Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie Zuid-Afrika van plan ex-president Zuma toch te arresteren

Politie Zuid-Afrika van plan ex-president Zuma toch te arresteren

JOHANNESBURG (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De Zuid-Afrikaanse politie is van plan ex-president Jacob Zuma toch woensdag voor middernacht arresteren. Volgens het ministerie van Politie betekent het uitblijven van de arrestatie een minachting van het Constitutionele Hof, zolang er geen opdracht tot uitstel is gegeven. In de huidige situatie zouden de minister van Politie en de hoofdcommissaris van het land namelijk kunnen worden aangeklaagd als ze nalaten Zuma te arresteren. Eerder leek de ex-president voorlopig op vrije voeten te blijven.

Het Constitutionele Hof veroordeelde Zuma eind vorige maand tot 15 maanden celstraf, omdat hij weigerde te getuigen voor een onderzoekscommissie naar de corruptie onder zijn negen jaar durende presidentschap. Vorig jaar kwam Zuma aanvankelijk nog wel één keer opdagen voor de commissie, maar na die eerste keer beschuldigde hij de voorzitter ervan bevooroordeeld te zijn. Eerder dit jaar weigerde de ex-president om opnieuw voor de commissie te verschijnen. Overigens werd de commissie ooit door Zuma zelf opgezet, nadat hij als president door de corruptieschandalen steeds verder onder druk was komen te staan.

De rechtbank droeg Zuma op zichzelf uiterlijk 4 juli bij de politie aan te geven. Zo niet, dan zou hij binnen drie dagen worden gearresteerd - uiterlijk op 7 juli voor middernacht dus. De advocaten van Zuma verzochten de rechter de afgelopen dagen om een nietigverklaring van het vonnis. Zij stellen dat een gevangenisstraf het leven van de 79-jarige ex-president in gevaar zal brengen. Daarom heeft Zuma volgens hen recht op herziening van zijn zaak. Zij vroegen de rechter in afwachting van de beoordeling van die nietigverklaring het arrestatiebevel voor Zuma voorlopig op te schorten.

Corruptieschandalen

"Als we niets horen van het Constitutionele Hof, wat tot nu toe het geval is, hebben we tot middernacht om de opdracht tot arrestatie uit te voeren", zei een woordvoerder van de minister van Politie woensdag. De minister zelf heeft eerder al aangegeven er niets voor te voelen om aangeklaagd te worden voor minachting van het Constitutionele Hof.

Zuma werd in 2018 door zijn regeringspartij ANC gedwongen af te treden na verschillende corruptieschandalen. Toch heeft hij nog altijd veel bondgenoten binnen de partij, en daarmee veel interne invloed.

Lucratieve deals

Zuma zou tijdens zijn presidentschap onder meer lucratieve deals hebben gesloten met zakenmensen die hij goed kende. Zij mochten naar verluidt soms zelfs kiezen welke ministers Zuma in zijn kabinet benoemde. Volgens schattingen zou er 35 miljard dollar (29,5 miljard euro) aan overheidsgeld zijn weggesluisd. Zuma ontkent de beschuldigen en claimt dat hij niets verkeerds heeft gedaan.

De zaak tegen Zuma wordt gezien als een belangrijke test voor de democratie en de rechtsstaat in Zuid-Afrika.

De dagen voor de deadline van 4 juli verzamelden zich grote groepen aanhangers rond het huis van Zuma. De laatste dagen lijkt die menigte kleiner te worden.

Meer uit Buitenland

Rechtszaak Trump tegen nicht mag doorgaan van rechter

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Een rechter heeft geoordeeld dat Donald Trump een rechtszaak kan aanspannen tegen zijn nicht Mary Trump. Volgens de oud-president zou zij informatie aan The New York Times hebben verstrekt voor een artikel uit 2018 over zijn belastinggeschiedenis.

1 uur geleden
Vier vermiste kinderen na crash in Colombia levend gevonden

BOGOTA (ANP/RTR/AFP) - De vier kinderen die op 1 mei crashten met een vliegtuig in het Amazonewoud in Colombia zijn vrijdag gevonden. Alle vier zijn nog in leven. Dat heeft president Gustavo Petro bekendgemaakt. "Een vreugde voor het hele land! De vier kinderen die 40 dagen geleden verloren zijn gegaan in de Colombiaanse jungle zijn levend teruggevonden", schreef Petro op Twitter.

3 uur geleden
Boris Johnson treedt af als parlementslid om partygate-onderzoek

LONDEN (ANP) - De Britse oud-premier Boris Johnson treedt af als lid van het Lagerhuis om een onderzoek naar het zogenoemde partygate-schandaal. Volgens Britse media heeft hij zijn zetel voor het district Uxbridge and South Ruislip per direct ingeleverd. Johnson zegt in een verklaring dat hij de resultaten van een parlementair onderzoek heeft ontvangen en dat die onderzoekscommissie hem uit het parlement probeerde te duwen.

8 uur geleden
Vrijgegeven stukken: Trump verdacht van 37 misdrijven

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Donald Trump wordt verdacht van 37 misdrijven. Dat blijkt uit rechtbankstukken die openbaar zijn gemaakt. De oud-president van de VS wordt onder meer verdacht van het achterhouden van documenten en het tegenwerken van een strafrechtelijk onderzoek.

9 uur geleden
Advocaten in Trumps strafzaak rond geheime documenten stappen op

WASHINGTON (ANP/RTR) - Twee advocaten die de Amerikaanse oud-president Donald Trump bijstonden in zijn federale strafzaak, zijn teruggetreden. Jim Trusty en John Rowley zeggen zelf te zijn opgestapt. Ze verdedigen hem ook niet meer in de zaak rond de bestorming van het Capitool, op 6 januari 2021.

11 uur geleden
Poetin: Oekraïens offensief is begonnen, maar onsuccesvol

MOSKOU (ANP/RTR) - Niet alleen internationale media en waarnemers stellen dat Oekraïne is begonnen met het langverwachte offensief, dat denkt ook de Russische president Vladimir Poetin. Hij zegt dat de aanval nog niet succesvol is en dat de Oekraïners nog geen van hun doelen hebben bereikt.

11 uur geleden
VN: onafhankelijk onderzoek naar doorbraak Kachovka-dam nodig

GENÈVE (ANP/DPA) - Er is eerst meer onderzoek nodig rond het instorten van de Kachovka-dam in het zuiden van Oekraïne om vast te stellen wat er is gebeurd. "De omstandigheden van het incident zijn vooralsnog te onduidelijk", stelt woordvoerder Jeremy Laurence van het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties OHCHR. Volgens de woordvoerder is het nog te vroeg om te spreken van een oorlogsmisdaad.

12 uur geleden