Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie zoekt met honden en drone naar sporen in zaak 'Maddie'

Politie zoekt met honden en drone naar sporen in zaak 'Maddie'

LISSABON (ANP/RTR/AFP/DPA) - De politie heeft woensdag in Portugal speurhonden en een drone ingezet bij de zoekactie rond de verdwijning van het toen 3-jarige meisje Madeleine McCann in 2007. Tientallen agenten zoeken in de omgeving van een stuwmeer naar sporen.

Een bron rond het onderzoek vertelde de krant Expresso dat een tip van een informant de aanleiding was voor de zoekactie bij het meer in de buurt van Faro, die dinsdag begon. De bron zou door de Duitse politie als "zeer geloofwaardig" worden beschouwd en zou informatie hebben verstrekt die "erg serieus" wordt genomen.

In het nieuwe sporenonderzoek werken de Portugese, Duitse en Britse autoriteiten samen. Onderzoekers hebben deze week een tijdelijk kamp opgezet bij het stuwmeer. Dat bevindt zich op zo'n 50 kilometer van Praia da Luz. Daar verdween de kleine 'Maddie' zestien jaar geleden uit de slaapkamer van een vakantiewoning.

Christian Brückner

De verdwijning van de peuter is nooit opgehelderd en het onderzoek staat jaren later nog steeds volop in de belangstelling. Op de nieuwe zoekactie komen tientallen journalisten en cameramensen van over de hele wereld af. In Portugese media wordt gesproken over een "mediacircus".

De autoriteiten in Duitsland hebben vorig jaar Christian Brückner aangewezen als verdachte in de zaak. Ze denken dat hij de peuter heeft gedood. Die veroordeelde kindermisbruiker zit momenteel in de gevangenis vanwege een andere misbruikzaak. De autoriteiten zeggen dat de informatie die leidde tot de nieuwe zoektocht niet afkomstig is van Brückner. Hij ontkent betrokkenheid bij de verdwijning en zou ook geen bekentenis hebben afgelegd.

Een Duitse aanklager zei dat de politie bij het stuwmeer niet noodzakelijkerwijs zoekt naar het lichaam van de vermiste peuter. De politie heeft volgens Portugese media in 2008 ook al in dat gebied gezocht naar sporen. Dat leidde toen niet tot een doorbraak.

Meer uit Buitenland

CPJ: dodental journalisten Gazaoorlog opgelopen tot 97

NEW YORK (ANP) - Volgens de laatste telling van het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) zijn sinds het begin van de Gazaoorlog 97 journalisten gedood. Onder hen bevinden zich 92 Palestijnen, 3 Libanezen en 2 Israëliërs, meldt het CPJ woensdag.

2 uur geleden
Hamas-leider Haniyeh in het weekend gast van Turkse president

ANKARA (ANP/AFP) - De politieke leider van de Palestijnse beweging Hamas, Ismail Haniyeh, is komend weekend de gast van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dit heeft Erdogan aangekondigd. Volgens een Turkse functionaris spreken de twee elkaar zaterdag in het historische Dolmabahce-paleis aan de Bosporus in Istanbul.

3 uur geleden
President Macron roept op tot meer sancties tegen Iran na aanval

BRUSSEL (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron wil meer sancties van de Europese Unie tegen Iran na de grote Iraanse aanval op Israël afgelopen weekend. Er moeten met name hardere maatregelen komen tegen Iraanse organisaties of personen die betrokken zijn bij de productie van drones en raketten, aldus Macron voorafgaand aan een Europese top in Brussel.

3 uur geleden
België en Tsjechië willen meer EU-opsporing bij Russische invloed

BRUSSEL (ANP) - België en Tsjechië willen dringend op Europees niveau de Russische inmenging in de Europese verkiezingen aanpakken. In een gezamenlijke brief vragen deze twee landen aan alle EU-leiders om de opsporingsbevoegdheden van enkele Europese instellingen uit te breiden. "Die schieten nu tekort", zegt de Belgische premier Alexander De Croo.

4 uur geleden
Amerikaanse hulp voor Oekraïne stap dichterbij

WASHINGTON (ANP/DPA) - Na een maandenlange blokkade van Amerikaanse hulp aan Oekraïne, wordt zaterdagavond een stemming in het parlement over nieuwe steun voor Kyiv verwacht. De Republikeinse leider van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson, liet inmiddels het wetsvoorstel publiceren.

4 uur geleden
VN-Veiligheidsraad stemt over Palestina als volwaardig lid

NEW YORK (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemt volgens de planning vrijdag om 21.00 uur (onze tijd) over het Palestijnse verzoek Palestina als volwaardig lid van de volkerenorganisatie te erkennen. De staat Palestina wordt door een grote meerderheid van de leden van de VN erkend, maar officieel is het sinds 2012 een waarnemer bij de VN, geen lidstaat.

6 uur geleden
Gewonden door aanval Hezbollah op Israël

JERUZALEM (ANP/AFP) - Hezbollah heeft vanuit Libanon een drone- en raketaanval uitgevoerd op het noorden van Israël. Daarbij zijn zeker veertien militairen gewond geraakt, meldde het Israëlische leger. Zes zijn er ernstig aan toe.

6 uur geleden