Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politiegeweld bij protesten tegen Loekasjenko in Wit-Rusland

Politiegeweld bij protesten tegen Loekasjenko in Wit-Rusland

MINSK (ANP/DPA) - Duizenden mensen hebben ondanks politiegeweld voor de vijftiende zondag op rij vreedzaam geprotesteerd tegen de Wit-Russische leider Aleksandr Loekasjenko. In de hoofdstad Minsk verzamelden de demonstranten zich zondag eerst in hun woonwijken en vormden daarna protestmarsen met de historische wit-rood-witte vlaggen.

De politie begon al aan het begin van de bijeenkomsten mensen op te pakken. Mensenrechtencentrum Wesna publiceerde de namen van de arrestanten. Op elk van de laatste twee zondagse demonstraties waren er ongeveer duizend arrestaties. Ook in andere steden riepen mensen opnieuw op tot het aftreden van Loekasjenko.

De autoriteiten stuurden honderden ordehandhavers van het ministerie van Binnenlandse Zaken en het leger naar Minsk. Gevangenenbusjes, waterkanonnen en ander zwaar materieel stonden klaar. De grote pleinen van de hoofdstad waren afgezet met metalen barricades. De autoriteiten vertraagden het mobiele internet en blokkeerden ongeveer tien metrostations om massale bijeenkomsten te voorkomen.

Mars tegen het fascisme

Deze keer werd de demonstratie officieel aangekondigd als 'Mars tegen het fascisme'. De organisatoren reageerden daarmee op de laatste beschimpingen van Loekasjenko dat ze fascisten waren.

De protesten van de democratiebeweging duren al meer dan drie maanden. De beweging roept ook op tot een einde aan het politiegeweld tegen vreedzame demonstranten, de vrijlating van alle politieke gevangenen en nieuwe verkiezingen.

Loekasjenko claimt de overwinning bij de presidentsverkiezingen op 9 augustus met 80,1 procent van de stemmen. De oppositie ziet burgerrechtenactiviste Svetlana Tichanovskaja als de winnaar van de verkiezingen.

Meer uit Buitenland

NAVO vergoot aanwezigheid in Kosovo met 600 Britse militairen

BRUSSEL/LONDEN (ANP/DPA) - Ongeveer 600 Britse soldaten zullen worden ingezet in Kosovo, meldt de NAVO. Ze zijn afkomstig van een reservetroepenmacht die het Verenigd Koninkrijk beschikbaar stelt aan KFOR, de strijdmacht die de NAVO in Kosovo inzet om het hoofd te bieden aan de gespannen situatie in de regio. In het noorden van Kosovo vielen zondag zwaarbewapende Serviërs de Kosovaarse politie aan, waarbij een agent omkwam.

4 uur geleden
Turkije voert vergeldingsaanvallen uit op PKK-doelen in Irak

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije heeft tientallen luchtaanvallen uitgevoerd in Noord-Irak, meldt het Turkse ministerie van Defensie. Bij die aanvallen werden twintig doelen van de Koerdische Arbeiderspartij PKK vernietigd, waaronder bunkers en opslagplaatsen. Er zijn "meerdere terroristen" bij de aanvallen omgekomen, aldus het ministerie, dat tevens verklaarde: "Terroristen kunnen niet ontsnappen aan het einde dat hen te wachten staat."

5 uur geleden
Oekraïne rekent ook tijdens noodfinanciering overheid VS op steun

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïne zegt in gesprek te zijn met de Amerikaanse regering om nieuwe hulp in oorlogstijd veilig te stellen, nu het Huis van Afgevaardigden zaterdag heeft ingestemd met noodfinanciering om een overheidssluiting te voorkomen. Die 45 dagen geldende regeling betekent onder meer dat hulp aan Oekraïne wordt bevroren.

8 uur geleden
PKK eist verantwoordelijkheid zelfmoordaanslag in Ankara op

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - De Koerdische Arbeiderspartij (PKK) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de zelfmoordaanslag zondag in de Turkse hoofdstad Ankara, waarbij twee agenten gewond raakten. "Er is een opofferingsactie gepleegd tegen het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken door een team dat onderdeel is van onze Brigade van Onsterfelijken", laat de PKK weten aan persbureau ANF, dat dicht bij de Koerdische beweging staat.

10 uur geleden
Miljoen mensen demonstreren tegen regering in Warschau

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - Ongeveer een miljoen mensen zijn op de been in de Poolse hoofdstad Warschau om te demonstreren tegen de conservatieve overheid, zegt een woordvoerder van de gemeente. "Dit is absoluut de grootste demonstratie in de geschiedenis van Warschau."

12 uur geleden
Winnaar Slowaakse verkiezingen: grotere problemen dan Oekraïne

BRATISLAVA (ANP/AFP/RTR) - Robert Fico, die met zijn partij Smer-SD de Slowaakse verkiezingen heeft gewonnen, zegt in een eerste reactie dat zijn land "grotere problemen heeft" dan hulp bieden aan Oekraïne. Ook zegt Fico dat als zijn partij een kabinet mag vormen, "hij zijn best zal doen om zo snel mogelijk vredesgesprekken op te starten".

13 uur geleden
Meer dan tien doden door brand Spaanse nachtclub

MURCIA (ANP/AFP/RTR) - Het aantal dodelijke slachtoffers door een brand in een nachtclub in het Spaanse Murcia is opgelopen tot zeker dertien. De politie waarschuwt dat reddingswerkers zich nog steeds door het puin aan het werken zijn en dat het dodental daarom nog niet definitief is.

14 uur geleden