Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politiebonden leveren politie-uitrusting voor collega's Oekraïne

Politiebonden leveren politie-uitrusting voor collega's Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Twee vrachtwagenladingen met spullen als kogelwerende vesten en specialistische verrekijkers zijn afgelopen weekend afgeleverd op een geheime locatie in Oost-Europa om van daaruit overgebracht te worden naar de politie in Oekraïne, meldt de Nederlandse Politiebond (NPB). Door het konvooi dat de vrachtwagens begeleidde, zijn daarna negen Oekraïense vluchtelingen mee teruggenomen.

De humanitaire actie is vorige week op touw gezet en was een samenwerking van Europese politiebonden.

De bedoeling was om collega's en hun gezinnen in Oekraïne bij te staan met een vrachtwagen vol medicijnen, speelgoed, kleding en kogelwerende vesten. Uiteindelijk werd er echter zo veel gedoneerd dat er een extra vrachtwagen geregeld moest worden. Bedrijven kwamen bijvoorbeeld aanzetten met ballistische helmen en nachtzichtkijkers. "Het is een beetje uit de hand gelopen", zegt Koen Simmers van de NPB hierover.

Geheime locaties

Een konvooi van politiemensen begeleidde de vrachtwagens naar de geheime locatie in het oosten. Inmiddels zijn de spullen vanuit hier door anderen verplaatst naar de eindbestemming, het konvooi zelf ging niet de grens met Oekraïne over.

Simmers was ook mee met het konvooi en beschrijft hoe heftig het was om de vele vluchtelingen te zien op het station van de Poolse hoofdstad Warschau. "We voelden ons machteloos." In het konvooi waren negen plekken vrij voor vluchtelingen. "Dan moet je uitkiezen wie er mee mag. Dat was echt ziek. We hebben bewust gekozen voor mensen met kleine kinderen."

Negen vluchtelingen

Onder de negen vluchtelingen zijn een baby en een tweejarig kind. Zij worden in Nederland door de politiebonden verder geholpen. Zo is een gezin met drie kinderen ondergebracht bij een collega van Simmers.

De humanitaire actie van de bonden staat los van de actie van agent Irma Neijman. Ook zij ging vorige week met veel hulpgoederen richting Oekraïne.

Meer uit Binnenland

Stichting Donorkind blijft meldingen krijgen na Netflixdocu

DEN HAAG (ANP) - Stichting Donorkind krijgt dagelijks twee of drie meldingen van ouders die zich zorgen maken na het zien van de documentaire 'The man with 1000 kids', bevestigt voorzitter Ties van der Meer na berichtgeving van RTL Nieuws. In de film wordt de Nederlandse 'massadonor' Jonathan in beeld gebracht.

7 minuten geleden
Drentse flyer waarschuwt: u bent in een gebied waar wolven leven

ASSEN (ANP) - De provincie Drenthe heeft 5000 flyers laten drukken met tips voor mensen die gebieden betreden waar ook wolven leven. De folders komen te liggen in de bezoekerscentra en informatiepunten van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Het Drentse Landschap. De vrijwillige boswachters van Natuurmonumenten nemen ook een setje mee als ze aan het werk gaan in Nationaal Park Dwingelderveld waar ze informatie verstrekken aan bezoekers in het gebied, meldt de organisatie.

26 minuten geleden
Justitie vervolgt verdachte moorden Weiteveen ook voor wapens

ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat Richard K., verdacht van de dubbele moord in het Drentse dorp Weiteveen, ook vervolgen voor wapenbezit en mogelijk zelfs wapenhandel. Dat zei de officier van justitie dinsdag tijdens de tweede inleidende zitting in de strafzaak tegen K. bij de rechtbank in Assen. De verdenking wordt meegenomen in de moordzaak. K. was niet bij de zitting aanwezig.

56 minuten geleden
Tweede zitting over drugsproductie in geëxplodeerde garagebox

ROTTERDAM (ANP) - In de rechtbank in Rotterdam begint dinsdag een tweede inleidende zitting in de zaak tegen de man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de productie van drugs in een garagebox aan de Schammenkamp in Rotterdam. Mogelijk was het drugslab de oorzaak van de enorme explosie waarbij op maandagavond 29 januari drie mensen om het leven kwamen.

7 uur geleden
Nijmeegse Vierdaagse officieel van start met Dag van Elst

NIJMEGEN (ANP) - De wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse beginnen dinsdag met hun wandeltocht van 30, 40 of 50 kilometer. Alle 47.000 beschikbare plaatsen waren dit jaar vergeven, maar niet iedereen heeft zich gemeld. Ruim 1500 mensen die zich wel hadden ingeschreven, hebben zich de afgelopen dagen niet aangemeld in Nijmegen en doen dus niet mee aan het wandelevenement. Later op dinsdag zal blijken hoeveel mensen er ook daadwerkelijk gestart zijn.

7 uur geleden
Duizenden buitenlandse militairen lopen weer mee in Vierdaagse

NIJMEGEN (ANP) - Aan de Nijmeegse Vierdaagse die dinsdag begint, doen ook ruim 6400 militairen mee. 2446 militairen komen uit Nederland, maar traditiegetrouw is er ook veel buitenlandse inbreng. Militairen uit veel NAVO-lidstaten, maar ook uit onder meer Ghana, Indonesië, Nepal en de Caribische eilandstaat Saint Vincent en de Grenadines lopen de komende dagen door Nijmegen en omgeving. De Vierdaagse en Defensie zijn al sinds het begin met elkaar verbonden: in 1909 begon het wandelevenement als een militaire mars.

7 uur geleden
Huurprijzen blijven stijgen, aanbod droogt op mede door wet

ROTTERDAM (ANP) - Het vinden van een betaalbare huurwoning wordt met de dag lastiger. De gemiddelde vierkantemeterprijs steeg de afgelopen drie maanden met bijna 10 procent vergeleken met een jaar eerder, het aanbod nam met bijna een derde af. Volgens woningplatform Pararius komt dit voor een belangrijk deel door overheidsmaatregelen die de huurmarkt juist toegankelijker zouden moeten maken.

7 uur geleden