Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politieacties verharden: vakbonden dreigen Binnenhof te blokkeren

Politieacties verharden: vakbonden dreigen Binnenhof te blokkeren

DEN HAAG (ANP) - De politievakbonden dreigen met nog hardere acties als het kabinet niet ingaat op de cao-eisen. De komende weken staan onder meer werkonderbrekingen bij de dienst Bewaken en Beveiligen, geen politie-inzet bij carnaval en het blokkeren van de toegang tot de omgeving van het Binnenhof in Den Haag op het programma. Dat hebben de vakbonden vrijdag laten weten.

Momenteel int de politie al geen boetes bij kleine overtredingen en dit weekend wordt niet opgetreden als de nachthoreca, in strijd met de coronamaatregelen, besluit de deuren te openen.

De aankomende acties noemen de vakbonden 'van kwaad tot erger', ze spreken van een 'stapelprotest' om de politieke druk op te voeren. Er zijn tien acties voor de komende weken in voorbereiding, zoals onder meer het niet ondersteunen en beschermen van deurwaarders, geen oproepingen van het Openbaar Ministerie uitreiken en werkonderbrekingen bij grote evenementen zoals (internationale) voetbalwedstrijden. Wanneer welke actie gaat plaatsvinden, kan een woordvoerder van vakbond ACP nog niet aangeven.

Teleurgesteld

De vakbonden protesteren omdat het kabinet niet tegemoet wil komen aan hun eisen voor de nieuwe politie-cao. "Het kabinet weigert snel afspraken met de politiebonden te maken over een cao die recht doet aan de loyaliteit waarmee de huidige medewerkers het korps draaiende houden tijdens jaren van ongekende overbelasting."

De vakbonden zijn teleurgesteld over de uitkomst van het overleg vorige week met een afvaardiging van de regering. Daarin zouden er geen toezeggingen zijn gedaan over speerpunten als het inkomen van politiemensen en de capaciteit bij de korpsen. "Blijkbaar rekent ‘Den Haag’ erop dat agenten uit loyaliteit en plichtsbesef tot het uiterste zullen gaan om de kwaliteit van het politiewerk zoveel mogelijk in stand te houden. En dat doen ze ook, al kost ze dat steeds meer moeite en al gaat dat steeds meer ten koste van hun gezondheid, veiligheid en privéleven."

Meer uit Binnenland

Arrestaties bij mogelijk drugslab in Overdinkel

OVERDINKEL (ANP) - De politie heeft woensdag meerdere mensen aangehouden bij een boerenwoning in het Overijsselse Overdinkel, op de grens met Duitsland. Op het erf is mogelijk een drugslab aangetroffen, aldus de politie. Er was ook sprake van gevaarlijke stoffen op het terrein aan de Goormatenweg.

1 minuut geleden
XR eist opnieuw stoppen giflozingen van Chemelot in de Maas

ROERMOND (ANP) - Enkele tientallen actievoerders van Extinction Rebellion (XR) hebben woensdagmiddag opnieuw gedemonstreerd voor het hoofdkantoor van Waterschap Limburg in Roermond. Ze eisten een verbod op schadelijke lozingen in de Maas van industrieterrein Chemelot bij Geleen en handhaving daarvan met grote boetes. Het waterschap is vergunningverlener voor de lozingen vanaf Chemelot.

12 minuten geleden
Man met fetisj hoort OM 4 jaar cel eisen voor kinderporno en ontucht

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft in een zedenzaak een celstraf van vier jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk, geëist tegen een 36-jarige man die zegt een fetisj te hebben voor ondergoed en billen. De man wordt verdacht van het plegen van ontucht met zijn eigen dochter toen zij nog geen anderhalf jaar oud was, door foto's van haar te maken met zijn penis op haar blote billen. "Ik schaam me ervoor dat ik dit heb gedaan", zei de verdachte woensdag in de rechtbank in Rotterdam.

14 minuten geleden
Ontruiming crisisnoodopvang Heumen gaat niet op tijd lukken

HEUMEN (ANP) - De ontruiming van de noodopvang voor achthonderd asielzoekers in de gemeente Heumen bij Nijmegen gaat niet voor vrijdag lukken. Dat heeft een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gezegd. De noodopvang heeft vanaf vrijdag 1 december geen natuurvergunning meer. De Stichting Das & Boom wil van de provincie Gelderland weten hoe die gaat handhaven.

31 minuten geleden
Yeşilgöz laat verkenner weten niet in kabinet te willen  

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz heeft aan de verkenner laten weten graag een kabinet van PVV, NSC en BBB mogelijk te willen maken, maar wel vanuit de Tweede Kamer. Ze herhaalde tegen verkenner Ronald Plasterk niet in een coalitie te willen stappen, zei ze na afloop van het onderhoud. Haar partij staat wel "helemaal klaar" om te onderhandelen.

36 minuten geleden
Halsema: OM kijkt of uitspraak comedian over Wilders strafbaar is

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema woensdagmiddag in de raad in een reactie op een vraag van JA21-raadslid Kevin Kreuger.

44 minuten geleden
Amsterdamse wethouder roept moslims op discriminatie te melden

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse wethouder Touria Meliani vraagt Amsterdamse moslims die na de verkiezingsuitslag te maken krijgen met discriminatie daar melding van te maken. "We zeggen tegen al deze mensen die zich gediscrimineerd voelen: maak hier melding van, en als het verder gaat dan dat: doe aangifte", zo zei ze woensdagmiddag tijdens het mondelinge vragenuur in de raad.

49 minuten geleden