Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politiechef Minneapolis hekelt aanpak George Floyd

Politiechef Minneapolis hekelt aanpak George Floyd

MINNEAPOLIS (ANP) - De chef van de Amerikaanse ex-agent Derek Chauvin die terechtstaat voor de dood van de zwarte man George Floyd, heeft verklaard dat Chauvin de geweldinstructies heeft overtreden. De witte politieman drukte in mei vorig jaar minutenlang met zijn knie op Floyds nek, maar had moeten stoppen toen hij geen verzet meer bood, betoogde zijn toenmalige chef Medaria Arradondo in de rechtbank in Minneapolis.

Dergelijk geweld tegen een geboeide man past op geen enkele manier bij het beleid, de training en de waarden van het korps, aldus Arradondo. Deze zwarte politiechef zei eerder dat sprake was van moord. Hij ontsloeg Chauvin en de drie andere politieagenten die betrokken waren bij de arrestatie die plaatsvond vanwege het gebruik van een vals dollarbiljet.

Floyds dood leidde wereldwijd tot verontwaardiging en protest tegen racisme en buitensporig politiegeweld. De 45-jarige Chauvin zegt onschuldig te zijn. Zijn advocaat stelt dat Floyd stierf door een overdosis drugs in combinatie met gezondheidsproblemen.

Het proces duurt tot eind deze maand. Chauvin kan tot veertig jaar gevangenisstraf krijgen.

Meer uit Buitenland

Saudi-Arabië meldt 1301 doden bij hadj van dit jaar

RIYAD (ANP/RTR/AFP) - Saudi-Arabië meldt zondag dat 1301 pelgrims zijn omgekomen tijdens de jaarlijkse bedevaart van moslims naar Mekka, de hadj. 83 procent van de doden had geen officiële vergunning om aan de tocht deel te nemen, aldus de Saudische autoriteiten. Eerder circuleerden al geschatte dodentallen van boven de duizend.

10 minuten geleden
Rusland wijt burgerslachtoffers op de Krim aan raketten VS

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland houdt de Verenigde Staten verantwoordelijk voor een Oekraïense raketaanval op de door Rusland geannexeerde Krim, waarbij vijf mensen onder wie drie kinderen omkwamen en bijna 125 mensen gewond raakten. Bij de aanval werd immers gebruikgemaakt van door de VS geleverde raketten, aldus het Russische ministerie van Defensie, dat sprak van een "doelbewuste raketaanval op vreedzame inwoners".

3 uur geleden
Nog twee vermisten na noodweer in delen kanton Graubünden

CHUR (ANP/AFP) - Na het noodweer dat delen van het Oost-Zwitserse kanton Graubünden vrijdag trof, zijn er nog twee vermisten. Er wordt van uitgegaan dat ze niet meer in leven zijn. Zondag is bekendgemaakt dat de stoffelijke resten van een vermiste man zijn aangetroffen in het dal van Mesolcina, niet ver van de Italiaanse grens. De man verdween vrijdag meer dan acht kilometer van de plek waar zijn lichaam door bergingswerkers werd gevonden.

4 uur geleden
Groothertog Luxemburg draagt taken over

LUXEMBURG (ANP) - De 69-jarige Luxemburgse groothertog Henri draagt taken over aan zoon Guillaume. Hij zei dit in een toespraak op de nationale feestdag van het land. "Ik wil meedelen dat ik besloten heb prins Guillaume in oktober te benoemen tot luitenant-vertegenwoordiger", aldus de groothertog.

6 uur geleden
Biden plant campagneoffensief voor eerste debat met Trump

WASHINGTON (ANP) - Het campagneteam en bondgenoten van president Joe Biden komen volop in actie in aanloop naar het eerste debat met Donald Trump. Er staan de komende dagen 1600 evenementen gepland en er worden nieuwe spotjes uitgezonden op televisie en verspreid via sociale media, staat in een memo die is ingezien door het Amerikaanse NBC News.

6 uur geleden
Toeristen kunnen weer naar Capri na reparatie waterpijpleiding

CAPRI/NAPELS (ANP/DPA) - Na de reparatie van een waterpijpleiding naar het eiland Capri kunnen toeristen weer naar het geliefde eiland toe. Burgemeester Paolo Falco heeft zondag gezegd dat alle reisbeperkingen zijn ingetrokken. Zaterdag werd de toevoer van drinkwater geblokkeerd door met name een luchtbel in de leiding, maar de problemen zijn verholpen.

7 uur geleden
Netanyahu: we zagen dramatische afname in wapenleveranties VS

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de verwachting uitgesproken dat onenigheid met de Verenigde Staten over wapenleveranties aan zijn land in de nabije toekomst zal worden opgelost. De regeringschef zei tijdens kabinetsberaad dat die leveranties ongeveer vier maanden geleden "een dramatische afname" begonnen te vertonen.

8 uur geleden