
Politie Zuid-Afrika van plan ex-president Zuma toch te arresteren
JOHANNESBURG (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De Zuid-Afrikaanse politie is van plan ex-president Jacob Zuma toch woensdag voor middernacht arresteren. Volgens het ministerie van Politie betekent het uitblijven van de arrestatie een minachting van het Constitutionele Hof, zolang er geen opdracht tot uitstel is gegeven. In de huidige situatie zouden de minister van Politie en de hoofdcommissaris van het land namelijk kunnen worden aangeklaagd als ze nalaten Zuma te arresteren. Eerder leek de ex-president voorlopig op vrije voeten te blijven.
Het Constitutionele Hof veroordeelde Zuma eind vorige maand tot 15 maanden celstraf, omdat hij weigerde te getuigen voor een onderzoekscommissie naar de corruptie onder zijn negen jaar durende presidentschap. Vorig jaar kwam Zuma aanvankelijk nog wel één keer opdagen voor de commissie, maar na die eerste keer beschuldigde hij de voorzitter ervan bevooroordeeld te zijn. Eerder dit jaar weigerde de ex-president om opnieuw voor de commissie te verschijnen. Overigens werd de commissie ooit door Zuma zelf opgezet, nadat hij als president door de corruptieschandalen steeds verder onder druk was komen te staan.
De rechtbank droeg Zuma op zichzelf uiterlijk 4 juli bij de politie aan te geven. Zo niet, dan zou hij binnen drie dagen worden gearresteerd - uiterlijk op 7 juli voor middernacht dus. De advocaten van Zuma verzochten de rechter de afgelopen dagen om een nietigverklaring van het vonnis. Zij stellen dat een gevangenisstraf het leven van de 79-jarige ex-president in gevaar zal brengen. Daarom heeft Zuma volgens hen recht op herziening van zijn zaak. Zij vroegen de rechter in afwachting van de beoordeling van die nietigverklaring het arrestatiebevel voor Zuma voorlopig op te schorten.
Corruptieschandalen
"Als we niets horen van het Constitutionele Hof, wat tot nu toe het geval is, hebben we tot middernacht om de opdracht tot arrestatie uit te voeren", zei een woordvoerder van de minister van Politie woensdag. De minister zelf heeft eerder al aangegeven er niets voor te voelen om aangeklaagd te worden voor minachting van het Constitutionele Hof.
Zuma werd in 2018 door zijn regeringspartij ANC gedwongen af te treden na verschillende corruptieschandalen. Toch heeft hij nog altijd veel bondgenoten binnen de partij, en daarmee veel interne invloed.
Lucratieve deals
Zuma zou tijdens zijn presidentschap onder meer lucratieve deals hebben gesloten met zakenmensen die hij goed kende. Zij mochten naar verluidt soms zelfs kiezen welke ministers Zuma in zijn kabinet benoemde. Volgens schattingen zou er 35 miljard dollar (29,5 miljard euro) aan overheidsgeld zijn weggesluisd. Zuma ontkent de beschuldigen en claimt dat hij niets verkeerds heeft gedaan.
De zaak tegen Zuma wordt gezien als een belangrijke test voor de democratie en de rechtsstaat in Zuid-Afrika.
De dagen voor de deadline van 4 juli verzamelden zich grote groepen aanhangers rond het huis van Zuma. De laatste dagen lijkt die menigte kleiner te worden.
Meer uit Buitenland
KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wil zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin donderdag persoonlijk ontmoeten in Istanbul, schrijft Zelensky op X. Poetin had eerder voorgesteld om dan te beginnen met de vredesbesprekingen en Zelensky accepteert dat plan nu.
4 minuten geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump zei zondag dat hij begint te twijfelen of Oekraïne een staakt-het-vuren met Rusland zal bereiken. Hij drong er bij Oekraïne op aan om donderdag met Russische functionarissen in Turkije te onderhandelen.
22 minuten geledenBERLIJN (ANP/DPA) - In Duitsland hebben duizenden mensen gedemonstreerd voor een verbod op de partij Alternative für Deutschland (AfD), die begin deze maand door de veiligheidsdienst werd aangemerkt als rechts-extremistisch. Volgens de actievoerders vormt de AfD een gevaar voor de democratie en de rechtsstaat.
36 minuten geledenMUSCAT (ANP/AFP) - Een hoge Amerikaanse functionaris beschreef zondag gesprekken met Iran over zijn nucleaire programma als "positief" en zei dat er binnenkort een nieuwe ronde plaatsvindt. De gesprekken in Oman, geleid door de Amerikaanse speciale gezant Steve Witkoff, duurden meer dan drie uur.
2 uur geledenANTALYA (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio reist komende week naar Turkije voor een overleg met ministers van NAVO-bondgenoten. Hij zal van 14 tot 16 mei in Turkije zijn, dezelfde periode die de Russische president Vladimir Poetin heeft genoemd als startpunt voor eventuele vredesbesprekingen tussen Rusland en Oekraïne. Die gesprekken zouden ook moeten plaatsvinden in Turkije.
3 uur geledenBASEL (ANP) - Anti-Israëlactivisten hebben zich verzameld bij de openingsceremonie van het Eurovisie Songfestival in Basel. De demonstranten met Palestijnse vlaggen roepen in koor "shame on you" ("schaam je"), "free Palestine" en joelen "boe".
4 uur geledenJERUZALEM (ANP/RTR) - Israël steunt een Amerikaans plan om de levering van humanitaire hulp aan de Gazastrook te hervatten, zegt minister van Buitenlandse Zaken Gideon Saar. De Amerikaanse ambassadeur Mike Huckabee kondigde vrijdag aan dat er een nieuw 'mechanisme' zou worden opgezet voor de hulpverlening.
5 uur geleden