werk- en roosterdruk waaraan politiemedewerkers nu al jaren blootgesteld worden", aldus de bonden. Eerder is het werk al neergelegd bij de Vreemdelingenpolitie in Ter Apel. Begin dit jaar werd het werk enkele uren neergelegd voorafgaand aan een demonstratie op het Museumplein in Amsterdam. De ME ging daarna tijdens het protest wel aan het werk, de coronademonstratie liep flink uit de hand en veel mensen werden aangehouden.
Rumoer
De huidige lockdown vanwege de coronamaatregelen loopt tot en met vrijdag. Op die dag is er hoogstwaarschijnlijk een nieuwe persconferentie, hoewel dat nog niet officieel bevestigd is. Tijdens de afgelopen persconferenties, die worden gehouden in het ministerie van Justitie en Veiligheid op de Turfmarkt in Den Haag, is het vaak rumoerig. Tegenstanders van het beleid maken op luide wijze hun ongenoegen kenbaar, de politie heeft al geregeld flink moeten ingrijpen.
De werkonderbreking van vrijdag maakt deel uit van de estafetteactie Wake-up call 2022. Daarmee willen de politiebonden aandacht vragen voor de capaciteitsproblemen bij de politie. Volgens de bonden had "verstandig politiek beleid" de huidige hoge werkdruk en "chronische onderbezetting" kunnen voorkomen.
Tijdens het coronaprotest in Amsterdam op 2 januari werd de politie bijgestaan door de Koninklijke Marechaussee. De bonden hebben de marechaussee gevraagd vanaf nu "geen politiewerk over te nemen tijdens de werkonderbrekingsacties in aanloop naar een betere politie-cao". Volgens hen ontstaat op die manier de indruk dat de marechaussee ingezet wordt ter vervanging van actievoerende politiemensen. "Dit doet afbreuk aan de kracht van onze acties."
Meer uit Binnenland
ZEIST (ANP) - Veertien soorten vogels legden 77 eieren voor de camera's van Beleef de Lente, waarmee mensen in vogelnesten door het hele land kunnen kijken. Dat zijn meer eieren dan ooit, meldt Vogelbescherming Nederland dinsdag. In totaal kwamen er 71 kuikens uit, die het nest allemaal hebben verlaten.
27 minuten geledenNIJMEGEN (ANP) - De NS en Arriva zetten ook dit jaar in de dagen rond de Nijmeegse Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten extra treinen in van en naar Nijmegen. In de vroege ochtend rijdt de NS met extra treinen vanuit Den Bosch, Utrecht Centraal en Zwolle, zodat wandelaars op tijd aan de start kunnen verschijnen. Overdag, 's avonds en in de nacht rijden er de hele week extra en langere treinen van en naar Nijmegen.
41 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Er moet meer worden gedaan om stemmen makkelijker te maken voor gevangenen, vindt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Nu gebeurt er nog te weinig voor deze groep. "Daarmee gaan veel stemmen verloren", concludeert de raad.
57 minuten geledenLEEUWARDEN (ANP) - De schipper van watertaxi Stormloper kan zich de aanvaring met de snelboot Tiger op de Waddenzee niet herinneren. Hij lijdt aan een vorm van geheugenverlies. Dit bleek dinsdag bij de start van de strafzaak over de dodelijke aanvaring op de Waddenzee op 21 oktober 2022, die vier opvarenden het leven kostte.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Amsterdam en Haarlem gaan nieuwe kunstgrassportvelden aanleggen die toekomstbestendig zijn. De velden worden zo gemaakt dat de bespelers minder last hebben van hitte. Onder de velden wordt regenwater opgeslagen dat in droge periodes kan worden gebruikt om bij warm weer de velden te koelen. Kunstgrasvelden kunnen in de zomer extreem warm worden, tot wel 70 graden, en regenbuien worden steeds intenser en langduriger.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Kinderen op de basisschool leren het meest wanneer hun leerkracht langdurig in dienst is van de school. Als er veel verloop is, is dat juist fnuikend voor de kinderen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland is de afgelopen jaren in rap tempo meer gaan investeren in klimaatvriendelijke technieken, van elektrische auto's tot zonnepanelen en van warmtepompen tot verzwaring van het elektriciteitsnetwerk. In 2023 telden al deze investeringen volgens het CBS op tot bijna 41 miljard euro. Daarmee bedraagt de toename bijna 80 procent ten opzichte van 2019, exclusief inflatie.
4 uur geleden