Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie ziet stijging incidenten gelblasters, 'dit is gevaarlijk'

Politie ziet stijging incidenten gelblasters, 'dit is gevaarlijk'

DEN HAAG (ANP) - De politie ziet de laatste paar weken een stijging van het aantal incidenten met zogeheten gelblasters. Dit zijn nepwapens die in hoog tempo gelballen afschieten die bij mensen een brandende, pijnlijke plek kunnen veroorzaken als ze geraakt worden. Exacte cijfers zijn er niet, maar agenten moesten vorige maand in onder meer Rotterdam, Utrecht en Breda al uitrukken nadat er meldingen binnenkwamen over 'schietpartijen'. Achteraf bleek het te gaan om gelblasters. "Het levert gevaarlijke situaties op", zegt een woordvoerder van de korpsleiding.

Het is dinsdagavond 23 augustus rond 23.30 uur als Rotterdamse agenten jongeren onder schot houden nadat ze de melding binnenkregen dat de groep in de Paap Dirckstraat met een mitrailleur gezien was. Een van de jongeren weigert zijn handen te laten zien, waarop de politie een waarschuwingsschot lost. Een wapen werd niet gevonden. Nog geen half uur later, als de politie opnieuw uitrukt voor een melding in dezelfde straat, blijkt dat het niet gaat om een mitrailleur, maar om een gelblaster.

Het is een van de incidenten met de nepwapens van de afgelopen periode. De populariteit van de gelblaster lijkt te maken te hebben met een trend op TikTok, legt een woordvoerder van de korpsleiding uit. Gebruikers van de gelblasters filmen bijvoorbeeld hoe ze voorbijgangers beschieten, de beelden eindigen dan op het socialemediaplatform. "De rode draad is dat de schrikreactie wordt gefilmd."

'We kunnen geen risico nemen'

De politie is niet blij met de gelblasters, die volgens de woordvoerder op meerdere manieren voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. "Mensen in de auto kunnen ervan schrikken en het kan letsel opleveren als het van dichtbij wordt afgevuurd", somt ze op. En het gevaarlijkste misschien nog: de politie kan niet altijd direct inschatten dat het gaat om een nepwapen. "Het kan dan zeker voorkomen dat je onder schot wordt gehouden door agenten en dan luistert het nauw of iemand de instructies opvolgt. We kunnen geen risico nemen."

Het is verboden om gelblasters in het openbaar op straat te gebruiken. Wie ook nog eens op mensen schiet, kan opgepakt worden voor openlijke geweldpleging. Zo heeft de Zeeuwse politie dinsdag een onderzoek geopend naar de mishandeling van een 13-jarige jongen uit Goes, die op straat werd beschoten met een gelblaster. Het kind moest naar de dokter als gevolg van de beschieting.

"We snappen dat de challenge leuk lijkt", zegt de korpsleiding. "Maar schiet niet op mensen."

Meer uit Binnenland

Lichaam man gevonden in Utrecht, politie gaat uit van misdrijf

UTRECHT (ANP) - De politie heeft donderdag in een woning aan de Teugelhof in de Utrechtse binnenstad het lichaam gevonden van een man, die waarschijnlijk door een misdrijf om het leven is gekomen. Agenten namen een kijkje in de woning na een melding dat de man al dagen niet gezien was en dat er ook geen contact meer met hem was geweest, meldt de politie zaterdag.

15 minuten geleden
30.000 euro opgehaald voor nabestaanden schietpartij Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - Met de crowdfundingactie voor de familie van de 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter die donderdag omkwamen door de schietpartij aan het Rotterdamse Heiman Dullaertplein is binnen een dag 30.000 euro opgehaald. Dit is de helft van de beoogde 60.000 euro.

1 uur geleden
Bewoners Rotterdams plein terug naar huis na fataal schietincident

ROTTERDAM (ANP) - Een deel van de bewoners van het Heiman Dullaertplein in Rotterdam is vrijdagavond teruggekeerd naar hun woning. Zij moesten donderdag het huis uit na het fatale schietincident waarbij een moeder en haar 14-jarige dochter omkwamen. Daarna woedde brand in het huis van de verdachte.

1 uur geleden
Minderjarige jongen opgepakt na mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - Een minderjarige jongen is zaterdag opgepakt na een mogelijk schietincident in Coevorden. Een man raakte gewond en is naar het ziekenhuis vervoerd. De politie spreekt van meerdere verdachten en mogelijk is ook een van de verdachten gewond geraakt.

1 uur geleden
Ook Duitse klimaatactivisten blokkeren A12 in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Ruim honderd aanhangers van de Duitse klimaatactiegroep Letzte Generation hebben zaterdag met activisten van Extinction Rebellion de A12 in Den Haag geblokkeerd. Rond het middaguur liepen de klimaatactivisten de weg op bij het Malieveld.

2 uur geleden
Zeker één gewonde bij mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - Zeker één persoon is zaterdagochtend in Coevorden gewond geraakt bij een mogelijk schietincident. De politie kreeg rond 09.45 uur een melding van het incident aan de Scholekster in de Drentse plaats.

3 uur geleden
Man in Breda mogelijk opzettelijk overreden, twee mannen opgepakt

BREDA (ANP) - Een 58-jarige man uit Wernhout (Noord-Brabant) is vrijdagavond, rond middernacht, in de Kleine Krogt in Breda mogelijk expres overreden door een auto, meldt de politie. Het slachtoffer raakte gewond, maar was wel aanspreekbaar. De man is naar het ziekenhuis gebracht.

4 uur geleden