Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politiebonden leveren politie-uitrusting voor collega's Oekraïne

Politiebonden leveren politie-uitrusting voor collega's Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Twee vrachtwagenladingen met spullen als kogelwerende vesten en specialistische verrekijkers zijn afgelopen weekend afgeleverd op een geheime locatie in Oost-Europa om van daaruit overgebracht te worden naar de politie in Oekraïne, meldt de Nederlandse Politiebond (NPB). Door het konvooi dat de vrachtwagens begeleidde, zijn daarna negen Oekraïense vluchtelingen mee teruggenomen.

De humanitaire actie is vorige week op touw gezet en was een samenwerking van Europese politiebonden.

De bedoeling was om collega's en hun gezinnen in Oekraïne bij te staan met een vrachtwagen vol medicijnen, speelgoed, kleding en kogelwerende vesten. Uiteindelijk werd er echter zo veel gedoneerd dat er een extra vrachtwagen geregeld moest worden. Bedrijven kwamen bijvoorbeeld aanzetten met ballistische helmen en nachtzichtkijkers. "Het is een beetje uit de hand gelopen", zegt Koen Simmers van de NPB hierover.

Geheime locaties

Een konvooi van politiemensen begeleidde de vrachtwagens naar de geheime locatie in het oosten. Inmiddels zijn de spullen vanuit hier door anderen verplaatst naar de eindbestemming, het konvooi zelf ging niet de grens met Oekraïne over.

Simmers was ook mee met het konvooi en beschrijft hoe heftig het was om de vele vluchtelingen te zien op het station van de Poolse hoofdstad Warschau. "We voelden ons machteloos." In het konvooi waren negen plekken vrij voor vluchtelingen. "Dan moet je uitkiezen wie er mee mag. Dat was echt ziek. We hebben bewust gekozen voor mensen met kleine kinderen."

Negen vluchtelingen

Onder de negen vluchtelingen zijn een baby en een tweejarig kind. Zij worden in Nederland door de politiebonden verder geholpen. Zo is een gezin met drie kinderen ondergebracht bij een collega van Simmers.

De humanitaire actie van de bonden staat los van de actie van agent Irma Neijman. Ook zij ging vorige week met veel hulpgoederen richting Oekraïne.

Meer uit Binnenland

Ook twee campings in Meerssen geëvacueerd

MEERSSEN (ANP) - Twee campings in het Limburgse Meerssen worden zaterdag uit voorzorg ontruimd om dreigende wateroverlast, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Het gaat om de campings 't Geuldal en Geul & Bos. Eerder werden al de gasten van twee campings in Etenaken, bij Wijlre, geëvacueerd.

8 minuten geleden
Tweede jonge vrouw overleden na ongeval A50

HERVELD (ANP) - De 18-jarige vrouw uit Lent die op 12 mei zwaargewond raakte na een ongeval op de A50 ter hoogte van het Gelderse Herveld, is overleden. Dat meldt de politie. Het slachtoffer werd vorige week zondagochtend met zware verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd.

21 minuten geleden
Dode door zwaar verkeersongeval Broek in Waterland

BROEK IN WATERLAND (ANP) - Bij Broek in Waterland (Noord-Holland) zijn vrijdagavond een vrachtwagen en een personenauto frontaal op elkaar gebotst. Dat gebeurde op de N247, een paar kilometer van de aansluiting met de ringweg A10. De bestuurder van de personenauto, een 73-jarige man uit de gemeente Waterland, is overleden, meldt de politie.

1 uur geleden
Zeven gewonden bij frontale botsing in Maasland

MAASLAND (ANP) - Bij een frontale botsing tussen twee auto's in Maasland (Zuid-Holland) zijn zaterdag zeven gewonden gevallen. Dat waren alle inzittenden van beide voertuigen.

2 uur geleden
Ruim 5000 deelnemers beginnen aan Roparun

ENSCHEDE (ANP) - Ruim 5000 mensen, verdeeld over meer dan tweehonderd teams, doen dit weekend mee aan de Roparun. Voor de 33e editie wordt geld opgehaald om het leven van mensen met kanker waar mogelijk draaglijker te maken, zegt de organisatie.

7 uur geleden
Huizen Rotterdam ontruimd nadat bewoner gaskraan openzet

ROTTERDAM (ANP) - Op de Brederodestraat in Rotterdam-West hebben de hulpdiensten in de nacht van vrijdag op zaterdag verschillende huizen ontruimd omdat een man in zijn woning de gaskraan had opengezet. De man is inmiddels gearresteerd door een arrestatieteam, meldt de politie.

8 uur geleden
Ook VVD-jongeren willen Plasterk niet als premier

DEN HAAG (ANP) - De jongerenafdeling van de VVD wil niet dat Ronald Plasterk minister-president wordt. Dat zegt voorzitter Mauk Bresser tegen de NOS. Daarmee sluit de JOVD zich aan bij de jongerenorganisatie van NSC.

10 uur geleden