Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politiegeweld bij protesten tegen Loekasjenko in Wit-Rusland

Politiegeweld bij protesten tegen Loekasjenko in Wit-Rusland

MINSK (ANP/DPA) - Duizenden mensen hebben ondanks politiegeweld voor de vijftiende zondag op rij vreedzaam geprotesteerd tegen de Wit-Russische leider Aleksandr Loekasjenko. In de hoofdstad Minsk verzamelden de demonstranten zich zondag eerst in hun woonwijken en vormden daarna protestmarsen met de historische wit-rood-witte vlaggen.

De politie begon al aan het begin van de bijeenkomsten mensen op te pakken. Mensenrechtencentrum Wesna publiceerde de namen van de arrestanten. Op elk van de laatste twee zondagse demonstraties waren er ongeveer duizend arrestaties. Ook in andere steden riepen mensen opnieuw op tot het aftreden van Loekasjenko.

De autoriteiten stuurden honderden ordehandhavers van het ministerie van Binnenlandse Zaken en het leger naar Minsk. Gevangenenbusjes, waterkanonnen en ander zwaar materieel stonden klaar. De grote pleinen van de hoofdstad waren afgezet met metalen barricades. De autoriteiten vertraagden het mobiele internet en blokkeerden ongeveer tien metrostations om massale bijeenkomsten te voorkomen.

Mars tegen het fascisme

Deze keer werd de demonstratie officieel aangekondigd als 'Mars tegen het fascisme'. De organisatoren reageerden daarmee op de laatste beschimpingen van Loekasjenko dat ze fascisten waren.

De protesten van de democratiebeweging duren al meer dan drie maanden. De beweging roept ook op tot een einde aan het politiegeweld tegen vreedzame demonstranten, de vrijlating van alle politieke gevangenen en nieuwe verkiezingen.

Loekasjenko claimt de overwinning bij de presidentsverkiezingen op 9 augustus met 80,1 procent van de stemmen. De oppositie ziet burgerrechtenactiviste Svetlana Tichanovskaja als de winnaar van de verkiezingen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Advocaat: Bouterse legt verklaring af voor krijgsraad

PARAMARIBO (ANP) - De Surinaamse ex-president Desi Bouterse verschijnt maandag voor de krijgsraad in Paramaribo. Hij zal daar verklaren waarom hij verzet heeft aangetekend tegen zijn veroordeling tot twintig jaar celstraf in november 2019. Dit heeft zijn advocaat Irwin Kanhai gezegd tegen de lokale nieuwssite Starnieuws.

3 uur geleden
Bolsonaro wacht nog even met felicitaties voor Biden

BRASILIA (ANP) - De Braziliaanse president Jair Bolsonaro houdt de felicitaties voor de aanstaande Amerikaanse president Joe Biden nog even op zak. "Volgens mijn bronnen was er veel fraude bij de verkiezingen." Hij vraagt zich af of de winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen wel met zekerheid vastgesteld kan worden.

4 uur geleden
New York heropent basisscholen na coronasluiting

NEW YORK (ANP) - Ondanks stijgende coronacijfers gaan de openbare basisscholen in de Amerikaanse stad New York binnenkort weer open. Burgemeester Bill de Blasio maakte zondag bekend dat ze vanaf 7 december hun deuren openen. Onderwijsinstellingen voor oudere kinderen blijven voorlopig wel dicht.

5 uur geleden
Trump: lastig verkiezingsfraude voor Hooggerechtshof te krijgen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump zei zondag in een interview met de zender Fox News dat het mogelijk lastig zal worden om zijn beschuldigingen over fraude bij de presidentsverkiezingen van 3 november voor te leggen aan het Amerikaanse Hooggerechtshof. "Het probleem is dat het moeilijk is om de zaak voor het Hooggerechtshof te krijgen", zei Trump zondag in een telefonisch interview.

6 uur geleden
Honderden aanhoudingen in Wit-Rusland bij nieuwe demonstraties

MINSK (ANP) - Duizenden mensen zijn zondag de straat opgegaan in Wit-Rusland tijdens nieuwe demonstraties tegen president Aleksandr Loekasjenko. Veiligheidstroepen grepen hard in tijdens de vreedzame protesten, zo was te zien op beelden van lokale media. Volgens mensenrechtencentrum Wesna zijn er minstens 280 mensen gearresteerd, de politie houdt het op ongeveer 250. Vorige week zondag werden driehonderd mensen aangehouden, de week daarvoor rond de duizend.

8 uur geleden
Britse minister wil waarschuwing Netflix dat The Crown fictie is

LONDEN (ANP) - De Britse minister van Cultuur, Oliver Dowden, vindt dat Netflix moet waarschuwen dat het verhaal van The Crown fictief is. Dowden vertelde aan Britse media dat hij de streamingdienst in een brief gaat verzoeken een melding toe te voegen aan de serie over de koninklijke familie.

10 uur geleden
Eenzame olifant Kaavan naar Cambodja

ISLAMABAD (ANP/DPA) - Kaavan de olifant, die bekend werd doordat zangeres Cher zich om zijn lot bekommerde, wordt in de nacht van zondag op maandag overgevlogen naar een olifantenreservaat in Cambodja. 'De eenzaamste olifant ter wereld' verbleef jarenlang alleen en onder slechte omstandigheden in de dierentuin van de Pakistaanse stad Islamabad.

11 uur geleden