
Politiek Den Haag staat stil bij MH17, vlaggen halfstok
DEN HAAG (ANP) - Ook politiek Den Haag herdenkt het neerhalen van vlucht MH17, woensdag precies tien jaar geleden. Op veel ministeries hangt de vlag halfstok. Het was een "gitzwarte dag", zegt minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken, die van een "open wond" spreekt. "298 onschuldige mensen, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om toen vlucht MH17 werd neergehaald." Hij staat stil bij "dit enorme verlies met de nabestaanden van de slachtoffers".
Nederland blijft er alles aan doen om voor gerechtigheid te zorgen, aldus Veldkamp.
Minister van Justitie David van Weel deelt op X een foto waarop te zien is hoe hij de vlag halfstok hangt voor zijn ministerie. Dit doet hij "ter nagedachtenis aan iedereen die om het leven is gekomen bij het neerhalen van vlucht MH17", schrijft de bewindsman. "Hun verlies laat een diepe wond achter in onze samenleving. Mijn gedachten zijn bij de nabestaanden die met dit immense verdriet moeten leven."
Vlaginstructie
Ook het ministerie van Defensie heeft de vlag halfstok hangen. Een officiële vlaginstructie is er voor de gelegenheid overigens niet.
Volgens VVD-leider Dilan Yeşilgöz "is er een wereld van voor 17 juli 2014 en een wereld erna". Zij noemt het "een van de meest aangrijpende gebeurtenissen die we als land ooit hebben meegemaakt. Mijn gedachten zijn bij de families en vrienden van degenen die daar hun leven verloren".
'Hartverscheurend'
Rob Jetten (D66) staat op sociale media eveneens stil bij die dag tien jaar geleden. De politicus spreekt van "een hartverscheurende ramp die diep in ons geheugen staat gegrift. Vandaag zijn mijn gedachten bij de slachtoffers en hun nabestaanden". PvdD-voorvrouw Esther Ouwehand noemt het neerhalen van de vlucht "een afschuwelijke misdaad, waar de Russische regering tot op de dag van vandaag geen verantwoordelijkheid voor neemt". Ook zij herdenkt de slachtoffers en denkt aan "alle mensen die geliefden verloren".
Op X noemt Caroline van der Plas (BBB) het neerhalen een "moordaanslag waarvoor Rusland nog steeds geen verantwoordelijkheid heeft genomen. Ik denk aan de families en vrienden die dit gruwelijke leed moeten dragen".
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp heeft een "belangrijke stap" gezet met zijn brief aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas waarin hij kritiek uit op de Israëlische blokkade van Gaza, vindt Karel Hendriks. De directeur van Artsen zonder Grenzen hoopt dat de "streep in het zand" waar de NSC-bewindsman over spreekt "een harde rode lijn zal blijken".
1 dag geledenWARSCHAU (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) wil niet als enige in het kabinet dat de EU onderzoekt of Israël zich nog wel houdt aan afgesproken regels over mensenrechten en democratische principes. "Je mag ervan uitgaan dat ik dit niet alleen doe", zei hij bij de inloop van een informele bijeenkomst van EU-ministers in Warschau.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties zijn kritisch op het besluit van luchtvaartminister Barry Madlener (PVV), die maatregelen wil treffen om de geluidsoverlast van Schiphol te verminderen. Als het doel van 2028 is gehaald, mag de luchthaven weer groeien, schrijft Madlener in de brief aan de Tweede Kamer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De nieuwe plannen van de Israëlische regering over de Gazastrook zijn "zorgelijk", zei premier Dick Schoof dinsdag. Hij roept de Israëlische regering op "een andere koers te varen en gesprekken over een staakt-het-vuren te hervatten".
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof heeft de nieuwe Duitse bondskanselier Friedrich Merz via X gefeliciteerd met zijn aantreden. De christendemocraat kreeg dinsdag voldoende steun in de Bondsdag om aan de slag te kunnen als regeringsleider.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De oud-politici Rob Oudkerk en Ronald Plasterk (beiden PvdA) maken dit jaar kans op de Pim Fortuyn Prijs. Ook opiniemaker Marianne Zwagerman en schrijver Keyvan Shahbazi zijn genomineerd.
2 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - Premier Dick Schoof zei tijdens zijn toespraak bij de herdenking op de Dam in Amsterdam dat het de echo uit het verleden is die mensen oproept om tachtig jaar na de bevrijding te blijven herdenken. "En te overdenken wat dit in het hier en nu voor ons betekent. In ons eigen leven. In onze eigen keuzes. In alle grote en kleine daden van menselijkheid", aldus Schoof. De premier houdt eens in de vijf jaar een toespraak bij de Nationale Dodenherdenking.
4 dagen geleden