
Politie: zo'n 500 verdachten plofkraken in Randstad
MAASTRICHT/MÜNCHEN (ANP) - De politie verdenkt zo'n vijfhonderd mannen uit de regio's Amsterdam en Utrecht van betrokkenheid bij het leeuwendeel van de plofkraken in binnen- en buitenland, met name in Duitsland. Ze werken volgens de politie in wisselende samenstelling, waarbij mensen soms afvallen omdat ze worden opgepakt of op hun vlucht in snelle auto's verongelukken.
De verdachten hebben volgens de politie hun werkterrein vermoedelijk naar het buitenland verlegd omdat Nederlandse banken maatregelen hebben genomen om het opblazen van pinautomaten zinloos te maken. Zo sloegen Nederlandse plofkrakers vorig jaar in Duitsland bijna 450 keer toe tegenover 15 keer in Nederland.
De Nederlandse politie zit er bovenop omdat de verdachten explosieven gebruiken die vaak thuis of in garageboxen in elkaar worden geknutseld en opgeslagen, met alle risico's van dien voor de omgeving. Bovendien rijden de plofkrakers met zeer hoge snelheid over de wegen om de politie te snel af te zijn. De plofkraken zorgen voor ernstige schade aan omliggende woningen, en kunnen bewoners in gevaar brengen. "We zien dat het gestolen geld ook geïnvesteerd wordt in andere vormen van criminaliteit, zoals drugshandel. De aandacht voor deze groep plofkrakers mag daarom niet verslappen", aldus een woordvoerder van de politie.
Aanhoudingsbevel
De Duitse politie maakte donderdag bekend dat in Nederland negen verdachten van plofkraken in Zuid-Duitsland zijn opgepakt. Tegen nog eens drie is een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd. De verdachten zijn volgens de Duitse politie en justitie verantwoordelijk voor ruim vijftig plofkraken in Beieren, Baden-Württemberg en Thüringen. De mannen van Nederlandse, Marokkaanse, Afghaanse, Turkse en Roemeense afkomst van 25 tot 41 jaar wisten 5,2 miljoen euro buit te maken. Daarbij richtten zij voor 6,5 miljoen euro schade aan. De verdachten komen uit onder meer Roermond, Echt, Utrecht, Amersfoort en Soesterberg.
Uitvalsbasis was een garagebedrijf in Roermond, waar de politie maandag een inval deed en explosieven ontdekte. Duitsland heeft om overlevering van de verdachten gevraagd. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.
Meer uit Binnenland
GRONINGEN (ANP) - De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gaat met Vindicat in gesprek over een incident bij de studentenvereniging, zegt een woordvoerder vrijdag. Tien eerstejaarsleden van de vereniging zouden eerstegraads brandwonden hebben opgelopen tijdens een dispuutsweekend. Ze zouden zijn gebrandmerkt door de groep TYR, die verbonden is aan Vindicat, meldde Dagblad van het Noorden donderdag.
25 minuten geledenMAASTRICHT (ANP) - Boerenorganisaties en natuurclubs zijn erg kritisch over de plannen van de provincie Limburg om stikstofuitstoot terug te dringen. Het 'stikstofoffensief' moet de vergunningverlening weer op gang brengen.
35 minuten geledenBAARN (ANP) - Politiemedewerkers weten nog niet precies waar ze aan toe zijn als ze werken tijdens de NAVO-top in juni. Dat meldt politiebond ACP. Roosters en vakanties worden intussen aangepast. Begrijpelijk, zegt bestuurslid Patrick Fluyt. Maar er blijven veel praktische vragen openstaan. Fluyt hoopt dat er nog meer instructies komen.
1 uur geledenGENEVE (ANP) - De European Broadcasting Union (EBU) gaat het werven van stemmen door landen tijdens het Eurovisie Songfestival tegen het licht houden. Dat schrijft songfestivaldirecteur Martin Green vrijdag in een open brief op de website van de organisatie. Hij reageert hiermee op de hoge score van Israël, dat in diverse landen van de vakjury geen punten kreeg, maar van het publiek wel twaalf punten kreeg. Israël voerde heel actief online campagne om stemmen te werven.
1 uur geledenDRIEBERGEN (ANP) - Internationale opsporingsdiensten hebben deze week wereldwijd meer dan driehonderd servers offline gehaald, waardoor cybercriminelen niet meer bij hun systemen kunnen. Daarvan stonden zestig servers in datacentra in Nederland. Met de al langlopende Operation Endgame pakken internationale politiediensten nu verder door in de bestrijding van ransomware, meldt de politie.
6 uur geledenUTRECHT (ANP) - Honderdduizenden kinderen in Nederland hebben moeite op school omdat ze in armoede opgroeien. Dat constateert het Jeugdeducatiefonds in een rapport dat vrijdag is verschenen. Nederland krijgt volgens het fonds een "dikke onvoldoende" voor gelijke ontwikkelingskansen van kinderen.
8 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Het aantal kinderontvoeringen vanuit of naar Nederland is vorig jaar verder gedaald, met 23 procent. In 2024 werden tweehonderd kinderen slachtoffer van internationale kinderontvoering, in 2023 betrof het 260 kinderen en in 2022 waren het er 292. Dat meldt het Centrum Internationale Kinderontvoering vrijdag in zijn jaarverslag. Het is voor het tweede jaar op rij dat het aantal kinderontvoeringen daalt.
8 uur geleden