Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politiebonden dienen klacht in over VN-rapporteur

Politiebonden dienen klacht in over VN-rapporteur

DEN HAAG (ANP) - De politiebonden dienen een officiële klacht in tegen VN-rapporteur Nils Melzer, die zich deze week op Twitter zeer kritisch heeft uitgelaten over het optreden van de Nederlandse politie tijdens coronaprotesten. Voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP zegt dat de onderzoeker bevooroordeeld is en daardoor niet meer geloofwaardig.

De politiebonden ACP, ANPV, Equipe en NPB oordeelden dinsdag al dat Melzer voorbarige conclusies trekt. "Dit soort uitspraken zijn schadelijk voor alle betrokkenen. Pas als alles gedegen onderzocht is, kan een oordeel worden geveld", reageerden de politiebonden in een gezamenlijke verklaring. Nieuw is dat de bonden nu de Verenigde Naties aanschrijven met een officiële klacht. Van de Kamp bevestigt woensdag berichtgeving van het AD daarover.

Nils Melzer noemt op Twitter beelden van slaande agenten "een van de meest walgelijke voorbeelden van politiegeweld sinds George Floyd", een zwarte Amerikaan die om het leven kwam bij zijn hardhandige arrestatie. De politiebonden verwijten hem dat hij de context niet lijkt te kennen. "Dit is een onderzoeker en die hoort dit ethisch te doen, onbevooroordeeld. Hij heeft zijn conclusies al klaar nog voordat hij naar Nederland komt", zegt Van de Kamp. "Het is prima dat er onderzoek plaatsvindt naar het optreden van de politie, maar dat moet wel eerlijk gebeuren. Deze man is niet meer geloofwaardig. Desinformatie wordt overal ingezet, het is een heel eenzijdig verhaal."

Het Openbaar Ministerie heeft al eerder besloten twee agenten te vervolgen. Het OM vindt het geweld waarmee zij op 14 maart vorig jaar een man op het Malieveld in Den Haag aanhielden "niet proportioneel." Wanneer de agenten voor de rechter moeten verschijnen, is nog niet duidelijk.

Het protest liep die dag flink uit de hand. Veel demonstranten gaven geen gehoor aan het bevel van de burgemeester om het Malieveld te verlaten. De ME moest vervolgens ingrijpen. De demonstrant die verwondingen opliep, had een startkabel bij zich waar hij mee zwaaide. Hij weigerde deze te laten vallen, rende ermee achter politiepaarden aan en gooide de startkabel uiteindelijk naar een ME'er. De man werd vervolgens door een hondengeleider en ME'er aangehouden, die gebruikten hun wapenstok.

Meer uit Binnenland

Gerechtshof spreekt verdachten moord Endstra vrij

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof in Amsterdam heeft in hoger beroep drie mannen vrijgesproken die werden verdacht van medeplichtigheid aan de moord op vastgoedbaas Willem Endstra, maandag precies negentien jaar en negentien dagen geleden.

23 minuten geleden
Organisatie: risico huwelijksdwang jongeren door missen signalen

DEN HAAG (ANP) - Honderden Nederlandse jongeren lopen tijdens de zomervakantie risico omdat ze signalen van huwelijksdwang en achterlating in het buitenland vaak missen. Uit loyaliteit aan hun familie zijn ze "blind", waardoor een onschuldig lijkend familiebezoek in het buitenland kan eindigen in een "enkele reis", zegt het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA).

52 minuten geleden
Politie zoekt in sloten Hoofddorp naar sporen dodelijk misdrijf

HOOFDDORP (ANP) - De politie zoekt maandag in het water in de omgeving van de Egholm in Hoofddorp naar sporen die meer vertellen over het overlijden van de 48-jarige Steve Mahakena. De politie zoekt onder meer in sloten en een vijver en krijgt daarbij assistentie van specialisten van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen.

59 minuten geleden
Bijna alle treinen rijden weer vanaf Amsterdam Centraal Station

AMSTERDAM (ANP) - Bijna alle treinen rijden rond 10.30 uur weer van en naar Amsterdam Centraal Station, nadat het treinverkeer plat lag door een storing. Hoewel de eerste treinen erg vol zaten, is het op de perrons nu niet meer heel druk.

1 uur geleden
Bijna alle overnachtende concertbezoekers weg uit Ziggo Dome

AMSTERDAM (ANP) - Bijna alle 150 concertbezoekers die zondag- op maandagnacht in de Ziggo Dome hebben geslapen, zijn weg. De laatste twee bezoekers verlaten elk moment de concertzaal, aldus een woordvoerder van MOJO.

1 uur geleden
Treinverkeer Amsterdam Centraal start weer op

AMSTERDAM (ANP) - De eerste treinen rijden sinds even voor 09.00 uur weer op Amsterdam Centraal Station. Op het station zijn nog veel gestrande reizigers te vinden die hun weg naar de juiste trein moeten vinden. Medewerkers van de NS staan iedereen te woord en voor de servicedesk staat een flinke rij. Op de informatieborden zijn vooralsnog veel geannuleerde treinen te zien.

2 uur geleden
ProRail: treinverkeer Amsterdam rijdt weer door noodgreep

AMSTERDAM (ANP) - De treinen rijden weer van en naar Amsterdamse stations door een noodgreep, zegt een woordvoerder van ProRail. Sinds zondagmiddag kampte de Amsterdamse verkeersleidingspost van de spoorbeheerder met een IT-storing. De oorzaak van de storing is nog niet bekend. ProRail doet hier onderzoek naar.

2 uur geleden