Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politieke partijen geven steeds meer uit aan onlineadvertenties

Politieke partijen geven steeds meer uit aan onlineadvertenties

DEN HAAG (ANP) - Politieke partijen voeren online flink campagne in de aanloop naar de verkiezingen en zij gaven afgelopen week wederom meer uit aan advertenties op Facebook, Instagram, Google en YouTube. De vijftien partijen die volgens de Peilingwijzer kans maken op minstens een zetel, gaven samen bij benadering 465.000 euro uit. Het CDA is wederom met afstand de grootste onlineadverteerder. Dat blijkt uit rapporten van Facebook en Google.

De onderzochte politieke partijen gaven in de zeven dagen vanaf zondag 28 februari de helft meer uit dan een week eerder. Hierbij is gekeken naar advertenties van zowel de landelijke als regionale afdelingen van politieke partijen, alsook van kandidaten en gelieerde organisaties, zoals jongerenafdelingen.

Het CDA gaf met 158.000 euro het meest uit, gevolgd door D66 (90.000 euro), GroenLinks (48.000 euro), PvdA (33.000 euro) en SP (32.000 euro). D66 gaf een kwart meer uit dan een week eerder en Partij voor de Dieren ruim vier keer meer, namelijk zo'n 10.000 euro.

Televisiedebat

De partijen die meededen aan het eerste grote televisiedebat op RTL 4 kijken hier in korte fragmenten elk zo op hun eigen manier op terug op Facebook en Instagram. Zo licht het CDA een fragment uit waarin lijsttrekker Wopke Hoekstra tegen Mark Rutte zegt dat de VVD-leider de afgelopen jaren het hardst heeft gevochten voor de 'slechtste onderwerpen', doelend op het leenstelsel, belastingverlaging voor grote bedrijven en flexcontracten. De VVD haalt fragmenten naar boven waarin Rutte het coronabeleid verdedigt, onder meer in reactie op PVV-leider Geert Wilders.

De laatstgenoemde partij wordt ook aangesproken door D66. Die adverteert met een fragment uit het genoemde televisiedebat waarin lijsttrekker Sigrid Kaag de PVV-voorman verwijt 'discriminerende politiek' te voeren. Ook het fragment waarin Kaag ingaat op haar plan over test- en vaccinatiebewijzen wordt door haar partij onder de aandacht gebracht.

Sociale media

GroenLinks stipt het onderwerp discriminatie eveneens aan, met een fragment waarin Jesse Klaver tijdens het RTL-debat zegt dat mensen met een buitenlandse achternaam 'structureel worden achtergesteld'. Een andere advertentie gaat over Klavers pleidooi voor meer politieke samenwerking tijdens de coronacrisis. De SP belicht in een advertentie het fragment waarin partijleider Lilian Marijnissen Rutte bevraagt over een mogelijke locatie van een nieuwe kerncentrale, waarop hij Groningen oppert. Daar is de VVD-leider inmiddels na kritiek van teruggekomen.

De PVV geeft wederom niets uit aan onlineadvertenties, maar is wel zeer actief op sociale media. Zo volgen 400.000 mensen de Facebookpagina van Wilders en plaatst hij daar dagelijks berichten. Die gaan vaak over zijn kritiek op het coronabeleid, maar ook bijvoorbeeld over zijn standpunten over migratie en de islam.

Meer uit Politiek

Enquêtecommissie haalt opnieuw fel uit naar Raad van State

DEN HAAG (ANP) - De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State krijgt er ook in het debat over de parlementaire enquête naar het fraudebeleid van de overheid stevig van langs. De enquêtecommissie vindt het "ernstig" dat de hoogste bestuursrechter nog altijd weigert zijn eigen rol in het toeslagenschandaal volledig te erkennen, zegt commissievoorzitter Michiel van Nispen.

16 minuten geleden
Enquêtecommissie stelt PVV gerust: fraude moet worden aangepakt

DEN HAAG (ANP) - Gesjoemel met toeslagen of uitkeringen moet worden aangepakt, vindt ook de parlementaire-enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht. De commissie oordeelde zeer kritisch, maar heeft "op geen enkele wijze" willen zeggen dat fraude meevalt of "moet kunnen", benadrukt voorzitter Michiel van Nispen op vragen daarover van de PVV.

40 minuten geleden
Enquêtecommissie: overheid discrimineerde op afkomst én inkomen

DEN HAAG (ANP) - De overheid discrimineerde in haar achteraf onrechtmatig verklaarde fraudeaanpak op zowel afkomst als inkomen. Dat is volgens de parlementaire enquêtecommissie die hier onderzoek naar deed overduidelijk. "Was er nou sprake van discriminatie? Laat ik heel duidelijk zijn: ja", zei commissievoorzitter Michiel van Nispen op vragen van de Tweede Kamer.

57 minuten geleden
Pro-Palestijnse demonstranten onderbreken fraudedebat nogmaals

DEN HAAG (ANP) - Pro-Palestijnse actievoerders hebben donderdag voor de tweede keer hetzelfde debat over de parlementaire enquête over doorgeslagen fraudebeleid onderbroken. Ze riepen "free, free Palestine" en "from the river to the sea" vanaf de publieke tribune, waar ook slachtoffers van de toeslagenaffaire het debat volgen. Vervolgens heeft de beveiliging drie mensen uit de zaal verwijderd.

1 uur geleden
Minister Paul berispt Amsterdamse basisschool om wanbeheer

DEN HAAG (ANP) - Basisschool Klein Amsterdam moet onmiddellijk orde op zaken stellen anders dreigen maatregelen, zegt onderwijsminister Mariëlle Paul. De school in de hoofdstad doet volgens de demissionair bewindsvrouw aan wanbeheer en heeft de onderwijskwaliteit niet op orde. Het bestuur heeft een aanwijzing gekregen, het zwaarste juridische instrument dat de minister kan inzetten. De bekostiging kan worden stopgezet als de school niet snel verbetering laat zien.

1 uur geleden
Aangifte en pandverbod voor pro-Palestijnse demonstranten Kamer

DEN HAAG (ANP) - Kamervoorzitter Martin Bosma gaat aangifte doen tegen de pro-Palestijnse demonstranten die donderdagochtend actievoerden op de publieke tribune en in de centrale hal van de Tweede Kamer. Ze krijgen ook een pandverbod, laat de woordvoerder van Bosma desgevraagd weten. Het gaat volgens hem om in totaal vijftien actievoerders.

1 uur geleden
Commissievoorzitter: trage toeslagencompensatie voedt wantrouwen

DEN HAAG (ANP) - De stroperige en vastlopende compensatie van de tienduizenden gedupeerden in het toeslagenschandaal "leidt tot extra veel onvrede en wantrouwen". Dat heeft SP-Kamerlid Michiel van Nispen gezegd als voorzitter van de parlementaire-enquêtecommissie die het ontspoorde fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht.

2 uur geleden