Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie ziet stijging incidenten gelblasters, 'dit is gevaarlijk'

Politie ziet stijging incidenten gelblasters, 'dit is gevaarlijk'

DEN HAAG (ANP) - De politie ziet de laatste paar weken een stijging van het aantal incidenten met zogeheten gelblasters. Dit zijn nepwapens die in hoog tempo gelballen afschieten die bij mensen een brandende, pijnlijke plek kunnen veroorzaken als ze geraakt worden. Exacte cijfers zijn er niet, maar agenten moesten vorige maand in onder meer Rotterdam, Utrecht en Breda al uitrukken nadat er meldingen binnenkwamen over 'schietpartijen'. Achteraf bleek het te gaan om gelblasters. "Het levert gevaarlijke situaties op", zegt een woordvoerder van de korpsleiding.

Het is dinsdagavond 23 augustus rond 23.30 uur als Rotterdamse agenten jongeren onder schot houden nadat ze de melding binnenkregen dat de groep in de Paap Dirckstraat met een mitrailleur gezien was. Een van de jongeren weigert zijn handen te laten zien, waarop de politie een waarschuwingsschot lost. Een wapen werd niet gevonden. Nog geen half uur later, als de politie opnieuw uitrukt voor een melding in dezelfde straat, blijkt dat het niet gaat om een mitrailleur, maar om een gelblaster.

Het is een van de incidenten met de nepwapens van de afgelopen periode. De populariteit van de gelblaster lijkt te maken te hebben met een trend op TikTok, legt een woordvoerder van de korpsleiding uit. Gebruikers van de gelblasters filmen bijvoorbeeld hoe ze voorbijgangers beschieten, de beelden eindigen dan op het socialemediaplatform. "De rode draad is dat de schrikreactie wordt gefilmd."

'We kunnen geen risico nemen'

De politie is niet blij met de gelblasters, die volgens de woordvoerder op meerdere manieren voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. "Mensen in de auto kunnen ervan schrikken en het kan letsel opleveren als het van dichtbij wordt afgevuurd", somt ze op. En het gevaarlijkste misschien nog: de politie kan niet altijd direct inschatten dat het gaat om een nepwapen. "Het kan dan zeker voorkomen dat je onder schot wordt gehouden door agenten en dan luistert het nauw of iemand de instructies opvolgt. We kunnen geen risico nemen."

Het is verboden om gelblasters in het openbaar op straat te gebruiken. Wie ook nog eens op mensen schiet, kan opgepakt worden voor openlijke geweldpleging. Zo heeft de Zeeuwse politie dinsdag een onderzoek geopend naar de mishandeling van een 13-jarige jongen uit Goes, die op straat werd beschoten met een gelblaster. Het kind moest naar de dokter als gevolg van de beschieting.

"We snappen dat de challenge leuk lijkt", zegt de korpsleiding. "Maar schiet niet op mensen."

Meer uit Binnenland

Celstraffen tot 23 jaar voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Voor een poging de voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in de Dominicaanse Republiek te liquideren heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag vier mannen tot celstraffen veroordeeld. P. werd veertien keer getroffen door een schutter op een scooter, maar overleefde de aanslag.

1 dag geleden
Jaar cel voor bedreigen politicus Frans Timmermans

DEN HAAG (ANP) - Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans Timmermans en voor wapenbezit. De man had de politicus bedreigd op social media. In zijn huis vond de politie diverse wapens en honderden patronen.

1 dag geleden
2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft Osama A. dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat gebeurde op 21 maart van dit jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie

1 dag geleden
Media: Nederlandse motorrijder sterft bij ongeluk in Italië

GENUA (ANP) - Een Nederlandse motorrijder is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het noorden van Italië. Hij botste tegen een auto op een weg tussen Piana Crixia en Dego, ten westen van Genua, melden Italiaanse media.

1 dag geleden
Negen jaar cel en tbs in hoger beroep voor doodrijden agent

DEN HAAG (ANP) - De vrachtwagenchauffeur die op 7 juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. Na het uitzitten van zijn straf mag de man (49) bovendien tien jaar lang geen motorvoertuig besturen.

1 dag geleden
Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

1 dag geleden
Politieman ontslagen na discriminerende teksten op sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een politieman van de eenheid in Den Haag is ontslagen omdat hij "zeer ongepaste" uitlatingen deed via een openbaar profiel op sociale media. "Zijn uitingen konden als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld worden opgevat", meldt de politie.

1 dag geleden