
Politiek gevoelige verhoren toeslagenaffaire van start
DEN HAAG (ANP) - Vanaf maandag worden twee weken lang getuigen, onder wie premier Mark Rutte, onder ede gehoord over de affaire met de kinderopvangtoeslag. In een verkorte versie van een parlementaire enquête probeert een commissie van Kamerleden te achterhalen hoe de ontspoorde fraudejacht, die voor een aantal gedupeerden dramatische gevolgen had, heeft kunnen gebeuren.
Op de eerste dag van de verhoren wordt advocaat Eva González Pérez gehoord, die veel gedupeerde ouders bijstaat. Ook komt voormalig Belastingdienst-directeur Hans Blokpoel aan het woord. De komende twee weken worden naast Rutte ook oud-minister van Sociale Zaken en huidig PvdA-leider Lodewijk Asscher en minister van Economische Zaken Eric Wiebes onder ede gehoord, net als ministers Tamara van Ark en Wopke Hoekstra. Oud-staatssecretarissen Menno Snel en Frans Weekers komen ook aan het woord evenals vele voormalig en huidige topambtenaren.
De toeslagenaffaire is een politiek gevoelige zaak waarover nog steeds nieuwe informatie naar buiten komt. Snel viel over de afhandeling van de affaire, die duizenden ouders heeft geraakt. Zij werden onterecht als fraudeur bestempeld in onderzoek naar misbruik met de kinderopvangtoeslag. Ze moesten enorme bedragen terugbetalen en kwamen hierdoor vaak in grote financiële problemen. De keiharde fraudeaanpak kwam vlak na de Bulgarenfraude (met toeslagen door een groep Bulgaarse arbeidsmigranten), maar is volgens velen ook een gevolg van grotere problemen bij de Belastingdienst.
De commissie wil ook weten welke politici hiervan af wisten en wie hiervoor verantwoordelijk is geweest. Daarom wordt in politiek Den Haag vooral met spanning gekeken naar de verhoren van Rutte en Asscher.
Meer uit Politiek
ARNHEM (ANP) - De Provinciale Staten van Gelderland hopen dat Henri Lenferink als waarnemend commissaris van de Koning de rust terugbrengt op het provinciehuis in Arnhem. Lenferink neemt de komende maanden de taken over van John Berends, die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag en vorige week besloot zijn functie tijdelijk neer te leggen om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Leden van D66 hebben voormalig Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy gekozen als lijsttrekker bij de Europese verkiezingen van volgend jaar juni. Hij versloeg onder anderen Tweede Kamerlid Salima Belhaj en Samira Rafaela die al voor de partij in het Europees Parlement zit.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Na twee dagen debat over de spreidingswet voor asielzoekers is het nog niet zeker of de wet door de Tweede Kamer wordt aangenomen. Dat komt onder meer omdat BBB haar steun heeft ingetrokken voor een belangrijk amendement dat de wet eenvoudiger en beter werkbaar moet maken.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Huurders kunnen weliswaar een forse stijging van hun maandelijkse huur verwachten, maar alsnog zijn zij beter af dan eerder, zegt demissionair woonminister Hugo de Jonge. Dinsdag meldde zijn ministerie dat de huurprijzen bij een wooncorporatie tot wel 5,8 procent kunnen stijgen. Maar andere maatregelen die het kabinet neemt, compenseren die stijging weer, aldus De Jonge. Bovendien komen corporaties in de problemen als de huren worden bevroren, rekent de minister voor.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Toen het kabinet in 2010 besloot om kinderopvangtoeslag terug te vorderen als een ouder hier geen recht op bleek te hebben, is "niet geïnformeerd" wat daarvan de gevolgen zouden zijn, blijkt uit het verhoor van topambtenaar Christianne Mattijssen. Als bijvoorbeeld een ouder de eigen bijdrage (een relatief klein bedrag) niet betaalde, moesten er vele duizenden euro's aan voorgeschoten toeslag worden terugbetaald. Deze 'alles-of-niets-systematiek' is een van de redenen dat het toeslagenschandaal tot zulke grote problemen leidde bij gedupeerde ouders.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De plannen van het kabinet om vrouwenmoord tegen te gaan zijn niet concreet genoeg als het aan VVD, D66, CDA, PVV, GroenLinks-PvdA, BBB en SP ligt. Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) wil preventief optreden bij femicide, bijvoorbeeld door de zogenoemde rode vlaggen eerder te herkennen, alleen is onduidelijk hoe precies. De fracties willen dan ook een concretere aanpak, maar de ideeën hierover lopen nog uiteen.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland roept het Openbaar Ministerie op om strafrechtelijk onderzoek te doen naar chemiebedrijf Chemours. Volgens gedeputeerde Frederik Zevenbergen (vergunningverlening) is dat een logische vervolgstap na de uitspraak van de rechtbank Rotterdam in de zaak die de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden tegen Chemours hebben aangespannen. De rechter bepaalde woensdag in een tussenvonnis dat Chemours (en voorloper DuPont) aansprakelijk is voor de schade die in ieder geval tussen 1984 en 1998 door PFAS-uitstoot is ontstaan in de vier gemeenten.
8 uur geleden