Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politiechef Marioepol: ook veel burgers in staalfabriek

Politiechef Marioepol: ook veel burgers in staalfabriek

MARIOEPOL (ANP/DPA) - Naast Oekraïense troepen zitten ook veel burgers op het terrein van een staalfabriek in het belegerde Marioepol. Een politiechef meldt dat de burgers schuilen voor Russische aanvallen. De havenstad is grotendeels ingenomen door het Russische leger, de laatste verdedigers zouden zich verschansen op het fabrieksterrein.

"De burgers vertrouwen de Russen niet. Ze zien wat er in de stad gebeurt en daarom blijven ze op het fabrieksterrein", zei de politiechef tegen lokale staatstelevisie. De informatie is niet onafhankelijk geverifieerd. Naar verluidt zitten in ieder geval duizenden militairen op het enorme terrein met ondergrondse faciliteiten.

In Marioepol zijn volgens de politiechef nog ongeveer 100.000 burgers. Er is daar al weken geen elektriciteit, gas en watertoevoer. Ook is er bijna geen voedsel meer. De stad telde voor de oorlog ongeveer 430.000 inwoners. De meeste mensen zijn gevlucht, maar er zijn ook veel doden gevallen. De burgemeester zei vorige week dat in de stad zo'n 21.000 burgers waren omgekomen.

Marioepol ligt voor Rusland op een strategisch belangrijke locatie. Door de stad en het omliggende gebied te veroveren, kan Rusland een landverbinding maken tussen het schiereiland de Krim, dat in 2014 door Rusland werd geannexeerd, en pro-Russische gebieden in het oosten van Oekraïne.

Meer uit Buitenland

Antiterreurcomité beëindigt operatie tegen schutters Dagestan

MACHATSJKALA (ANP/AFP) - In de Russische autonome republiek Dagestan heeft het Nationaal Antiterrorismecomité de operatie tegen de aanslagplegers die gebedshuizen aanvielen beëindigd. Meerdere mensen kwamen om het leven toen schutters zondagavond kerken en synagoges aanvielen.

8 minuten geleden
Onrust flakkert weer op in Nieuw-Caledonië

NOUMÉA (ANP) - In de nacht van zondag op maandag is het opnieuw onrustig geweest in Nieuw-Caledonië. Er waren confrontaties tussen de ordediensten en separatisten, hebben de plaatselijke autoriteiten maandag bekend gemaakt. Zondag werden zeven opgepakte activisten uit het Franse overzeese gebied voor vervolging naar Frankrijk gestuurd, onder wie protestleider Christian Tein.

2 uur geleden
China heeft het recht niet om Taiwan te straffen, zegt president

TAIPEI (ANP/AFP) - China "heeft niet het recht" om Taiwanezen te straffen voor hun opvattingen of activisme, zei de Taiwanese president Lai Ching-te maandag. Beijing waarschuwde eerder dat "halsstarrige" voorstanders van de onafhankelijkheid van het eiland de doodstraf zouden kunnen krijgen.

2 uur geleden
Dodental aanslagen Dagestan loopt op

DERBENT (ANP/RTR/AFP) - Bij de reeks aanslagen van zondag in de Russische deelrepubliek Dagestan kwamen al zeker vijftien politieagenten om, meldt de plaatselijke regering. Daarnaast waren er ook burgerslachtoffers, onder wie een priester. Onduidelijk is nog hoeveel.

2 uur geleden
Emir van Qatar laatste buitenlandse bezoek voor premier Rutte

DEN HAAG (ANP) - Mark Rutte ontvangt maandag voor het laatst in zijn functie als minister-president een buitenlandse leider. De emir van Qatar, sjeik Tamim bin Hamad Al Thani, komt langs op het Binnenhof.

5 uur geleden
Aanklagers VS willen Boeing voor de rechter

WASHINGTON (ANP/RTR) - Amerikaanse aanklagers adviseren het ministerie van Justitie dat het Boeing aanklaagt. De vliegtuigbouwer zou de voorwaarden hebben geschonden van een schikking rond twee dodelijke crashes met de geplaagde 737 MAX-toestellen. Dat melden bronnen aan persbureau Reuters.

7 uur geleden
Doden bij aanvallen op Russische gebedshuizen in Dagestan

DERBENT (ANP/RTR/AFP) - Er zijn nagenoeg gelijktijdig twee aanvallen geweest op verschillende plaatsten in Dagestan, in het uiterste zuiden van Rusland, melden Russische media. Bij de aanvallen kwamen zes politieagenten, een lid van de nationale garde en een priester om, melden het Nationaal Antiterrorismecomité en de politie.

11 uur geleden