Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie zoekt zwarte lijsten tippelzones in coldcaseonderzoek

Politie zoekt zwarte lijsten tippelzones in coldcaseonderzoek

AMSTERDAM (ANP) - De politie is in het coldcaseonderzoek naar de 27 jaar geleden vermoorde prostituee Judit Nyari op zoek naar informatie uit zwarte lijsten van de tippelzones in Utrecht en Amsterdam uit de jaren negentig. Via zulke lijsten waarschuwden prostituees elkaar voor gevaarlijke klanten. Ook zoekt de politie naar informatie over zogenaamde weldoeners uit die periode, meldt de politie vrijdag.

De 25-jarige Amsterdamse Nyari werkte op de tippelzones in Amsterdam en Utrecht. Op 1 december 1993 verdween ze. Vijf dagen later werd ze dood teruggevonden in Dronten. Haar keel was doorgesneden. Daarmee werd zij een van de tientallen prostituees die in de jaren tachtig en negentig in Nederland zijn vermoord.

De zaak kwam afgelopen jaar geregeld in de publiciteit, vanwege een podcastserie die de politie erover maakt. In de serie vertellen bekenden van Nyari, politiemensen en hulpverleners over het leven en de dood van het slachtoffer. In de vijfde aflevering schetsen twee kenners van de tippelzones van destijds een beeld van de dagelijkse praktijk in de straatprostitutie van destijds. Volgens zuster Bernadette, die toen een huiskamerproject runde voor prostituees in Amsterdam, gingen er zwarte lijsten rond onder de prostituees, met daarop mannen die volgens de vrouwen levensgevaarlijk waren. De vrouwen waarschuwden elkaar met een briefje op een prikbord met de omschrijving van een klant. De politie hoopt dat mensen zich nu nog specifieke informatie hierover herinneren.

Ook was er een tweede type klant, de zogenaamde weldoener. Deze mannen palmden prostituees in met een slaapplek, waarvoor met seks moest worden betaald. Sommige van deze mannen zouden de vrouwen vervolgens als hun bezit hebben geclaimd.

Meer uit Binnenland

Duitse klimaatactivisten willen zich aansluiten bij blokkade A12

DEN HAAG (ANP) - De aanhangers van klimaatgroep Extinction Rebellion die dagelijks de snelweg A12 in Den Haag blokkeren, krijgen mogelijk versterking van een radicalere groep uit Duitsland Letzte Generation. Die wil met ongeveer honderd mensen naar Den Haag komen om zaterdag en zondag mee te doen met de verkeersblokkade.

1 uur geleden
Trans Zorg Nu demonstreert 17 uur lang voor Radboudumc

NIJMEGEN (ANP) - Demonstranten staan zaterdag van 07.00 uur in de ochtend tot 00.00 uur in de avond op het Geert Grooteplein Zuid in Nijmegen, voor de ingang van het Radboudumc. Daar voeren ze actie tegen de lange wachtlijsten in de transgenderzorg.

1 uur geleden
CU-leden bepalen of Stieneke van der Graaf hoger komt op kieslijst

ZWOLLE (ANP) - De leden van de ChristenUnie houden een congres in Zwolle en besluiten daar of Stieneke van der Graaf inderdaad hoger op de kieslijst komt, zoals het Kamerlid wil. Ze is ontevreden over de onverkiesbare negende plek die haar is toebedeeld. Ruim vijfhonderd leden stellen voor om haar op plek vijf te zetten in plaats van de Delftse wethouder Joëlle Gooijer-Medema.

1 uur geleden
Explosief gevonden in woning in Leeuwarden, huizen ontruimd

LEEUWARDEN (ANP) - In een woning aan de Woudstraat in Leeuwarden is vrijdagavond een explosief aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de bom veiliggesteld en neemt die mee, meldt een woordvoerder van de politie. Hij verwacht dat bewoners van omliggende huizen, die waren ontruimd, snel kunnen terugkeren.

3 uur geleden
Sweet Dreams wint zes Gouden Kalveren, waaronder voor Beste Film

UTRECHT (ANP) - De film Sweet Dreams is vrijdagavond de grote winnaar geworden tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren. De film van regisseur en scenarist Ena Sendijarević en producent Lemming Film was goed voor zes Gouden Kalveren, waaronder die voor Beste Film. De uitreiking vond plaats tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht.

7 uur geleden
Stadsdeel Amsterdam-Oost toegevoegd aan wietproef

AMSTERDAM (ANP) - Het stadsdeel Amsterdam-Oost is toegevoegd aan het veelbesproken wietexperiment, zo heeft de ministerraad besloten. In de proef leveren legale telers wiet aan coffeeshops. Bij de toevoeging van Amsterdam als elfde gemeente staat wel opgemerkt dat het uitgangspunt is dat het "niet tot vertraging" zal leiden.

9 uur geleden
Ex-baas FIOD: vasthouden aan Fraudewet oorzaak van hard beleid

DEN HAAG (ANP) - Voormalig directeur Hans van der Vlist van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD vindt het "vreselijk" dat er mensen en vooral kwetsbaren zijn gedupeerd door de overheid. Hij wijt dat met name aan een combinatie van "de Fraudewet, het halsstarrig vasthouden aan de alles-of-niets-regeling, de stapeling van toeslagen en daarna het onrechtmatig handelen van de Belastingdienst".

10 uur geleden