Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politiebonden vermoeden miljoenenstrop voor staat om acties

Politiebonden vermoeden miljoenenstrop voor staat om acties

DEN HAAG (ANP) - De actievoerende politiebonden denken dat de Staat al vele miljoenen euro's is misgelopen door de politieacties die sinds begin mei lopen. Dat bevestigt voorzitter Nine Kooiman van de Nederlandse Politiebond na een bericht in De Telegraaf. Een voorzichtige schatting van de bonden komt uit op 1,5 miljoen euro per week die niet aan bonnen wordt geschreven.

Actievoerende agenten schrijven sinds 7 mei bij lichte overtredingen veel minder bekeuringen uit, omdat de bonden een structureel vroegpensioen eisen. Bij kleine overtredingen krijgen mensen vaker een waarschuwing, en ook een snelheidsovertreding leidt niet meer automatisch tot een bekeuring. Agenten bepalen zelf of ze bekeuren of waarschuwen.

Volgens Kooiman worden er normaal gesproken per week tussen de 5000 en 10.000 boetes uitgedeeld op straat, en datzelfde aantal wordt geschreven voor snelheidsovertredingen. Als agenten geen boete uitdelen maar een waarschuwing, loopt het bedrag dat de Staat misloopt dus snel op. Kooiman vermoedt dat het in totaal gaat om een bedrag van tussen de 8 en 24 miljoen euro.

'Harde acties'

"Ik snap dus echt niet dat een nieuwe minister en een nieuw kabinet dit niet direct regelen", zegt Kooiman. "Je laat willens en wetens je schatkist leeglopen. Ik zou het de eerste goede daad vinden van de nieuwe minister Van Weel om dit gewoon te regelen."

Andere acties lopen ook nog steeds. Zo verlenen agenten geen bijstand meer bij deurwaarders. Kooiman sluit niet uit dat er nog hardere acties volgen. "Eerder hebben we al bureaus gesloten, daar zou je aan kunnen denken. Maar je kunt ook denken aan geen bijstand meer verlenen rondom evenementen of demonstraties, mits dat veilig kan." Kooiman denkt ook aan "hardere acties waarmee we het kabinet direct raken", maar ze wil nu niet zeggen om wat voor acties dat gaat.

Medewerkers van de politie kunnen sinds 2021 drie jaar voor hun AOW-leeftijd stoppen met werken, maar die regeling is tijdelijk. De bonden willen dat er een permanente regeling komt.

Meer uit Binnenland

Reuters: Brussel akkoord met staatssteun voor kernreactor Petten

BRUSSEL (ANP) - Nederland krijgt binnenkort goedkeuring van Brussel voor het financieren van de nieuwe PALLAS-kernreactor in Petten. Persbureau Reuters meldt op basis van ingewijden dat de staatssteun onder voorwaarden op een akkoord van de Europese Commissie kan rekenen.

6 minuten geleden
Bloemen uitvaart Wieteke van Dort naar Indisch Monument

DEN HAAG (ANP) - De bloemen die donderdag voor de uitvaart van actrice en zangeres Wieteke van Dort in de Haagse Kloosterkerk lagen, zijn overgebracht naar het Indisch Monument in de stad. Dat was een "uitdrukkelijke wens" van Van Dort, zegt uitvaartondernemer Jan-Willem Engelenburg. Het monument ter nagedachtenis aan de mensen die in de Tweede Wereldoorlog het slachtoffer werden van de Japanse bezetting van het voormalige Nederlands-Indië, lag de actrice "na aan het hart".

1 uur geleden
Syriër vrijgesproken van deelname aan terroristische organisatie

DEN HAAG (ANP) - Het gerechtshof heeft donderdag een Syriër vrijgesproken van leidinggeven en deelname aan een terroristische organisatie. Het Openbaar Ministerie had eerder twaalf jaar cel geëist tegen de man, omdat hij een belangrijke rol zou hebben gespeeld binnen de jihadistische strijdgroep Ahrar al-Sham. Vorig jaar april werd de man veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan een voorwaardelijk, waarna het OM in hoger beroep ging. Het hof vernietigde dat vonnis donderdag, bevestigt zijn advocaat Frederieke Dölle (Prakken d'Oliveira).

1 uur geleden
120 auto's uit parkeergarage Nieuwegein, meer dan verwacht

NIEUWEGEIN (ANP) - In de afgelopen week zijn 120 auto's uit een deels ingestorte parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein gehaald. Dat zijn er meer dan vooraf was verwacht. Enkele auto's zijn nog binnen, het is nog niet gelukt om die veilig naar buiten te krijgen.

3 uur geleden
Reisbureau: Nederlanders weg uit nationaal park Canada om branden

ASPER (ANP) - Zo'n driehonderd Nederlanders die in Canada zijn met het reisbureau Doets Reizen hebben Jasper National Park moeten verlaten, meldt eigenaresse van de organisatie Elske Doets. In het park in de Canadese Rocky Mountains woeden bosbranden. De Nederlandse toeristen zijn volgens Doets veilig.

3 uur geleden
Nederland moet grutto beter beschermen van Europese Commissie

BRUSSEL (ANP) - Nederland moet van de Europese Commissie zijn grutto's beter beschermen. Subsidies en andere regelingen om weidevogels zoals de grutto te beschermen, hebben volgens de Europese Commissie niet geholpen. Nederland moet andere "doeltreffende maatregelen" nemen om het tij te keren. Binnen twee maanden wil de Commissie een verbeterplan zien.

3 uur geleden
Zeehondenredders kijken positief terug op eerste proef

PIETERBUREN (ANP) - De redders van het Seal Response Team kijken positief terug op hun eerste reddingsproef. In mei ging het team voor het eerst op pad om zeehonden te redden, zo werd destijds bekendgemaakt. Dat was leerzaam, maar tot nu toe is het nog niet gelukt om een zeehond te redden, blikt Emmy Venema van het reddingsteam op de eerste proef terug.

4 uur geleden