Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politiebonden over geweld na WK-duels: triest en zorgwekkend

Politiebonden over geweld na WK-duels: triest en zorgwekkend

DEN HAAG (ANP) - Politiebonden maken zich zorgen over de ongeregeldheden in de grote steden rondom WK-wedstrijden. "Het is triest dat voetbal iedere keer tot geweld en vernielingen leidt", vindt Wim Groeneweg, voorzitter van politievakbond ACP. De zorgen leven ook bij Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond (NPB).

Beide voorzitters maken zich vooral zorgen over de extra inzet van Mobiele Eenheid en de impact daarvan op politiemensen."Er wordt te veel gevraagd van politiemensen", aldus Struijs. Hij zegt signalen te krijgen dat agenten dit niet meer volhouden. Ook blijft door de extra inzet ander politiewerk liggen en heeft het gevolgen voor de inzet van wijkagenten benadrukt Groeneweg. "We raken hierdoor juist onze informatiepositie in de wijken kwijt."

Na de overwinning van Marokko op Canada op het WK in Qatar was het opnieuw onrustig in een aantal steden. Zo werden in de Haagse Schilderswijk zes mensen aangehouden voor openlijke geweldpleging en bezit van zwaar vuurwerk. Een agent werd geraakt door een baksteen en liep een gekneusde schouder op. Ook in Rotterdam raakte een agent gewond, daar verrichtte de politie vijf aanhoudingen.

Amsterdam

In Amsterdam werden donderdagavond negen mensen opgepakt en in Amersfoort werd de politie bekogeld met vuurwerk. "Het geweld wordt steeds zorgwekkender. Het houdt maar niet op", aldus Struijs.

Burgemeester Femke Halsema gaat vrijdag niets zeggen over de ongeregeldheden in de hoofdstad, zo laat ze via haar woordvoerder weten. Op de vraag hoe de stad zich voorbereidt op de volgende wedstrijd die Marokko speelt, komende dinsdag, wil ze pas na het weekend ingaan. Ook de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb laat weten vrijdag niets te zeggen over eventuele maatregelen in zijn stad volgende week. Een reactie op de gebeurtenissen van donderdagavond heeft de burgemeester eveneens nog niet gegeven.

Meer uit Binnenland

Cultuurfonds gaat meer geld steken in natuur

AMSTERDAM (ANP) - Het Cultuurfonds gaat extra geld steken in de natuur. Het fonds steunde jaarlijks al bijna driehonderd natuurprojecten met 1,5 miljoen euro, daar komt nu 2 miljoen euro bovenop. De reden is volgens het fonds de noodzaak om klimaatbestendige natuur te realiseren. Het bedrag wordt gedoneerd aan de provinciale landschappen.

1 uur geleden
Putters hoopt formatie weer op gang te brengen in marathonsessie

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters hoopt de formatie weer in beweging te krijgen door in een marathonsessie van twee dagen gesprekken te voeren met bijna alle politiek leiders. Maandag spreekt hij de fractieleiders van de zes grootste fracties PVV, BBB, GroenLinks-PvdA, NSC, D66 en VVD. Dinsdag komen de andere partijleiders op bezoek, behalve Stephan van Baarle van DENK, die heeft bedankt voor de uitnodiging.

4 uur geleden
Kort geding over komst 250 asielzoekers in hotel in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - Bij de rechtbank in Den Bosch dient maandag een kort geding over een tijdelijk asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in de stad. De gemeente wil vanaf dinsdag maximaal 250 asielzoekers opvangen in het hotel aan het Pettelaarpark, niet ver van de A2 en het provinciehuis van Noord-Brabant.

4 uur geleden
Grootste kas Hortus Botanicus Amsterdam dicht voor renovatie

AMSTERDAM (ANP) - De grootste kas van de Hortus Botanicus Amsterdam gaat vanaf maandag langer dan een jaar dicht voor een verbouwing. De zogeheten Drieklimatenkas, die in 1993 is gebouwd, moet vernieuwd en verduurzaamd worden. De rest van de Hortus blijft geopend voor publiek.

4 uur geleden
Twaalf dagen minder treinen naar Schiphol om werkzaamheden

SCHIPHOL (ANP) - Vanaf maandag rijden er bijna twee weken minder treinen van, naar en via Schiphol vanwege werkzaamheden. Tot en met vrijdag 8 maart moeten reizigers die via de luchthaven reizen rekening houden met een aangepaste dienstregeling.

4 uur geleden
Enquêtecommissie brengt verslag uit over fraudeaanpak overheid

DEN HAAG (ANP) - De parlementaire-enquêtecommissie die onderzoek deed naar het fraudebeleid en de dienstverlening van de overheid, komt met haar eindverslag. Het rapport moet meer inzicht geven in hoe het zo mis kon gaan in het schandaal rond de kinderopvangtoeslag, maar ook bij de aanpak van bijvoorbeeld (vermeend) misbruik van uitkeringen.

4 uur geleden
OM begint aan slotbetoog in liquidatieproces Eris

SCHIPHOL (ANP) - Het Openbaar Ministerie begint maandag aan het slotbetoog, het zogeheten requisitoir, in het omvangrijke liquidatieproces Eris, rond leden van de inmiddels verboden motorclub Caloh Wagoh. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden behandelt de zaak in hoger beroep, in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelde in juli 2022 vier verdachten tot een levenslange gevangenisstraf.

4 uur geleden