Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie Zuid-Afrika staat voor een raadsel na vondst 21 lichamen

Politie Zuid-Afrika staat voor een raadsel na vondst 21 lichamen

KAAPSTAD (ANP/DPA/AFP/RTR) - De politie in Zuid-Afrika tast nog altijd in het duister over de doodsoorzaak van 21 jongeren die zondagochtend levenloos zijn aangetroffen in een kroeg in de stad Oos-Londen. 31 mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Twee van hen liggen daar maandag nog steeds.

De politie spant zich naar eigen zeggen maximaal in om op te helderen wat er precies is voorgevallen. Volgens hulpdiensten werden de lichamen onderuitgezakt gevonden op stoelen, banken en op de vloer, zonder zichtbaar letsel. Het gaat om jongeren tussen de 13 en 17 jaar oud. De meesten waren in de kroeg om het einde van het schooljaar te vieren. Mogelijk zijn ze om het leven gekomen door iets wat ze hebben gedronken, gegeten of gerookt.

De politie dacht in eerste instantie dat er in de kroeg paniek was uitgebroken en dat de tieners daardoor zijn doodgedrukt, maar die theorie wordt nu uitgesloten. Degenen die naar het ziekenhuis zijn gebracht, hadden onder meer last van hoofdpijn, pijn aan borst en rug en ze moesten overgeven.

Verstikkende geur

Overlevenden vertellen aan diverse media dat in de volle tent een sterke en verstikkende geur hing. De 19-jarige Sinovuyo Monyane, die door de kroeg was ingehuurd om drankjes te promoten, zegt tegen persbureau AFP dat ze nog steeds "in de war" is. Ze wilde vanwege de geur naar buiten vluchten, maar dat werd door de drukte bemoeilijkt. Ze hoorde andere mensen schreeuwen dat ze geen adem konden krijgen.

"Toen viel ik flauw", aldus Monyane. Zij dacht dat er een soort pepperspray was gespoten. Toen ze later wakker werd, zag ze de lichamen op de grond liggen. "Ik had dood kunnen zijn", zegt ze.

Meer uit Buitenland

Iran tegen VS: we willen geen verdere escalatie

NEW YORK (ANP/AFP) - Iran heeft de Verenigde Staten geïnformeerd dat het geen verdere escalatie wil na een grote aanval op Israël. Minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian zegt in een videoboodschap dat er geen behoefte is aan "meer spanning in de regio".

12 minuten geleden
Premier Tusk wil 'geen woorden maar daden' bij veiligheid EU

BRUSSEL (ANP/DPA) - De Poolse premier Donald Tusk wil geen woorden, maar daden als het gaat om het veiligheidsbeleid van de Europese Unie. "Als alle woorden die in de laatste jaren hier in Brussel zijn gezegd over gemeenschappelijke verdediging veranderd zouden worden in kogels en raketten, dan zou Europa de sterkste macht ter wereld zijn", aldus Tusk donderdag in een bericht op het socialemediaplatform X.

29 minuten geleden
AfD'er Björn Höcke voor de rechter om gebruik nazi-slogan

HALLE (ANP/RTR/AFP) - Een bekende Duitse politicus verscheen donderdag voor de rechter op verdenking van het gebruik van een nazi-slogan. AfD'er Björn Höcke riskeert een boete of tot drie jaar gevangenisstraf als hij wordt veroordeeld.

43 minuten geleden
Bluswerkzaamheden beursgebouw Kopenhagen duren nog zeker een dag

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - De brand in het historische beursgebouw in Kopenhagen is nog steeds niet volledig geblust. De bluswerkzaamheden gaan door en duren naar verwachting nog zeker 24 uur, meldt de brandweer donderdagochtend.

1 uur geleden
Arrestaties in Duitsland om sabotageplan tegen steun Oekraïne

BERLIJN (ANP) - De Duitse autoriteiten hebben twee verdachten opgepakt op verdenking van het voorbereiden van sabotageacties. De twee hebben zowel de Duitse als de Russische nationaliteit en zouden voor een buitenlandse inlichtingendienst werken.

2 uur geleden
Trump bespreekt oorlogen met Poolse president

NEW YORK (ANP/AFP/DPA) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft in New York het Poolse staatshoofd Andrzej Duda ontvangen. Trump deelde beelden van de ontmoeting op zijn platform Truth Social en prees de president uitbundig.

2 uur geleden
Indonesië evacueert duizenden mensen na vulkaanuitbarsting

JAKARTA (ANP/AFP/DPA) - De Indonesische autoriteiten evacueren duizenden mensen na meerdere uitbarstingen van de vulkaan Ruang. Er is een tsunamiwaarschuwing afgegeven en de internationale luchthaven van Manado is gesloten.

2 uur geleden