
Politie zette afgelopen jaren helft minder infiltranten in
DEN HAAG (ANP) - De politie zette de afgelopen twee jaar fors minder undercoveragenten in, zegt politiechef Rob van Bree van de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies in een interview in De Telegraaf. Er werd in die tijd gewerkt aan veranderingen binnen het korps na een reeks incidenten.
"Een aantal operaties hier en in het buitenland gingen door", zegt van Bree. "We hebben er toen wel bewust voor gekozen om het team tijdelijk in te krimpen en een aantal maatregelen te treffen, zodat onze mensen veilig konden werken. Het aantal inzetten is met meer dan de helft gedaald."
De politie maakte in 2022 bekend dat de afdeling Werken Onder Dekmantel (WOD) op de schop ging na meerdere incidenten, waaronder de zelfdoding van een undercoveragent. Op de afdeling was volgens het Openbaar Ministerie sprake van een gebrek aan professionaliteit, toezicht en sturing vanuit de leiding.
"De begeleiding van organisaties rondom de undercoveragenten was onder de maat en daardoor stond goede begeleiding en zorg voor onze undercovers erg onder druk", zegt Van Bree er tegen De Telegraaf over. "We hebben besloten dat we opnieuw moeten beginnen om alle aanbevelingen van de commissies goed op te kunnen volgen. We konden de winkel echter niet zomaar sluiten."
De Telegraaf schrijft dat de afdeling vanaf 2025 verdergaat onder de naam Under Cover Team (UCT). "Er worden nieuwe eisen aan de leden van het team gesteld en ook de opleiding aan de Politieacademie is aangescherpt", schrijft de krant. Zo mag een undercoveragent straks nog maximaal acht jaar dat werk uitvoeren.
Meer uit Binnenland
HILVERSUM (ANP) - Omroep AVROTROS en de NPO willen met songfestivalorganisator European Broadcasting Union (EBU) "de basisprincipes" van het Eurovisie Songfestival bespreken. Ze zijn van mening dat het internationale evenement steeds meer wordt beïnvloed door maatschappelijke en geopolitieke spanningen.
36 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De komende twee studiejaren wordt 47,2 miljoen euro extra uitgetrokken om basisvaardigheden (taal, rekenen en burgerschap) bij beginnende mbo-studenten te verbeteren, schrijft minister Eppo Bruins (Onderwijs, NSC) aan de Tweede Kamer. Scholen kunnen het geld gebruiken voor onder meer extra personeel.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Barry Madlener (Infrastructuur) vindt het niet handig dat een deel van de A10 wordt afgesloten om het 750-jarig bestaan van Amsterdam te vieren. Een groot deel van de ringweg rond de hoofdstad is vanwege de festiviteiten in het weekend van 20 tot en met 22 juni autovrij. "Je moet wegen niet claimen voor feestjes", zegt Madlener daarover in De Telegraaf.
3 uur geledenLEIDEN (ANP) - Wolven in Nederland eten voornamelijk wilde dieren. In hun keutels hebben wetenschappers vooral resten van wilde zwijnen, reeën en edelherten gevonden. Schapen en ander vee staan relatief weinig op het menu.
7 uur geledenFINSTERWOLDE (ANP) - De eerste dag van de burgerzoekactie naar de vermiste kinderen uit Beerta is ten einde. Sinds maandagmiddag hebben zeker 220 mensen rond de Groningse gemeente Oldambt gezocht naar Jeffrey (10) en Emma (8), zegt organisator Coördinatie Platform Vermissing (CPV). De actie is voor het donker beëindigd.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Safae el Khannoussi heeft dit jaar de Libris Literatuur Prijs gewonnen met haar debuutroman Oroppa. Juryvoorzitter Sheila Sitalsing heeft dat bekendgemaakt tijdens een diner in Felix Meritis in Amsterdam. De bekendmaking werd live uitgezonden door Nieuwsuur.
11 uur geledenUTRECHT (ANP) - De politie heeft maandagavond 49 demonstranten aangehouden die in Utrecht een pand van de Universiteit Utrecht (UU) hadden bezet. De pro-Palestijnse betogers zijn door agenten uit het gebouw aan de Drift in het centrum van de stad gehaald en in een bus gezet. Ze zijn aangehouden voor lokaalvredebreuk en worden naar een andere locatie in Utrecht gebracht en daar vrijgelaten.
11 uur geleden