Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politiek worstelt met weigeren geld Indische en Molukse weduwen

Politiek worstelt met weigeren geld Indische en Molukse weduwen

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de Tweede Kamer vindt het onverteerbaar dat het kabinet niet met een financiële regeling komt voor Indische en Molukse weduwen van ambtenaren of militairen die tijdens de Japanse bezetting in dienst waren van het Nederlands-Indisch gouvernement. Na een af en toe emotioneel debat, vooral voor mensen op de publieke tribune, kondigde SP-Kamerlid Maarten Hijink aan zelf snel met een voorstel te komen.

Naast SP snappen ook onder meer PvdA, GroenLinks, PVV, Groep Van Haga en coalitiepartij D66 niet dat er voor deze beperkte groep mensen geen financiële regeling kan komen. Ook CDA en VVD hebben er moeite mee, maar staan desondanks achter het besluit van staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) om geen nieuwe 'Backpay-regeling' te maken.

Bij het instellen van die regeling van 2015 was bepaald dat die de laatste zou zijn die gericht was op individueel rechtsherstel. Sindsdien ligt de nadruk op collectieve erkenning voor de gehele Indische en Molukse gemeenschap.

Worsteling

Van Ooijen deelt de worsteling van de Kamer, maar volgens hem is er geen enkele regeling mogelijk die meer goed dan kwaad doet. Er vallen altijd mensen buiten de boot, zei hij in het debat met de Kamer. Volgens de staatssecretaris heeft hij echt alle mogelijkheden bekeken. Hij vreest zelfs dat er verwachtingen worden gewekt die niet waargemaakt kunnen worden, waardoor de onvrede, pijn en het verdriet niet worden weggenomen maar juist erger worden, betoogde Van Ooijen.

Ook het voorstel van D66-Kamerlid Wieke Paulusma om met "omgekeerde bewijslast" te werken, is volgens de staatssecretaris niet mogelijk. Paulusma doelde daarbij op de aanpak van de aardbevingsschade in Groningen. Aanvankelijk moesten getroffen Groningers zelf bewijzen dat de schade aan hun huis door een aardbeving was veroorzaakt. Nu moet de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) bewijzen dat de schade niet door een aardbeving is veroorzaakt. In dit geval zouden Indische en Molukse weduwen zich bij de overheid kunnen melden en zou die alleen een financiële regeling kunnen weigeren als de overheid kan aantonen dat deze nabestaande niet tot de specifieke doelgroep behoort.

Meer uit Politiek

Minister Van der Wal: Nederland was nooit fan van EU-natuurwet

DEN HAAG (ANP) - Het was andere EU-landen al veel langer duidelijk dat Nederland bepaald geen fan was van de natuurherstelwet, zegt demissionair minister Christianne van der Wal tegen de Tweede Kamer. Het demissionaire kabinet kondigde recent aan na een oproep van de Kamer tegen de wet te stemmen, terwijl het eerst nog van plan was de verordening te steunen. Dat voornemen was mede ingegeven door strategische overwegingen, aldus de bewindsvrouw.

27 minuten geleden
Kabinet wil minder bagageafhandelbedrijven op Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Het aantal bedrijven dat bagage afhandelt op Schiphol moet worden verlaagd, heeft demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) besloten. Het besluit zou een nieuwe kofferberg zoals in het chaotische jaar 2022 moeten helpen voorkomen.

1 uur geleden
Informateurs kijken terug op week met gesprekken in goede sfeer

DEN HAAG (ANP) - De informateurs kijken terug op een week met formatiegesprekken in goede sfeer. Donderdag hebben zij samen met onderhandelaars van PVV, VVD, NSC en BBB twaalf uiteenlopende organisaties ontvangen die in hun werk merken hoe beleid uitpakt, waaronder Agractie, de Raad van State en de Pensioenfederatie. De formerende partijen hebben volgens de informateurs laten merken dat zij veel met zulke organisaties willen samenwerken om zo het vertrouwen in de overheid te herstellen.

2 uur geleden
Kabinet wil dat douane vaker informatie kan delen voor onderzoek

DEN HAAG (ANP) - De douane moet vaker gegevens kunnen delen met politie, marechaussee, de FIOD en de FIU (meldpunt voor ongebruikelijke geldtransacties), vindt verantwoordelijk demissionair staatssecretaris van Financiën Aukje de Vries. Dit is volgens haar van belang in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit en andere illegale activiteiten. De staatssecretaris komt met een wetsvoorstel om dit te regelen.

3 uur geleden
Incassobureaus moeten vanaf april voldoen aan strengere regels

DEN HAAG (ANP) - Incassobureaus moeten met ingang van april voldoen aan veel strengere regels die moeten zorgen voor minder schuldproblemen, meldt de Inspectie Justitie en Veiligheid. Een nieuwe wet verbiedt incassobureaus dan bijvoorbeeld mensen onder druk te zetten. De bureaus worden bovendien verplicht zich te registreren in een openbaar register.

3 uur geleden
Rekenkamer: overheid doet zichzelf tekort in groot CO2-project

DEN HAAG (ANP) - Vooral de industrie kan financieel profiteren van het grote CO2-opslagproject Porthos, terwijl de overheid de grootste risico's draagt. Daarmee doet de overheid "zichzelf tekort", oordeelt de Algemene Rekenkamer in een onderzoek. "Een evenwichtiger verdeling van baten en risico's" bij toekomstige projecten "verdient meer aandacht", vinden de onderzoekers.

4 uur geleden
Bestuur Kamer breidt mogelijkheden om Kamerleden te straffen uit

DEN HAAG (ANP) - Het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer stelt voor de mogelijkheden uit te breiden om Kamerleden te straffen als zij de gedragscode overtreden, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van RTL Nieuws. Het is nu al mogelijk om parlementariërs maximaal één maand te schorsen. Daar komen onder meer de opties bij om een Kamerlid voorwaardelijk te schorsen of de toegang tot debatten van een specifieke commissie tijdelijk te ontzeggen. Over het voorstel moet nog worden gedebatteerd en gestemd.

5 uur geleden