Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politiebescherming Europarlementariër in zaak Tsjechische premier

Politiebescherming Europarlementariër in zaak Tsjechische premier

BRUSSEL (ANP) - Een Europarlementariër en zijn familie staan onder politiebescherming omdat hij betrokken is bij een kritisch rapport over de Tsjechische premier Andrej Babis. Hij is het doelwit van "onaanvaardbare provocaties", schrijft parlementsvoorzitter David Sassoli in een brief aan Babis.

Het parlementslid wordt niet bij naam genoemd. Sassoli is daarnaast erg bezorgd over "persoonlijke aanvallen" op leden van de begrotingscontrolecommissie van het parlement. Zij schreven na een onderzoeksmissie aan Tsjechië een kritisch rapport waarin mogelijk gerommel met EU-subsidies aan het door Babis opgerichte landbouw- en mediaconcern Agrofert aan de kaak wordt gesteld.

"Ik sta klaar om alle beschikbare procedures te activeren om de integriteit van verkozen leden van dit parlement te beschermen", schrijft Sassoli. Eerder deze maand nam het parlement een resolutie aan met de oproep Babis uit te sluiten van de onderhandelingen tussen de EU-regeringsleiders over de Europese meerjarenbegroting tot het probleem van belangenverstrengeling is opgelost. Het parlement wil dat de steenrijke politicus zijn zakelijke belangen in het bedrijf afstoot.

Babis verwerpt de kritiek en zegt dat hij zijn belangen in Agrofert op afstand heeft gezet. Sassoli benadrukt dat de commissielieden binnen hun bevoegdheden hebben gehandeld, ook bij het vaststellen van mogelijke belangenconflicten.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Winkelend publiek moet in Engeland vanaf 24 juli mondkapje dragen

LONDEN (ANP) - De Britse regering stelt het dragen van een mondkapje in de winkel en supermarkt in Engeland vanaf 24 juli verplicht. Hiermee hoopt de regering van premier Boris Johnson een nieuwe verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, meldt het bureau van de premier.

51 minuten geleden
Trump: ik heb een goede relatie met medisch topadviseur Fauci

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft benadrukt een prima relatie te hebben met zijn medische topadviseur Anthony Fauci. "Ik vind hem een erg aardige persoon, al ben ik het niet altijd met hem eens", zei de president na berichten dat het Witte Huis heeft geprobeerd Fauci via de media te ondermijnen.

3 uur geleden
'FBI moest deur Epstein-vertrouweling Maxwell openbreken'

NEW YORK (ANP/AFP) - Epstein-vertrouweling Ghislaine Maxwell weigerde mee te werken toen de FBI voor haar deur stond. Agenten moesten daardoor haar voordeur openbreken, zeggen aanklagers in rechtbankdocumenten.

3 uur geleden
'Latijns-Amerika meldt nu meer coronadoden dan Noord-Amerika'

SANTIAGO (ANP/RTR) - Het dodental door het coronavirus ligt in Latijns-Amerika voor het eerst hoger dan in Noord-Amerika. Persbureau Reuters becijferde dat Latijns-Amerikaanse landen samen 144.680 sterfgevallen hebben gemeld. Dat zijn er bijna 1000 meer dan in de Verenigde Staten en Canada.

4 uur geleden
Slachtoffers Weinstein maken bezwaar tegen miljoenenschikking

NEW YORK (ANP/RTR) - Zes vrouwen die zeggen te zijn misbruikt door Harvey Weinstein, hebben bij een rechtbank in New York bezwaar gemaakt tegen een miljoenenschikking. Die moet slachtoffers van de gevallen filmproducent het recht geven duizenden dollars aan compensatie te claimen.

5 uur geleden
Merkel verwacht nog geen akkoord over coronahulp Europa

BERLIJN (ANP/RTR/DPA) - De Duitse regeringsleider Angela Merkel verwacht nog geen akkoord over het geplande Europese coronaherstelfonds en de Europese begroting voor de komende jaren. De bondskanselier zei niet te kunnen garanderen dat de Europese leiders eind deze week een overeenkomst bereiken op een top in Brussel, gezien de verschillen.

7 uur geleden
Rechter blokkeert eerste executies door regering-Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een Amerikaanse rechtbank in Washington heeft op het laatste moment de uitvoering van de eerste executies door de regering-Trump geblokkeerd. Het gaat om vier moordenaars die ter dood zijn veroordeeld door een nationale (federale) rechtbank. Het zouden de eerste executies op federaal niveau zijn geweest sinds 2003.

9 uur geleden