Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politiebonden over geweld na WK-duels: triest en zorgwekkend

Politiebonden over geweld na WK-duels: triest en zorgwekkend

DEN HAAG (ANP) - Politiebonden maken zich zorgen over de ongeregeldheden in de grote steden rondom WK-wedstrijden. "Het is triest dat voetbal iedere keer tot geweld en vernielingen leidt", vindt Wim Groeneweg, voorzitter van politievakbond ACP. De zorgen leven ook bij Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond (NPB).

Beide voorzitters maken zich vooral zorgen over de extra inzet van Mobiele Eenheid en de impact daarvan op politiemensen."Er wordt te veel gevraagd van politiemensen", aldus Struijs. Hij zegt signalen te krijgen dat agenten dit niet meer volhouden. Ook blijft door de extra inzet ander politiewerk liggen en heeft het gevolgen voor de inzet van wijkagenten benadrukt Groeneweg. "We raken hierdoor juist onze informatiepositie in de wijken kwijt."

Na de overwinning van Marokko op Canada op het WK in Qatar was het opnieuw onrustig in een aantal steden. Zo werden in de Haagse Schilderswijk zes mensen aangehouden voor openlijke geweldpleging en bezit van zwaar vuurwerk. Een agent werd geraakt door een baksteen en liep een gekneusde schouder op. Ook in Rotterdam raakte een agent gewond, daar verrichtte de politie vijf aanhoudingen.

Amsterdam

In Amsterdam werden donderdagavond negen mensen opgepakt en in Amersfoort werd de politie bekogeld met vuurwerk. "Het geweld wordt steeds zorgwekkender. Het houdt maar niet op", aldus Struijs.

Burgemeester Femke Halsema gaat vrijdag niets zeggen over de ongeregeldheden in de hoofdstad, zo laat ze via haar woordvoerder weten. Op de vraag hoe de stad zich voorbereidt op de volgende wedstrijd die Marokko speelt, komende dinsdag, wil ze pas na het weekend ingaan. Ook de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb laat weten vrijdag niets te zeggen over eventuele maatregelen in zijn stad volgende week. Een reactie op de gebeurtenissen van donderdagavond heeft de burgemeester eveneens nog niet gegeven.

Meer uit Binnenland

Expert: klimaatactivist lijkt harder te worden aangepakt dan boer

GRONINGEN (ANP) - Dat enkele aanhangers van Extinction Rebellion zijn opgepakt in de aanloop naar een mogelijke demonstratie zaterdag is "een vrij fors middel, daar zet ik vraagtekens bij. Bovendien lijkt de aanpak van klimaatactivisten steviger te zijn dan de aanpak van boerenprotesten." Dat is de indruk van Berend Roorda, die zich als docent bij de Rijksuniversiteit Groningen heeft gespecialiseerd in demonstratierecht.

9 minuten geleden
Kamp Westerbork zoekt knopen voor monument Joodse kinderen

HOOGHALEN (ANP) - Kamp Westerbork zoekt 1,5 miljoen knopen voor een monument voor Joodse kinderen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgebracht. Naar schatting werden in die tijd in concentratiekampen 1,5 miljoen kinderen om het leven gebracht. Acteur en kunstenaar Jeroen Krabbé geeft vrijdag op middelbare school De Nieuwe Veste in het Overijsselse Hardenberg het startsein voor de knopeninzameling, aldus een woordvoerder van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

17 minuten geleden
Boswachter, experts en bestuurders: aanpak drugsafval kan beter

HALSTEREN (ANP) - Om drugsdumpingen op te ruimen en te voorkomen, kunnen en moeten de betrokken overheden en diensten beter gaan samenwerken. Dat hebben lokale en regionale bestuurders Kamerleden op het hart gedrukt bij een werkbezoek aan Noord-Brabant.

20 minuten geleden
Klimaatactivist mag niet naar blokkade A12

DEN HAAG (ANP) - De voorzieningenrechter kan vrijdag in een kort geding niet oordelen of het al dan niet terecht is dat het Openbaar Ministerie een klimaatactivist toegang tot de Utrechtsebaan heeft ontzegd. De betreffende klimaatactivist, Lucas Winnips, mag daarom zaterdag niet naar de demonstratie op de A12 van Extinction Rebellion.

2 uur geleden
Advocaat klimaatactivist: gebiedsverbod voor A12 is onterecht

DEN HAAG (ANP) - Het is onrechtmatig dat een klimaatactivist door een gedragsaanwijzing de komende tijd niet op de A12 mag komen, stelt advocaat Willem Jebbink vrijdag voor de rechtbank in Den Haag. Hij vertegenwoordigt Lucas Winnips, die werd aangehouden omdat hij opriep om zaterdag naar een blokkade van Extinction Rebellion te gaan op de A12. Winnips kreeg na verhoor een gedragsaanwijzing mee van het Openbaar Ministerie, die stelt dat de activist de komende tijd niet op of in de buurt van de Utrechtsebaan mag komen, zoals dat stuk snelweg heet.

3 uur geleden
OM: geen veranderingen na overleg met Extinction Rebellion

DEN HAAG (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion heeft vrijdag overleg gevoerd met het Openbaar Ministerie over de aangekondigde blokkade van de snelweg A12 in Den Haag. Volgens een woordvoerder van het OM was het "een uitwisseling van standpunten, we hebben over en weer onze zorgen aan elkaar geuit, en dat is ook het enige. Er is niets veranderd met het oog op hun actie."

4 uur geleden
Klimaatactivist eist opheffing gebiedsverbod voor betoging A12

DEN HAAG (ANP) - De klimaatactivist die vorige week werd aangehouden wegens opruiing, eist vrijdag voor de rechtbank in Den Haag dat een gebiedsverbod tegen hem van tafel gaat. Activist Lucas Winnips werd vorige week aangehouden omdat hij via sociale media mensen had opgeroepen om zaterdag deel te nemen aan een klimaatbetoging op de A12, de snelweg die Den Haag in gaat. Na verhoor werd hij weer vrijgelaten. De activist kreeg daarbij te horen dat hij de komende tijd niet op of in de buurt van de Utrechtsebaan mag komen, zoals het stuk snelweg heet.

9 uur geleden